Haberler

Dünya Gümrük Günü

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Dünya Gümrük Örgütü'nün (DGÖ) 2016'yı uluslararası gümrük camiası için "Dijital Gümrükler" temasının işleneceği ve teşvik edileceği yıl olarak seçtiğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Dünya Gümrük Örgütü'nün (DGÖ) 2016'yı uluslararası gümrük camiası için "Dijital Gümrükler" temasının işleneceği ve teşvik edileceği yıl olarak seçtiğini söyledi.

Çiftci, Dünya Gümrük Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, kuruluşundan bu yana içinde olduğu DGÖ'nün, gümrük idarelerinin etkinliğini arttırmayı amaçladığını, 180 üyesi ile uluslararası ticaretin yüzde 98'ini temsil ettiğini belirterek, oluşturduğu standartlar, ilkeler ve politikalarla dünya çapında ticaretin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini temine çalıştığını kaydetti.

Çiftci, DGÖ'nün 2016'yı gümrük camiası için "Dijital Gümrükler" temasının işleneceği ve teşvik edileceği yıl olarak seçtiğini bildirdi.

Artan ticaret hızı ve hacmi ve beraberinde değişen teknoloji gereksinimlerinin, birçok kurum gibi gümrükleri de yakından etkilediğine dikkati çeken Çiftci, şunları kaydetti:

"Türkiye 1953 yılında Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması'na (GATT) ve kurucu üye sıfatıyla Dünya Gümrük Örgütü'ne o zamanki adıyla Gümrük İşbirliği Konseyi'ne üye olmuş, Avrupa ile bütünleşme hedefinde önemli aşamalardan biri olan Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği ise 1 Ocak 1996 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Gerek dışa açılan pazar ekonomisinin itici gücü, gerekse Avrupa ile bütünleşme ve beraberinde Avrupa Birliği ile Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası örgütlerden sağlanan kaynaklar, Türk gümrük idaresinin günümüz teknoloji gereksinimlerine uygun idari ve hizmet kapasitesi ile çağdaş bir yapı kazanmasında önemli bir paya sahiptir. Türkiye, şu anda başta Dünya Gümrük Örgütü, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü olmak üzere, uluslararası örgütlerin çalışmalarına katkı vermekte, ikili ve çok taraflı uluslararası projeleri azimle sürdürmektedir."

Çiftci, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu ve Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği ortaklığında 27 Kasım 2015'te İran ile eTIR projesinin fiilen başladığını anımsatarak, "İlk pilot sevkiyatlar ile karşılıklı olarak İran ve Türk TIR'ları, elektronik teminat kullanarak, tüm işlem ve bilgi aktarımını elektronik ortamda yapmışlardır. Bir diğer komşumuz Gürcistan ile gümrükten gümrüğe kelimenin tam anlamıyla, gerçek veri değişimini test etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Menşe ispat ve dolaşım belgelerin elektronik ortamda basit bir şekilde kontrol edilebilmesi ve gereksiz sonradan kontrol talepleri kaynaklı iş yükünün azaltılması amacıyla da 4 Ocak 2016 tarihi itibariyle web uygulamasının hayat geçirildiğini belirten Çiftci, karşılıklı veri değişimi, bilgi ve istihbarat paylaşımı gibi girişimlerle işlemlerin güvenliğini sağlayan, firmaların rekabet gücünü arttıran çalışmalara imza attıklarını vurguladı.

Çiftci,"Kafkasya Transit Koridorunda ve devamında Hazar Denizi ile Orta Asya'da bölge ülkeleri ile gümrük alanında etkin bir iş birliği platformu kurmak için çalışmalarımız da devam ediyor. Belarus, Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkeler ile Rusya ile yürüttüğümüz Basitleştirilmiş Gümrük Hattı benzeri ticaret erbabına karşı ülkede kolaylık sağlayacak çalışmaları sürdürmekteyiz" dedi.

" İstanbul'un dış ticaretteki payının her geçen yıl artıyor"

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) Yönetim Kurulu Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Serdar Keskin de geçen yıl Türkiye'nin ihracat ve ithalatındaki gerilemeye rağmen, İstanbul'un dış ticaretteki payının her geçen yıl arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"2023 yılında sadece İstanbul bölgesinde 300 milyar dolar ithalat, 250 milyar dolar ihracatın yapılması ve 10 milyonun üzerinde detaylı beyanın düzenlenmesi hedeflenirken mevcut iş süreçlerinin bu rakamlarla baş etmesi, ne gümrüklü sahaların genişletilebilmesi ve gümrük idarelerinin kapasitesinin, memur sayının arttırılması ne de dış ticarette rekabet edebilmemiz mevcut sistemlerle mümkün olamayacak. Özellikle 2011 yılında merkezileşme ve merkezi bilge yazılımının yaygınlaştırılmasının tamamlanmasıyla gümrüklerde dijitalleşme adeta birçok idarenin ve bakanlığın önüne geçmiştir. İstanbul bölgesinde dijitalleşen gümrükler sayesinde 2015 yılında 25 milyar lira vergi tahsil edilmiş olup, bu rakamın 1,8 milyar lirası gümrük vergisi, 21,9 milyar lirası katma değer vergisidir. Ayrıca bağlantılı idarelerce de özel tüketim vergisi, anti damping vergisi, fon ve para cezası gibi vergiler de tahsil edilmektedir."

Keskin, 2023 yılına gelindiğinde gümrüklerin dijitalleşmesi sayesinde dış ticaret işlemlerinin saniyelerle içinde yapılacağını anlattı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Dünya Gümrük Günü İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title