Haberler

Denizbank'tan Tarıma ve Kamu Finansmanına 360 Milyon Dolar Kredi Desteği

Denizbank Genel Müdürü Ateş: "Tarım ve kamu finansmanı alanlarındaki müşterilerimizin finansmanı için 360 milyon dolar tutarında seküritizasyon kredisi sağladık.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan tarım ve  kamu finansmanı alanlarındaki müşterilerinin finansmanı için 360 milyon dolar tutarında seküritizasyon kredisi sağladıklarını söyledi.

Denizbank, havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında yeni bir uzun vadeli kaynak sağladı. DenizBank; HSBC Bank Plc, Standard Chartered Bank ve Sberbank Europe AG öncülüğünde, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) da yatırımcı olarak katıldığı toplam 360 milyon dolar tutarında, 8 yıla kadar vadeli seküritizasyon kredisi sağladı.

AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, temin ettikleri seküritizasyon kredisinin, Denizbank'ın uluslararası arenadaki gücü ve itibarını bir kez daha kanıtladığını ifade etti.

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu'nun elde ettiği bu yeni kaynağın, ülke ekonomisine değerli bir katkı sunacağına inandığını belirten Ateş, "Söz konusu işlem, Denizbank'ın uluslararası ticari ve kalkınma bankaları ile yoğun ve kuvvetli işbirliğinin de önemli bir göstergesi. Uzun vadeli bu kredinin minimum 240 milyon dolarlık kısmını, stratejik önem atfettiğimiz tarım ve kamu finansmanı alanlarındaki müşterilerimizin finansmanı için kullandıracağız. Birkaç hafta içinde yine bu kapsamda 50 milyon dolar daha finansman sağlayarak 400 milyon dolara ulaşacağız " dedi.

Denizbank'ın 2005 yılında Avrupa Yatırım Fonu'na katıldığını anımsatan Ateş, o tarihten bu yana seküritizasyon kapsamında 2,2 milyar doların üzerinde fon sağladıklarını ve sağladıkları fon büyüklüğü ile üye bankalar içinde en yüksek paya sahip olduklarını söyledi.

Son dönemde Ukrayna'da yaşanan olayların ana ortak konumundaki Sberbank'ın risk primini yükselmesiyle beraber finansman maliyetinde bir artışa neden oldu mu? sorusu üzerine Ateş, şunları kaydetti:

"Finansmanın maliyeti ilgili bilgi veremem ancak piyasa koşullarının altında gerçekleşti. Ukrayna'daki gelişmeler tabii ki reytinge yansıyor ama bu çok materyal bir yansıma değil. Denizbank'ı Sberbank hatta Dexia öncesinden beri tanıdıkları için karşı bankalar bizi öncelikli tercih edilen partner olarak görüyor. Dolayısıyla Ukrayna'dan çok fazla etkilendiğimizi söyleyemem. 2013 Mayıs ayından itibaren Fed kararı ile birlikte tüm gelişmekte olan ülkelerde risk primi artmış durumda. Ancak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin son yapmış olduğu açıklamaları risk primlerine olumlu yansıdı."

Temin ettikleri finansmanın ağılıklı kısmını tarım ve kamu finansmanında kullanacaklarını anımsatan Ateş, "Belediyelerde en aktif bankayız. Özel sektörde ve tarımda öncülük yapan bir bankayız. Bu çerçevede kredi kullandıracağız. EIB ve EBRD'nin Türkiye'de ilk partneri Denizbank'tır" dedi.

Ateş, geçen yıl 1 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisini bu yıl yenileyecekleri bilgisini vererek, bunun dışında planlanmış bono ya da tahvil ihracı olmadığını dile getirdi.

STAR Rafinerisi Finansmanı için oluşturulan konsorsiyumda Denizbank'ın yer almamasına ilişkin Ateş, STAR Rafinerisi ile ilgili yaptıkları görüşmeler sonucu bazı teknik şartların kabul edilmemesi nedeniyle bu projeye yer almadıklarını ifade etti.

"İstanbul'da yapımına başlanan 3. havalimanının finansmanında olmak istiyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine Ateş, "Bu proje sadece Türkiye'nin değil dünyanın en büyük projelerinden birisi. Bu çerçevede ihaleyi alan konsorsiyum ile görüşmelerimiz var ama sonuçlanan birşey yok. İhaleyi kazanan 5 firma ile banka olarak yakın ilişkimiz var. 17 yıllık bankayız neredeyse 14 yıldır bu firmalarla çalışmamız var. Böyle birşeye kayıtsız kalmamız düşünülemez. Bu müteahhit firmanın inisiyatifinde... Tabii ki görüştükleri bankalardan birisi de biziz." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Standard Chartered Bank Hakan Ateş Denizbank Ukrayna Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title