Haberler

Trabzon Ligde Değil Borsada Şampiyon

Fenerbahçe'nin Şampiyon Olarak Tamamladığı Turkcell Süper Lig Süresince Trabzonspor Borsada En Fazla Değer Kazanan Kulüp Hissesi Oldu. Son 10 Ayda Yüzde 35.58'e Düşen Beşiktaş İse Yatırımcısına Zarar Ettiren Tek Kulüp.

Fenerbahçe'nin şampiyon olarak tamamladığı Turkcell Süper Lig süresince Trabzonspor borsada en fazla değer kazanan kulüp hissesi oldu. Son 10 ayda yüzde 35.58'e düşen Beşiktaş ise yatırımcısına zarar ettiren tek kulüp.

Referans Gazetesi'nde Ufuk Korcan imzasıyla yer alan habere göre Turkcell Süper Lig'de 2006-2007 sezonu Fenerbahçe'nin şampiyonluğu ile sona ererken futbol kulüplerinin borsadaki yarışını Trabzonspor kazandı. Süper ligin başladığı 4 Ağustos 2006 tarihinden bu yana İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören futbol kulüplerinin hisseleri arasında en fazla değer artışı yüzde 15,64 ile Trabzonspor'da yaşandı. 10 ayda hisseleri en fazla yükselen ikinci futbol kulübü hissesi ise ligi şampiyon olarak bitiren Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe hisseleri lig süresince yüzde 13,40 değer kazandı. Borsadaki en büyük ortağı İngiliz yatırım fonu QVT ile mahkemelik olan Galatasaray hisseleri ise 10 aylık lig maratonunda yüzde 6,90 yükseldi.

QVT alımları kesmedi

Galatasaray'ın, mali tablosu gelirlerden oluşan borsadaki şirketi Sportif A.Ş. ile bilançosunda giderlerin de yer aldığı Futbol A.Ş.'nin birleştirilme kararı hisselerde sert fiyat hareketlerine neden oldu. Galatasaray'ın birleşme kararına "temettü getirisi düşer" gerekçesiyle karşı çıkan QVT, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) bu birleşmeye izin vermeyeceğini düşünerek geçen sürede Galatasaray hisselerinde alımlarını sürdürdü.

SPK da geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, birleşme başvurusunu ancak borsadaki ortaklara kararın alındığı tarihten önceki 3 aylık sürede hisselerin günlük ağırlıklı ortalamalarının ortalamasından çağrı yapması durumunda başvuruyu gündeme alacağını bildirdi. Birleşme kararının alındığı 2006-2007 sezonunun başladığı 4 Ağustos 2006 tarihinde Galatasaray'ın yüzde 6,47'sine sahip olan QVT, yaptığı alımlarla bu oranını yüzde 19,57'ye kadar yükseltti. Yani QVT, Galatasaray'ın halka açık kısmının yüzde 52,8'ine sahip bulunuyor.

Beşiktaş hisselerinde hüsran

Galatasay gibi temettü verimi yüksek olan Fenerbahçe ve Trabzonspor hisselerinde de yabancı alımları lig süresince devam etti. Deutsch Bank'ın Fenerbahçe'deki payı 10 ayda yüzde 4,65'ten yüzde 9,95'e yükselirken Trabzonspor hisselerindeki payı yüzde 10,45'e ulaştı. Galatasaray'ın da borsadaki ortağı olan QVT'nin Fenerbahçe'de sahip olduğu hisseleri Deutsche Bank'a aktardığı tahmin ediliyor.

Borsada İMKB-100 Endeksi'nin yüzde 27,75 yükseldiği lig süresince yatırımcısını üzen tek futbol kulübü hissesi ise Beşiktaş oldu. Beşiktaş hisselerine yatırım yapanların paraları 26 Ağustos 2006'dan bu yana tam yüzde 35,58 oranında eridi. Beşiktaş hisselerinde yaşanan değer kaybında BJK Kulübü'nun borsada yapmış olduğu 6 milyon lotluk hisse satışı da etkili oldu. Kulübün yaptığı hisse satışının ardından Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş.'nin halka açıklık oranı yüzde 15'den yüzde 30'a ulaştı.

Borsadaki futbol kulüpleri arasında piyasa değeri en yüksek olan şirket ise Fenerbahçe oldu. Hisselerin cuma günü kapanış verilerine göre, Fenerbahçe'nin piyasa değeri 392,8 milyon dolar seviyesinde oluşurken, Galatasaray'ın piyasa değeri 133,1 milyon dolar, Trabzonspor'un piyasa değeri 93,8 milyon dolar Beşiktaş'ın piyasa değeri ise 85,3 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title