Haberler

Burdur'da Yaban Hayatı Fotokapanlarla Takip Ediliyor

Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü tarafından yaban hayatı envanterini oluşturmak üzere 3 yıldır fotokapan çalışması yapılıyor.

Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü tarafından yaban hayatı envanterini oluşturmak üzere 3 yıldır fotokapan çalışması yapılıyor. Bölgede varlığı bilinen yaban tavşanı, kurt, çakal, vaşak, tilki ve porsuk gibi türler fotokapanlarla izlenerek, popülasyonu araştırılıyor.

Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nün, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tamer Albayrak danışmanlığında başlattığı fotokapan uygulamasında, kentteki yaban hayatının tespit edilmesine çalışılıyor. 3 yıldır yürütülen çalışmalarda kentin farklı noktalarına kurulan fotokapanlarla görüntülenen yaban hayvanlarının popülasyonu ve yaşamlarıyla ilgili bilgi ediniliyor.

'ENVANTER ÇALIŞMALARI YAPILIYOR'

Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, bu yıl yaklaşık 1.5 ay önce farklı bir bölgede çalışmaya başladıklarını belirterek, "Ülkemizin pek çok yerinde gerek fotokapanla gerekse diğer yöntemlerle envanter çalışmaları yapılıyor. Ama son yıllarda fotokapan yöntemiyle çalışmalar arttı. Bakanlığımız bu konuya çok önem veriyor. Kurumumuz da bu yıl içersinde takviye yaparak cihazlar satın aldı. Daha geniş alanları tarayıp yaban hayatı varlığımızı ortaya koymak ve bununla ilgili gerekli önlemleri almak için bu çalışmayı yapıyoruz" dedi.

'BU ÇALIŞMA BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

İnsan aktivitesinin doğal alanlarda artmasıyla yaban hayvanlarına karşı tehditlerin de arttığını kaydeden Tamer Yılmaz, "Dolayısıyla onların yaşam alanları daralıyor. Zaten birçok tür tehdit altında, yok olma noktasına geliyor. Biz bu çalışmayı yaparken insan aktiviteleri hayvanlar üzerinde ne gibi bir etki yaratıyor, onların popülasyonlarını nasıl etkiliyor, bunları araştırıyoruz. Gerçekten etkileyip etkilemediklerini ve ne oranda etkiledikleri, popülasyonları hakkında fikir sahibi oluyoruz. Çünkü biz yaban hayatı varlığımızın ne olduğunu bilmezsek korumaya yönelik de önlemleri almakta zorlanırız. Neyi koruyacağımızı bilemeyiz. O yüzden bu çalışma bizim için çok önemli olacak" diye konuştu.

'SOMUT DELİLLER ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI'

En son çalıştıkları bölgede güzel veriler elde ettiklerini vurgulayan Tamer Yılmaz, şöyle dedi:

"Şu an 20 noktada cihazımız var. 15 civarında daha takviye yapacağız ve 35 noktadan yaban hayvanlarını gözlemleyip, bu verileri bilimsel olarak değerlendirip, sonuçta bir raporla ortaya koyacağız. Bölgede neler olduğu konusunda fikirlerimiz vardı ama daha somut delillerle bunlar ortaya çıkmaya başladı. Mesela bu bölgenin yaban tavşanı bakımından çok zengin olduğunu biliyorduk. Bunlar ortaya çıkıyor. Bunun yanında kurt ve vaşak popülasyonu hakkında fikir edinmeye başladık. Kurt, çakal, vaşak, tilki gibi türlerin yanında yaban tavşanı, porsuk gibi türleri gözlemliyoruz."

VATANDAŞLARA FOTOKAPAN UYARISI

Vatandaşlardan fotokapanlara zarar vermemelerini de isteyen Şube Müdürü Tamer Yılmaz, "Biz bu cihazları yerleştiriyoruz. Tabi cihazlar insanlar tarafından da görülüyor. İlgi çekiyor, merak ediyorlar. Biz cihazların üzerine gerekli bilgilendirmeyi yazdık. Vatandaşlardan ricamız, bunlar yaban hayatını araştırmak içindir. Bilimsel bir çalışma içindir. Kamu malıdır. Bizlerin vergileri ile alınmıştır. Kesinlikle zarar vermemelerini ve dokunmamalarını istiyoruz, rica ediyoruz" dedi. - Burdur

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tamer Yılmaz Burdur Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title