Haberler

Bodrum 2 - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: 'Türk Dünyasının Kurumsal Bir Kimliğe Kavuşması İçin Gayret Gösteriyoruz"

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, Üç Ülkenin Dış İşleri Bakanları ile Toplantılarda Bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bugün Akşam Saatlerinde Düzenlediği Basın Toplantısında, Geçen Yıl Nahçıvan'da Yapılan Türk Dünyası Zirvesi'nin Ardından Bu Yıl İstanbul'da Türk Dünyası Konseyi Genel Sekreterliği'nin Oluşturulacağını Belirterek, "türk Dünyasının Kurumsal Bir Kimliğe Kavuşması İçin Gayret Gösteriyoruz" Dedi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, üç ülkenin dış işleri bakanları ile toplantılarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl Nahçıvan'da yapılan Türk Dünyası Zirvesi'nin ardından bu yıl İstanbul'da Türk Dünyası Konseyi Genel Sekreterliği'nin oluşturulacağını belirterek, "Türk dünyasının kurumsal bir kimliğe kavuşması için gayret gösteriyoruz" dedi.

Türk Milleti olarak, Asya ve Avrupa'da çok geniş bir coğrafyada yer aldığımızı belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Türki Cumhuriyetlerle kuracağımız her türlü siyasi, ekonomik, tarihsel, maddi ve manevi işbirliğini kurumsal hale getireceğiz. Bodrum'da ilk kez, kardeş ve aile havası içerisinde düzenlediğimiz bu toplantı çok yararlı oldu. Toplantıyı gelecek yıl Tanrı Dağları'nda, Hazar Bölgesi'nde ve Almaata'da yapacağız. Tanrı dağlarından Toroslara, Bey Dağları'na kadar Türk dünyasının kurumsal bir kimliğe kavuşup bir çatı altında hareket ederek güç birliği oluşturmanın büyük yararları olacağına inanıyoruz" dedi.

Davutoğlu İsrail'de el konulan üç geminin de, bugün akşam saatlerinde, İskenderun'a doğru yola çıktığını söyledi.

'BODRUM'DA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK'

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Savdabayev, Azerbeycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev ile birlikte üç gündür yaptığı toplantıların sonunda The Marmara Otel'de bugün akşam saatlerinde basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dörtlü görüşmelerin ilk kez resmi olmayan bir şekilde Bodrum'da tatil havasında, kardeş ve aile ortamı içerisinde gerçekleştirildiğini söyledi. 4 ülkenin dışişleri bakanı toplantı öncesinde basın mensuplarına otelin bahçesinde ve köprü üzerinde poz verdi. Davutoğlu yaptığı açıklamada, "Bugün ev sahibi olarak çok mutlu bir gün yaşıyorum. Türkçe konuşan üç kardeş ülkenin dışişleri bakanları ile birlikte yaptığımız toplantılar çok önemli geçti. Geçen yıl ekim ayında Nahçıvan'da Türk dünyası konseyi kurulmuştu. O zaman bu girişimleri başlatmıştık ve resmi zirvelerin dışında yapacağımız aile ve kardeş toplantıları ile daha sık bir araya gelmeyi kararlaştırmıştık. Bodrum'da bu kardeş ve aile içi toplantıların ilkini gerçekleştirdik. Tatil formatında bu toplantıları geleneksel hale getirmeye karar verdik. Önümüzdeki ayda resmi zirvede biraraya geleceğiz" dedi.

Bu toplantıları Azerbaycan'da Hazar kenarında, Kırgızistan'da Isık Köy'de ya da Almaata yakınlarında güzel bir kentte bu toplantıları sürdüreceğiz. Ülkelerin sorunlarını ortak görüşlere sahip olan, ortak dili konuşan, ortak coğrafyayı paylaşan, ataları soyları bir olan, bu kardeş ülkelerin bakanları ile yepyeni bir birliktelik oluşturuyoruz. Burası onların kendi ülkeleri, onların ülkeleri de bizim ata yurdumuz. Türk dünyası olarak Asya ve Avrupa'da çok geniş bir coğrafyada yer alıyoruz. Türki Cumhuriyetlerle kuracağımız her türlü siyasi, ekonomik, tarihsel, maddi ve manevi işbirliğini kurumsal hale getireceğiz, Bodrum'da ilk kez kardeş ve aile havası içerisinde düzenlediğimiz bu toplantı çok yararlı oldu. Toplantıyı gelecek yıl Tanrı Dağları'nda, Hazar bölgesinde ve Almaata'da yapacağız. Tanrı dağlarından Toroslara, Bey Dağları'na kadar Türk dünyasının kurumsal bir kimliğe kavuşup bir çatı altında hareket ederek güç birliği oluşturmanın büyük yararları olacağına inanıyoruz" dedi.

Kanat Savdabayev ise Davutoğlu ile bir yıl içerisinde 12 kez görüştüklerini belirterek "Bu sık görüşmeler tarihi kültürü bir olan ülkeleri daha da birbirine kaynaştırıyor. Gelecek ay yapılacak İstanbul'daki zirvede yine birlikte olacağız. Bu görüşlerin sıklaşmasında yarar olacağına inanıyorum. Önümüzdeki ay İstanbul'da yapacağımız Türk dünyası zirvesinde Türk Dünyası Konyesi sekreteryasını oluşturacağız ve kurumsal bir kimliğe kavuşmasını sağlayacağız. Bu konuda gerçekten Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ve diğer ülkelerin liderleri bu birlikteliği sürdürmekte çok gayret sarfettiler ve kararlı olduklarını dünyaya gösterdiler. Tek bir ses halinde birçok konuda işbirliği yapacağız, kardeş ülkelerin dertleri sorunları bizim derdimiz sorunumuz olacak. Ortak ülkelerin başarısı bizim sıkıntısı bizim olacak" dedi.

İSRAİL'İN EL KOYDUĞU GEMİLER, TÜRKİYE'YE DOĞRU YOLA ÇIKTI

Davutoğlu, "31 Mayıs'ta, İsrail'in, sivil konvoya karşı düzenlediği saldırı sonrası Türkiye'nin çağrısı üzerine BM konseyi toplanmıştı. BM Konsey Başkanlığı'nın yaptığı açıklamada, konsey tarafından alınan kararların İsrail'in uyması gerektiği istenmişti. İsrail, uyulması gereken talepleri birer birer yerinei getirmeye başladı. Bugün akşam saatlerinde tüm gemiler İsrail'den ayrıldı. Mavi Marmara gemisi saat 16.40'da, Defne gemisi 17.20'de, Gazze gemisi de 19.45'te, İsrail limanlarından ayrılıp İskenderun limanı'na doğru yola çıktı. Bunun dışında, bu hafta itibariyle Sayın Baytimun'un talebi ile oluşan komisyonda çalışmalarına başladı" dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov "Dağlık Karabağı'ın durumunu Sayın Davutoğlu ile görüştük. Azerbeycan ve Ermenistan tarafında da savaş devam ettiriliyor. Bu nedenle Türkiye'de yaman bir memlekettir, Türkiye'nin uluslararası saygınlığı güçlüdür. Bu nedenle, Karabağ çözümünde Ahmet beyin çok yararlı girişimleri olacağına inanıyorum" dedi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, "Sadece dinde, dilde, kültürde ve tarihte iş birliği yapmanın önemli olmadığını hızla gelişen dünyada ekonomi ve siyasi alanlarda da işbirliği yapılması gerektiğine ve Türk dünyasının gelecekte ne yapacağını nasıl bir yol izleyeceğine ortak karar vermesi gerektiğine inanıyorum. Bu toplantıları sadece Bodrum gibi deniz kenarında değil ileriki aylarda Tanrı Dağları'nda da yapacağız. Kardeş bakanlarımızı oraya davet ediyorum" dedi.

Ailesi ile birlikte Bodrum'da bulunan Davutoğlu'nun yarın özel bir yat ile Yunanistan'ın Rodos adasına geçerek Yunanistan Dışişleri Bakanı Vekili Dimitri Durutsoz ile bir görüşme yaptıktan sonra akşam saatlerinde yine aynı yat ile Bodrum'a döneceği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title