Haberler

Dişinizi Fırçalarken, Sevdiğiniz Müziği Dinleyin"

Atatürk Üniversitesi Dişçilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilsiz: "Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalama süresi önemli. En az 3 dakika olmalı. Bu süreyi uzatabilmek için diş fırçalarken sevdiğiniz müzikleri dinleyin" "Diş fırçası seçimi ve kullanımı çok önemli. Fırçanın uzunluğu üç dişimizi kaplamalı.

AYŞE YILDIZ - Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji ??Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alparslan Dilsiz, diş ve diş eti hastalıklarının birçok genel kronik hastalığa neden olduğunu belirterek, "Diş fırçalama süresi önemli. En az 3 dakika olmalı. Bu süreyi uzatabilmek için diş fırçalarken sevdiğiniz müzikleri dinleyin" dedi.

Dilsiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığının önem arz ettiğini belirtti.

Ağız sağlığına önem verilmezse var olan diş ve diş eti hastalıklarının çeşitli kronik rahatsızlıklara zemin hazırlayabileceğini anlatan Dilsiz, Sağlık Bakanlığı'nın ağız ve diş sağlığı bakımından, sağlıklı bir toplumun gelişebilmesi için, önemli atılımlar yaptığını vurguladı.

Dilsiz, genel sağlık durumunda olduğu gibi ağız ve diş sağlığıyla ilgili problemler yaşanmaması için tedaviden çok koruyucu önlemlere dikkat edilmesini önererek, bireylere doğru ve düzenli diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ve yılda en az iki defa düzenli olarak diş hekimine gidilmesi gerektiğini söyledi.

"Diş macununda farklı markalar kullanılmalı"

Diş fırçası seçimi ve doğru kullanımının da önemli olduğunun altını çizen Dilsiz, şunları kaydetti:

"Diş fırçaları, ağzımıza uygun olacak şekilde seçilmeli. Uzunluğu yaklaşık üç dişimizi kaplamalı. Çok sert kıllı fırçalar tercih edilmemeli ve fırça kılları bozulan fırçalar 3-4 ayda bir yenileriyle değiştirilmeli. Diş macunu olarak kişinin hoşuna giden ve kaliteli, bilinen ürünler tercih edilmeli. Bir marka diş macunu bittiğinde, farklı bir marka diş macunuyla devam edilmelidir. Diş macunu, diş fırçası kılları üzerine bir nohut büyüklüğünde konulmalıdır. Günlük ağız ve diş sağlığı için fırça, macun ve diş ipi haricinde farklı bir ürün tavsiye etmemekteyiz. Farklı ürün kullanmak isteyenler, bu ürünleri kullanıp kullanmaması gerektiğini diş hekimiyle paylaşmalıdır."

Doç. Dr. Dilsiz, diş fırçalama süresinin çok önemli olduğuna değinerek, "En az 3 dakika olmalı. Bu süreyi uzatabilmek için diş fırçalarken sevdiğiniz müzikleri dinleyin. Bireyler bir şarkı dinleme süresi boyunca dişlerini fırçalamaları gerekiyor. Diş fırçalarken sevdikleri müzik parçalarından herhangi birini başlangıcından sonlanıncaya kadar dinlenmelidir" diye konuştu.

Akşam yatmadan önce ve sabah dişlerin fırçalanması gerektiğini belirten Dilsiz, bireylerin günde en az iki kez diş fırçalamasını önerdi.

Ağız ve diş sağlığının sürdürülebilirliği için bilgi kaynaklarının ulaşılabilirliğine ve fazlalığına dikkati çeken Dilsiz, "Ağız ve diş sağlığı konusunda bilgi kirliliği var. Yılda en az iki kere diş hekimine genel bir kontrol muayenesi olunmalı. Böylece hem sorulara bilimsel cevap bulunacaktır hem de olası diş problemlerinin önüne geçilebilecektir" ifadelerini kullandı.

Dilsiz, 22 Kasım'ın Dişhekimliği Günü, bu yıl 17-23 Kasım'ın da "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlandığını sözlerine ekledi. - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bakanlığı Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title