Haberler

Eğitim-Sen, Fişlendiği İddia Edilen Çocukların Ailelerine Psikolojik Destek Verecek

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün tespit ettiği, bazı ilçe milli eğitim müdürlüklerinin de listesini resmi internet sitelerinde yayınladığı iddia edilen 872 çocuk ile ilgili açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Diyarbakır Şube Sekreteri Sadrettin Kaya, olayın üzerinin kapatılmaması konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün tespit ettiği, bazı ilçe milli eğitim müdürlüklerinin de listesini resmi internet sitelerinde yayınladığı iddia edilen 872 çocuk ile ilgili açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Diyarbakır Şube Sekreteri Sadrettin Kaya, olayın üzerinin kapatılmaması konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Kaya, isimleri ve adresleri deşifre edilen öğrenciler ile ailelerine her türlü hukuksal, psikolojik ve sosyal destek sunacaklarını da vurguladı.

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi'nce, İl Emniyet Müdürlüğü'nün, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazdığı bir yazı ile çeşitli suçlara ve toplumsal olaylara karışmış, cinsel istismar ile tecavüze uğramış 872 çocuğun listesinin Bağlar ve Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nin resmi internet sitesinde tüm kimlik bilgileri ve ev adresleri ile yayınlanmasına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirildi. Eğitim-Sen binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Şube Sekreteri Sadrettin Kaya, söz konusu listenin herkesin ulaşabileceği şekilde sitelerde yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Listede toplumsal olaylara katılan, suç işleyen, sokakta çalışmak zorunda bırakılan, intihara teşebbüs etmiş, zorla alıkonulmuş, cinsel istismara ve tecavüze uğramış çocukların isimleri, tüm kimlik bilgileri, anne babalarının adları ve ev adresleriyle birlikte kamuoyuyla paylaşılarak büyük bir utanca imza atılmıştır. Bu listenin emniyetten geldiği gibi yayınlanmasının hiçbir bakımdan kabul edilemeyeceği gibi Diyarbakır Milli Eğitim müdürlüğünün emniyetin yazısını sorgusuz sualsiz yayınlaması ayrı bir skandal olup ilimizde Emniyetin her yazdığını talimat olarak algılandığını göstermektedir. Emniyette çocuk şubede gözlem işlemi yapılan çocuklara ilişkin sosyal hizmet uzmanı ve psikoloğun bulunmaması ayrı bir suç konusu olup aynı zamanda gözaltı işlemlerinin nasıl yapıldığını da göstermektedir."

"KABUL EDİLEMEZ BİR DURUMDUR"

Çocuğun ruhsal yaşamına ilişkin haklarının yaşama hakkının temel bir unsuru olduğuna dikkat çeken Kaya, "Bu nedenle çocukları hedef haline getirecek, onlara psikolojik baskı anlamına gelecek şekilde fişleme ve teşhir uygulamaları üzerinden çocuğun ruh sağlığını bozucu ve ruhsal bütünlüğüne ilişkin haklarının ihlali çocuğa karşı işlenmiş açık bir suçtur. 30 yıldır süren savaşın toplumda yarattığı travmalar, üretimden koparılan parçalan aileler bu çocukların yaşadığı sorunların asıl nedenlerindendir.

Diyarbakır'da yaşanan söz konusu fişleme, 19. Milli Eğitim Şurası'nda Eğitim-Sen'in bilime ve pedagojiye aykırı olduğu yönündeki bütün itirazlarına rağmen karar altına alınan, 'suç riski taşıyan çocukların bilgilerinin emniyetten talep edilmesi' uygulamasının somut bir yansımasıdır. Skandal fişlemenin duyulmasının ardından Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürünün, Bağlar Şube Müdürü ve benzer aynı listeyi yayınlayan Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Şube Müdürünün görevinden alınması Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Suça karışan ya da istismara uğrayan çocukların böylesine sorumsuz bir şekilde teşhir edilmesi, toplumsal olaylara katılan çocukların potansiyel suçlu olarak gösterilip hedef haline getirilmesi asla kabul edilemez bir durumdur" dedi.

"AİLELERE DESTEK SUNACAĞIZ"

Diyarbakır'da da yaşanan bu skandalın benzerlerinin diğer illerde de olduğunu tahmin etmenin zor olmadığına işaret eden Kaya, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Devlet çocuk yaştan başlayarak bütün yurttaşlarını fişlemekten, çocukları hedef alarak öldürmekten, cezaevlerine doldurmaktan ve çocuk istismarcılarını korumaktan vazgeçmelidir. Şüphelilerin yakalanarak tutuklanmasına, delillerin ilgili yerlerden istenerek toplanmasına ve kamu adına ceza davası açılarak yargılama yapılmasını için gerekli işlemlerin yapılmasını istiyoruz. Konunun kamuoyundaki takipçisi olacağımızı ve alilere her türlü hukuksal, psikolojik ve sosyal destek sunacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz." - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Milli Eğitim Müdürlüğü Yenişehir Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title