Haberler

Burs Skandalı Sayıştay Raporunda: Devletten Ölülere Bile Burs Vermişler

Güncelleme:

Kredi borcunu ödeyemeyen 947 bin kişiyi icraya veren Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun 4 bin 393 kişiye yıllarca burs verdiği ortaya çıktı. Ölen 31 kişide burs verilenler arasında.

Sayıştay, 2014 yılı Kasım ayında burs veya kredi ödemesi yapılmış 886 bin 558 öğrencinin verilerini sınıflandırarak, Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndaki (KYK) skandalı ortaya çıkardı.

Yapılan incelemede "Burs veya kredi alma hakkını" ve "Öğrencilik vasfını" kaybeden toplam 4 bin 393 öğrenciye öğrenim kredisi veya burs ödemesinin yıllarca yapılmaya devam edildiği tespit edildi.

491 MAHKUM DA GÖRÜLMEDİ

Sayıştay'ın 2014 Kasım ayı itibariyle yaptığı incelemelerde belirtilen kriterlere uymayan,

- Kesin hükümle mahkum olmuş 491

- En az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalışan bin 472

- Vefat etmiş 31,

- Vatandaşlıktan çıkarılmış 1

- Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası almış 6 öğrenciye öğrenim kredisi veya burs ödenmeye devam edildi.

BURSLAR KREDİYE ÇEVRİLMEDİ

Ayrıca, "2009-2014 yılları arasındaki eğitim-öğretim dönemlerinde başarısız olan 496, 2012-2014 yılları arasında en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alan 28 öğrenciye burs ödenmeye devam edildiği, söz konusu bursların öğrenim kredisine dönüştürülmediği anlaşılmıştır" denildi.

4 YILDIR FAZLA ÖDEME YAPILIYOR

Raporda, "Üniversiteden ayrılma veya mezun olma tarihi 2010 ila 2013 yılları arasında değişen bin 868 kişiye 2014 yılı Kasım ayında hâlâ ödeme yapılmaya devam edildiği" belirtildi. Ödenen paraların da geri tahsil edilmediği Sayıştay raporunda yer aldı.

KYK: SORUMLUSU ÜNİVERSİTELER

KYK'nın, Sayıştay'a verdiği cevapta, "Öğrencilerin durumlarındaki değişiklikleri bildirmekle yükümlü kamu kurumlarından ve öğretim kurumlarından zamanında ve doğru bilgi alınamadığı" ifadelerine yer verildi.

VERİLER SAĞLIKLI GÖNDERİLMEDİ

Kredi ve burs hakkından mahrum olanlar için KYK, "Türkiye çapındaki 186 üniversitenin kendi fakülteleri arasında bile ortak bir bilgi sisteminin mevcut olmadığı, bu sebeple öğrencilerin başarı durumları hakkındaki bilginin vaktinde ve sağlıklı şekilde alınamadığı" savunmasını yaptı.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Yurtlar Kurumu Sayıştay Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (3)

melihMobil-ANDROID:

durumumuz kotu olmasina ragmen burs alamadim suanda 4. sinifim ve geri odemeli aliyorum. benim hakkimi alan evi arabasi olmasina ragmen kyk bursu cikan ogrencileri ve bunlara izin ve imkan veren akplilerle ahirette hesaplasacahim...

4
0
yanıtYanıtla
vatandasMobil-ANDROID:

bu ülkede iyi olan ne var yol havaalanı kanal san başka

2
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınemekli:

yorumlara baktımda herke södemişkredisini demekkibu yolsuzlukkredisive bursu kesin ak yandaşların ave onların yaltakçısı çocuklarına verilmiştir yoks abir garibanın çocuğun averilmediya bnede 4yıl çocuk okuttum devletten bi rkrş yardım almadımne kredi n eburs

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title