Haberler

Dokunulmazlık Oylamasının 1. ve 2. Maddesi Kabul Edildi

Güncelleme:

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin 1. ve 2. maddesi ikinci tur oylamasında kabul edildi. Son olarak teklifin tümü oylanacak.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili ilk maddenin 373 oyla kabul edilmesinin ardından, ikinci madde de 374 'evet' oyuyla kabul edildi. Son olarak teklifin tümü oylanacak. Bu son oylamadan da 367 ve üzeri 'evet' çıkması durumunda dokunulmazlıklar referandumsuz kaldırılabilecek.

İLK MADDE KABUL EDİLDİ

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci turunda ilk madde oylandı. Dokunulmazlık görüşmesinde 1'inci maddenin 2'nci tur gizli oylamasının sonuçlarına göre ilk madde 373 oyla kabul edildi. Oylamada 138 vekil red oyu kullanırken, 8 vekil çekimser oy, 9 vekil boş oy 3 vekil ise geçersiz oy kullandı.

İKİNCİ MADDE DE KABUL EDİLDİ

İlerleyen saatlerde dokunulmazlık görüşmesinin 2. maddesi de kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 526 milletvekili oy kullandı. Oylamada kabul 374, ret 136, çekimser 4, boş 11, geçersiz 1 oy çıktı.

1. MADDE NE İÇERİYOR

"Birinci madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük'te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını içeriyor."

2. MADDE

"Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halk oylamasına sunulması halinde oylanır."

Eğer ikinci tur oylamada 367'nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367'nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

GİDİŞATA CHP YÖN VERİYOR

Oylama öncesi AK Parti, CHP ve MHP yönetimi teklife evet oyu vereceklerini açıklamıştı. AK Parti ve MHP milletvekillerinin tümü blok halde oylamaya katılsa ve "evet" oyu kullansa bile bu, teklifin direkt kabul edilmesi için gerekli 367 sayısına yetmiyor ve 356'da kalıyor. Yani dokunulmazlıkların kaldırılması için CHP'nin evet oyu vermesi gerekiyor.

Kılıçdaroğlu daha önce yaptığı açıklamada bu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtse de, "evet" oyu kullanacaklarını açıklamıştı

HDP'DEN 5 VEKİL YOK

Bugünkü oturuma HDP'den Faysal Sarıyıldız ve Tuba Hezer dahil 5 vekil oturuma katılmıyor.

ŞENTOP: S1367'NİN ÜSTÜNDE OLMASI SÜRPRİZ DEĞİL

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, dokunulmazlıklarla ilgili teklifin ikinci tur ilk maddesinin oylama sonucunun sürpriz olmadığını söyledi.

Dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili teklifin ikinci tur görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu'nda ilk maddenin yapılan oylamasında 373 kabul oyu kullanılmıştı. İlk maddenin oylamasının 367'nin üzerinde olması ile ilgili değerlendirme yapan Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Birinci madde ile ilgili oylama sürpriz olmadı benim için. Birinci turda son madde ile ilgili oylamada 357 çıkmıştı, ikinci tur birinci maddede 367'nin üzerinde olması sürpriz değil. Önemli olan bütünü üzerinde en son yapılacak oylama" dedi.

"ALTINDA OLURSA REFERANDUMA GİDER"

Dokunulmazlıkların kaldırılması için 367 civarında bir destek olduğunu belirten Şentop, "Bunun üzerinde olabilir, altında olursa çok az farkla altında olur. Eğer altında kaldığı taktirde referanduma gidecektir. Taktir Cumhurbaşkanımızın. Ama bu noktaya gelmiş bir çalışmayı referanduma gidecek diye geri çekmek artık mümkün olmaz" diye konuştu.

Şentop, Adalet Bakanlığı ile ilgili adının geçtiği iddialarının sorulması üzerine "Yok" diye cevap verdi.

İLK TURDA KAÇ OY ÇIKMIŞTI?

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti.TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi, 350 oyla kabul edilmişti. Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 531 milletvekili katılmıştı. Oylamada 1. madde 148 ret oyuna karşılık 350 oyla kabul edilerken, 27 oy boş çıktı, 1 oy geçersiz sayıldı; 5 milletvekili de çekimser kaldı.

Teklifin 2. maddesi, 357 oyla kabul edildi. Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 529 milletvekili katıldı. Oylamada 2. madde 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıktı, 6 milletvekili de çekimser kaldı.

DOKUNULMAZLIK DOSYA SAYISI 667

Mecliste'te dokunulmazlık dosyası sayısı 667. En fazla dosya ise 405 ile HDP'ye ait. HDP'yi, 192 dosya ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 46 dosya ile AKP ve 20 dosya ile MHP takip ediyor. Bağımsız Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka'nın da 5 dosyası bulunuyor. Hakkında dosya düzenlenen toplam 138 milletvekili bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (1)

KURT0640Adınızı Yazın:

ŞU SELO DIŞARDA NEFES ALIYORSA HALA SİZE YAZIKLAR OLSUN

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title