Haberler

    Devlet Düzenleme Yaptı Ama Şirketler Trafik Sigortalarını Ucuzlatmıyor

    Güncelleme:

    Hazine şirketlere, "Kanun istediniz çıkarttık, halen trafik sigortası fiyatlarını artırıyorsunuz, fırsatçılık yapmayın" diyor. Sigortacılar ise, hemen olmayacağını söylüyor.

    Trafik sigortalarındaki prim artışı, Sigorta Haftası'nda da gündeme damgasını vurdu. 23-29 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Sigorta Haftası kapsamında yapılan V. Ulusal Sigorta Sempozyumu'nun konusu "Yabancı Sermaye ve Zorunlu Trafik Sigortası' olmasına karşın, trafikte durdurulamayan prim artışları sempozyumun en çok tartışılan konusu oldu.

    "VATANDAŞ ARTIK DÜŞÜK FİYAT BEKLİYOR"

    Sempozyumun açılış konuşmalarını Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger yaptı. Ahmet Genç ve Ender Yorgancılar, kanun çıkmasına rağmen trafik primlerinin düşmemesinden şikayet ederek, artık tüketicinin fiyat düşüşü beklediğini söyledi. Ramazan Ülger ise, primlerin hemen düşmeyeceğini, zaman içinde aşağı doğru ineceğini kaydetti.

    HER YIL BÜYÜYORUZ

    Toplantıda konuşan Ramazan Ülger, sigorta sektörünün genel durumu hakkında da bilgi verdi. Sektörün toplam prim üretiminin 2015 sonu itibariyle 31 milyar TL'ye ulaştığını belirten Ülger, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yıl sektör yüzde 18,6 büyüdü. 2016 yılının ilk 3 aylık sonuçlarıyla bir önceki yılın aynı dönemi kıyaslandığında ise prim üretimi 2016'da yüzde 36 artış gösterdi. Sigorta sektörünün aktif büyüklüğü 2015 sonunda 96 milyar TL, öz sermayesi 12,4 milyar TL'dir."

    KARA DEĞİL RİSKE ORTAK

    Ender Yorgancılar konuşmasında, sigortanın, ekonominin temel etkenlerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Sigorta, kâra ortak değil riske ortak olan bir kurum. Baktığınız zaman büyük yatırımlar yapılıyor. Çok önemli teknolojiler transfer ediliyor. Bunlar bir yangın, sel herhangi bir doğal afetle bir anda ortadan kaybolduğu süreçleri hep birlikte yaşadık. Halkımız, sigortacılık dediğinizde deprem, sağlık, yangın gibi sigortaları biliyor. Oysa bunlarla sınırlı değil. Bunun eğitimi alındığı takdirde ekonomi için de ne kadar önemli bir yer aldığı görülebilir."

    KANUN ÇIKTI FİYATLARI ARTTIRIYORSUNUZ

    Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, artık trafik sigortasının gündemden çıkması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "En iyi senaryoya göre bugün trafik priminin 491 lira, en kötü senaryoya göre 594 lira olması gerekirken; şirketler bunu bile aştılar, bugün primler 643 lira civarında. Artık kanun da çıktı. Kanundaki talepler çok haklıydı ve hem hükümet hem de Hazine şirketlerin arkasında durdu ve yasa çıktı.

    Kanun, Nisan ayında çıktı ancak halen prim artışı devam ediyor. Sürekli bir artış içinde. Aralıkta 358 lira olan ortalama prim bugün 643 lira. Bu da gösteriyor ki, şirketlerde, 'kanunu çıkarttınız, bizim yükümlülüklerimiz de azalır ama fırsat bu fırsat kafamıza göre takılmaya devam ederiz' anlayışı devam ediyor." Ahmet Genç, kasko ile trafik sigortasının birleşeceği yönündeki söylemlere de değinerek, "Kasko ile trafik birleşmesi bir şehir efsanesi. Her iki sigortanın da mahiyeti ayrıdır. Bu bir pazarlama yönetimidir ve Türkiye'de de serbesttir; isteyen ayrı satar, isteyen birleştirir satar. Devlet açısından da böyle bir birleştirme yapılmasının da hiçbir faydası yoktur."

    ARTIK PRİMLER DÜŞSÜN

    TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Birlik çatısı altında 15 bin sigorta acentesi ve bin 300 eksper bulunduğunu ve bunların trafik sigortası ile ilgili sorunları olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Meclis'ten trafik sigortası kanunu geçti, biz de bu kanunu destekledik. Şimdi artık söz sigorta şirketlerinde. Primler yüksek, bunların aşağı inmesi gerekiyor ki, esnaf, acente tüm kesimler memnun olsun. Sigorta Haftası'nda da sigortacılardan böyle bir müjde bekliyoruz. Eğer trafik sigortası gündemden düşsün isteniyorsa, primlerin inmesi konusunda bir adım atılması gerekiyor."

    HEMEN AŞAĞI İNMEZ

    TSB Başkanı Ramazan Ülger, trafik sigortasında altyapı yetersizliği nedeniyle geri dönük çok ağır bedeller ödediklerini, sürekli sermaye artıran bir sektör haline geldiklerini belirterek, şunları söyledi: "Bizim yasal düzenlemeye ihtiyacımız vardı. Sürekli para kaybettiğimiz bir iş kolunda acentelerin, dağıtım kanallarının mutlu olma şansı yok. Biz zarar ederken aracıların komisyonlarını indirdik, fiyatları artırdık. Bugün itibariyle yasal altyapı çözüldü. Tabii ki, uygulamasını da göreceğiz. Prim maliyete göre hesap edilir. Maliyetiniz 100'den 50'ye düşerse, priminiz de doğal olarak aşağıya düşer. Yeni düzenleme ile maliyetlerimizi yeniden oluşacak, fiyatlar da ona göre belirlenecek. Bugün sigorta poliçesini satarsınız, maliyeti bir yıl boyunca geçerlidir. Bütün bunları görmeden, yasa çıktı yarın fiyatlar hemen aşağıya inecek değil. Nasıl ki, zamana yayılarak yükseldiyse zamana yayılarak da düşmeye başlayacak."

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Ramazan Ülger Ahmet Genç Türkiye Otomobil Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

    Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

    Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

    Fenerbahçe'de başkanlık seçimi 30-31 Mayıs'ta, yeterli çoğunluk sağlanmazsa 8-9 Haziran'da yapılacak

    Fenerbahçe'de başkanlık seçimi 30-31 Mayıs'ta, yeterli çoğunluk sağlanmazsa 8-9 Haziran'da yapılacak

    İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

    İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

    TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

    TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

    500

    Yorumlar (25)

    Oz:

    Lan akp bir kerede vatandaşının hayrına bir iş yap ya beton dikmekle kurtarıyorsun kendini acizler

    7
    0
    yanıtYanıtla
    antitayyo:

    habere bak ya. . . haşmetli devlettçik gereğini yapmışmış. . . ne mal olduğu ortada değil sanki. vatandaşın salak olduğunu biliyorlar. sırtına semeri vurun biniyor. . .

    5
    1
    yanıtYanıtla
    Adınızı Yazın:

    daha yeni yaptırdım 125 lik bi motora gecen sene 120 bu sene 413 saolasın vesile olanlara bu haram parayı yemek nasip olmasın kişisel temennim. .

    4
    2
    yanıtYanıtla
    deliceli:

    artık şu zorunlu işler kaldırılsın bune ya zorunlu olunca dünyayı götüren şu sigorta şirketleride adam gibi çalışmayı insan gibi sigorta yapmayı öğrenir sigortasını yaptırmayan vatandaşta kendi derdine yansız bırakında

    5
    1
    yanıtYanıtla
    Adınızı Yazın:

    heh kulaklarını da çektinizmi? aferin aferin bi daha yapmacaklar değil mi? heh aferin aferin sizeee

    4
    2
    yanıtYanıtla
    vatandaş:

    böyle başa böyle tarak

    5
    0
    yanıtYanıtla
    gurur:

    kardeşim kamu bankalarının sigorta şirketleri başlasın önce indirime. . . diğerleri de peşnden gelecek

    5
    0
    yanıtYanıtla
    GECELERİN YARGICI:

    vatandaşı zora sokan şirketin yetkisi alınsın bak o zaman ne oluyor

    5
    0
    yanıtYanıtla
    SerkanMobil-IOS:

    Allah belanizi versin milletin kanini emdiniz yeter devlette buna ayna tutuyor yaziklar olsun

    5
    0
    yanıtYanıtla
    HALİT HEZER:

    Devlet 1 yıl trafik sigortası zorunlu değil derse nasıl hizaya gelirler

    4
    0
    yanıtYanıtla
    Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title