Haberler

    Cameron Yabancı Savaşçıları Görüşecek

    İngiltere Başbakanı Ankara'da, IŞİD'e katılan savaşçıların geri dönüşünü engellemek için işbirliği arayacak.

    İngiltere Başbakanı David Cameron Ankara'ya geliyor. Ziyaretin gündeminde IŞİD ile mücadele ve yabancı savaşçıların İngiltere'ye dönüşü olacak. Ülkeden çıkan yabancı savaşçıların geri dönmeleri halinde ülkedeki güvenliği riske atmasından endişelenen Cameron, bunu engellemek için Ankara'da istihbarat alanında daha fazla işbirliği arayacak. Aynı zamanda Suriye'de önceliğin IŞİD ile mücadele olduğunu vurgulayacak.

    Önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek olan Cameron, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda çalışma yemeği yiyecek.

    IŞİD'e katılanların dönüşünü engellemek için işbirliği arayacak

    Birleşik Krallık, 500'den fazla vatandaşının Suriye ve Irak'ta IŞİD'e katıldığını, bir kısmının geri döndüğünü tahmin ediyor. Asıl korkusu da, geri dönenler. Cameron daha önce 'IŞİD savaşçıları, İngiltere tarihinin karşılaştığı en büyük ulusal güvenlik tehdidi' demişti. Ardından IŞİD savaşçılarının geri dönüşünü engellemek için bir yasa tasarısı hazırlandı. Tasarıya göre, IŞİD saflarında savaşmaya giden İngiliz vatandaşlarının pasaportlarına el konulacak. Tasarı, pasaportlarının iptali, gümrük polisine yeni yetkiler verilmesi ve havayollarının yolcu listelerini paylaşması gibi önlemleri içeriyor.

    İngiltere Başbakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Cameron Ankara'da, özellikle İngiltere'ye uçan yolcu listelerinin tamamının paylaşımı için işbirliği arayacak. Çoğu Türkiye üzerinden IŞİD'e katılan ve geri dönen savaşçıların önüne geçmek için 'sınırdaki kontrollerin ve geçişlerin sıklaştırılması' gibi çözüm önerilerini görüşecek.

    Daha önce Suriye'de başı kesilerek öldürülen ABD ve İngiliz vatandaşlarının IŞİD üyesi olan katilinin İngiliz vatandaşı olduğu ortaya çıkmıştı.

    'Türkiye daha etkili bir uyarı sistemi geliştirmeli'

    Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cameron Erdoğan ve Davutoğlu'na, Türkiye ile Birleşik Krallık'ın aynı tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, Türkiye'den İngiltere'ye uçan her havayolu şirketinin eksiksiz yolcu listesini paylaşması için talepte bulunacak:

    "Ülkemizde vatandaşlarımızı korumak için yaptığımız yatırımların devamı olarak, ortaklık ruhuyla Türkiye'ye gidiyoruz. IŞİD ile mücadelede Türkiye kilit rolde bir müttefik. Türkiye, Suriye'deki krizin esas yükünü çekiyor. Bu bir 'halkımızı korumak için nasıl birlikte çalışabiliriz' ziyareti."

    Aynı kaynaklar, Türkiye'nin Birleşik Krallık ile uçuş manifestolarını paylaştığını, ancak yolcularla ilgili daha kaliteli ve detaylı bilgiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Tüm havayollarından tüm isimlerin eksiksiz olarak verilmemesi sebebiyle, güvenliği sağlamak için ihtiyacının yeterince karşılanmadığını belirtti.

    NATO ve AB'de destek için işbirliği şartı

    Ziyaret, İngiliz parlamentosundaki 'Türkiye IŞİD savaşçılarını durdurmak için daha fazlasını yapmadıkça, NATO ülkeleri Türkiye'yi korumak için bu kadar çaba harcamamalı' sözlerinin üzerine gerçekleşiyor.

    İstihbarat ve güvenlik Komitesi üyesi milletvekili Menzies Campbell, "Cameron Erdoğan'a, eğer hala AB'ye girme istekleri varsa, daha fazla işbirliği yapması gerektiğini söylemeli" diye konuştu.

    NATO zirvesinde de yabancı savaşçılar görüşüldü

    Birleşik Krallık'ın Galler bölgesinde 4-5 Eylül'de düzenlenen NATO zirvesinde de bir araya gelen Erdoğan ve Cameron, "Türkiye sınırı konusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. Türkiye, sınırındaki güvenliği daha da artırmak için halihazırda birçok adım attı ve yardım etmemiz için bizimle askeri, istihbarat ve güvenlik konularında işbirliği yapmak istiyor" demişti.

    IŞİD ile mücadelede farklı politika

    İngiltere IŞİD ile mücadele için ABD'nin öncülüğünde oluşturulan koalisyon ülkeleriyle birlikte, Irak'taki IŞİD mevzilerine havadan operasyon düzenliyor. Aynı zamanda peşmerge birliklerine de silah yardımı yapıyor. Irak askerlerinin ve peşmergenin eğitimini destekliyor.

    Türkiye ise, hava operasyonlarının yeterli olmayacağını söylüyor. Aynı zamanda uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge olmadan, Esed rejimi gitmeden, yani kapsamlı bir mücadele planı olmadan eğit-donat projesinin de yetersiz kalacağı görüşünde. Cameron'un ziyaretinde Davutoğlu ve Erdoğan'ın bu konuları da gündeme getirmesi bekleniyor.

    Cameron 28 Eylül'de "IŞİD'i sadece havadan yenilgiye uğratmaya çalışmıyoruz. Irak'ta askerlerin bulunması gerektiğini ancak bunların Irak askerleri, Kürt askerleri olması gerektiğine inanıyoruz" diyerek yabancı ülkelerin kara operasyonuna katılmasını arzu etmediklerini belirtmişti.

    İngiliz basınında ise, Cameron'un Erdoğan'a IŞİD'le mücadelede önceliğin Esed'in gidişi olmadığını söyleyeceği haberleri de yer alıyor.

    Kaynak: Al Jazeera, Reuters

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    David Cameron Türkiye Politika Güncel Haberler

    Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

    Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

    Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

    Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

    Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

    Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

    Bakmadan Geçme

    Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki!
    Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

    Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title