Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç: (3)

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Kürtlerin baraj sorunu yok" dediğini hatırlatarak, "Kürtler, AK Parti'ye de diğer partilere de oy veriyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Kürtlerin baraj sorunu yok" dediğini hatırlatarak, "Kürtler, AK Parti'ye de diğer partilere de oy veriyor. Onlar en iyi temsili, oy verdikleri partilerde buluyorlar. Kürtlerin tek temsilcisi HDP değil ki hiçbir zaman da olmadı. HDP, bağlantıları itibarıyla PKK ile bağlantılıdır. KCK, Kandil ile bağlantılıdır" dedi.

Arınç, Olay TV'de canlı yayınlanan seçime yönelik özel programda, Avrupa'nın pek çok ülkesinde seçime katılım oranının düşük olduğunu, bazen yüzde 50'ye yaklaştığını, Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu seçimlerinde yüzde 22'ye kadar indiğini söyledi.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının her talebinin yerine getirildiğini belirten Arınç, oy kullanmak için randevu sisteminin kalktığını, 24 günlük süre verildiğini hatırlattı.

Arınç, Almanya'da ortalama 1 milyon 400 bin, Avrupa'nın tamamında ise yaklaşık 3 milyon kişinin, sandık seçmen listesinde bulunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dediler ki 'Tamam artık sizden başka bir şey istemiyoruz.' 'Ha başka bir şey istiyoruz o da şudur; buraları da seçim bölgesi yapın, bundan sonra Münih'ten de Köln'den de Bremen'den de milletvekilimiz olsun.' Bu bir anayasa değişikliğini gerektirir, yani yurtdışında seçim bölgesi yapma konusu, buradan vereceğimiz bir karar değil. Haksız da bir karar değil ama siz bir kendinizi ispatlayın bakalım. Bak ne istiyorsanız yapıyoruz, askerlik 10 bindi, 6 bine düşürdük, şimdi bine düşürdük. Pasaport harçlarını çekirdek, fıstık parası yaptık. Şu şöyle oldu, yeter ki sandık başına gidin oy kullanın, yani kendinizin varlığını ispatlayın. Bu çok önemli bir şey. 'Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım, yurttaşıyım, Türkiye'deki seçimlere oy kullanıyorum, bu bir şereftir, aynı zamanda da görevdir.' Bunu yapın, anayasayı değiştirecek gücümüz olsun, tamam size seçim bölgesi de yapacağız, oradan milletvekili parlamentoya gelecek. Hiç merak etmeyin. Merak ettik ama bak ne çıktı? Çok düşük yani yüzde 35. Bir öncekine göre elbette fazla ama istenen ölçüde değil. Bir rehavettir bir ilgisizliktir belki. Yani sandık başına gidenlerin çok büyük ölçekte AK Parti'ye oy verdiğini en azından tahmin ediyorum ama kime oy verirse versin, bir vatandaşlık görevinin sandıkta yapılması lazım."

Yurtdışından seçime katılım oranı düşük olmasına rağmen 1 milyondan fazla oy kullanıldığını anlatan Arınç, bunların katkısının görüleceğini kaydetti.

Bunun bir basit hesaplama yöntemi bulunduğunu dile getiren Arınç, "Yüzde 35 ile bizim yurtdışından seçim bölgesi yapma niyetimiz biraz fantezi kaçıyor. Çok gitmeleri, koşmaları, birbirleriyle yarışmaları lazım. 4 senede seçim olacak diye büyük bir heyecan duyuyoruz, onlar da 4 senede bir oy kullanacaklar. Velhasıl bir analiz yapılabilir, 'Niye böyle bir ilgisizlik olmuştur?' diye. 2,5 misli bir artış var ama şahsen yeterli görmüyorum. Yüzde 60'ın üzerinde iştirak bekliyordum, bize söylendiği kadarıyla" ifadesini kullandı.

- "Böyle bir koalisyon olabilir mi?"

Genel seçimlerde yeniden iktidar olacaklarına inandıklarını, bunda şüphe olmadığını söyleyerek, en zor yerlere gittiğini, Şırnak, Batman, Mardin, Diyarbakır, Van, Siirt, Tunceli'nin de aralarında bulunduğu pek çok ili dolaştığını hatırlattı. Arınç, şunları kaydetti:

"Evet bazı yerlerde HDP açısından çok büyük tehditler, baskılar, sıkıntılar, şantajlar var ama biz onlara 'Cesur olun, elinizi vicdanınıza koyun, biz sandık emniyetini sağlıyoruz, sağlayacağız, kanunlar çıkardık, bütün tedbirlerimizi aldık ama siz hala bu tehditlerden yılar, korkarsanız bu Türkiye'de Allah korusun çok olumsuz sonuçlar verebilir' diyoruz. İnsanlar biraz daha bilinçlenmiş, bilenmiş durumda, bir de siyasi atmosfer son zamanlarda biraz daha renklendi ve heyecanlandı. Elbette onları konuşamadık, yani üç partinin AK Parti'yle mücadele ederken, aynı zamanda 'Bunlar gitsin de biz koalisyon da kurabiliriz' şeklinde bir söz söylemesi, ülkeyi geçmiş zamanlarda yaşanan sıkıntıları tekrar hatıra getirdi, bir bakıma da faydalı oldu. Tek tek soruyorsunuz bu oy oranlarıyla iktidar olmak mümkün mü? 'Hayır mümkün değil.' Amacınız ne? AK Parti gitsin de ne olursa olsun. Bir millet hayatında böyle düşünülmez yani 'AK Parti'den daha iyisi gelsin' diyebilirsiniz ama 'AK Parti gitsin de ne olursa olsun' diyemezsiniz. Madem ki kendi oy oranlarınızla tek başına iktidar olmak mümkün değil, ne yapacaksınız? Kılıçdaroğlu, AB büyükelçileriyle yediği bir yemekte dedi ki 'Biz üç parti koalisyon kurabiliriz.' Şimdi bazıları kendi aralarında bunları telaffuz etmeye başladılar. Ortak seçiyorlar, aralarında. Böyle bir koalisyon olabilir mi? Olamaz. Neden? Bildiğiniz CHP HDP'yle, HDP MHP'yle, MHP HDP'yle, HDP CHP'yle nasıl, hangi ortak paydada, siyasi programda bir araya gelecekler? Bu mümkün değil. Birbirleriyle can düşmanı olan ve sadece bu seçimde AK Parti düşmanlığında birleşmiş olan siyasi partilerin Türkiye'ye verecekleri hiçbir şey yok."

HDP ile ilgili baraj tartışmaları

HDP ile ilgili baraj tartışmalarının hatırlatılması üzerine Arınç, baraj sorununun sadece bu parti için geçerli olmadığını belirtti.

Diğer bazı partilerin de bu sorunu yaşadığını aktaran Arınç, şöyle konuştu:

"Ayıp değil mi yani? Saadet Partisi de seçime giriyor. Onların da baraj sorunu yok mu? Var. Merkez Partisi de seçime giriyor. Onların da yok mu? Var. Diğer partiler de seçime giriyor. Onların da barajla ilgili sıkıntıları var mı. Elbette var. Onlar HDP kadar bu işi bir tehdit meselesi haline getiriyorlar mı? Saadet Partisi, 'Barajı aşmazsak dağa çıkarız. Elimize silah alırız. Türkiye karışır, ortalık cehenneme döner' diyor mu? Demiyorlar. Neden demiyorlar? Çünkü barajı aşıp aşmamanın tek yolu var; millet size oy verirse aşarsınız, vermezse aşamazsınız. Başka bir destek aramayın kendinize. Şimdi üç partiye bakalım; 1995'te parlamentoya girdim, CHP yarım puanla barajı aştı. Yüzde 10,5 ve 49 milletvekili çıkardı ama MHP 1995'te barajı aşamadı. CHP, 1999'da baraja takıldı yüzde 8,5 ile. MHP, Apo yakalandı barajı aştı ama hiçbiri, 'Yıkarım, asarım, ortalığı yakıp geçerim' demedi."

"Korkunun ecele faydası yok"

Barajı aşıp aşamamayı bir tehdit koşuluna bağlamanın doğru olmadığını vurgulayan Arınç, partilerin millete kendilerini sevdirerek oy alabileceğine işaret etti.

Arınç, milletin AK Parti'ye sevdiği için, HDP'ye ise korktuğu için oy verdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Korkmakla sevmek arasında bir fark var. Buralarda bu tehditleri yapamazlar. Gezdiğim bütün bölgede gizli ve açık bir tehdit var. Şırnak'ta, Batman'da Van'da, Siirt'te bütün bölgede, köylerde silahlı gruplar tarafından, şehir merkezlerinde de evlere ikna heyetlerinden tutunuz tehdit heyetleri göndermeye kadar bunları yaşayanlar, görenler ve bilenler var. Ben de meydanlara çıkıyorum diyorum ki 'Siz beni sevdiğiniz için oy vereceksiniz. Herhalde bunlarda da korktuğunuz için oy vereceksiniz. Korkunun ecele faydası yok. Korkuyla bir parti ayakta kalamaz. Bugün oy alır, yarın oy vermez millet, rezil olurlar. Siz de vicdanınıza koyun, ananızın ak sütü gibi helal olan oylarınızı istediğiniz partiye verin. Millet bu mesajı aldı. Şimdi HDP'nin durumu, barajı aşıp aşmama konusu bizim meselemiz değil, onların meselesi. Başbakanımız ne diyor; 'Kürtlerin baraj sorunu yok' diyor. Kürtler, AK Parti'ye de diğer partilere de oy veriyor. Onlar en iyi temsili oy verdikleri partilerde buluyorlar. Kürtlerin tek temsilcisi HDP değil ki. Hiçbir zaman da olmadı. HDP, bağlantıları itibarıyla PKK ile bağlantılıdır. KCK, Kandil ile bağlantılıdır."

Bülent Arınç, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in, "Kandil ile görüştük, barajı aştığımız zaman Kandil'de havai fişekler atılacak" açıklamasını anımsattı.

Bu partinin bağlantılarına dikkati çeken Arınç, "Kandil, Öcalan, PKK, PYD, bütün bu örgütlerle bağlantıları olan bir HDP, inkar da etmiyorlar. Şimdi, 'Biz Türkiye'nin partisiyiz. Bursa'dan da milletvekili çıkaracağız' deyip birinci sıraya nereden geldiği belli olan, ikinci sıraya da Çerkez kardeşimizi koyuyorlar, Türkiye'nin partisi olduğunu gösteriyorlar" diye konuştu.

"Başka bir şey bilmiyor musun?"

Arınç, HDP'nin bölgedeki adaylarını Kandil'in tespit ettiğini, batı bölgelerindeki adayların birinci sırasının yine kendilerine ait olduğunu, ikinci, üçüncü ve diğer sıralara ise kim isterse yazıldığını belirtti.

Bunların hepsinin planlı olduğuna değinen Arınç, şunları anlattı:

"Hepsi planlıdır. Yani ne GBT'lerden, bilmem nelerden tutunuz, bunlarla esasen bir proje olduğu yani şu anda Demokratik Bölgeler Partisi, hala tabelası devam ediyor. Eski DBP.  Fakat Öcalan'ın talimatıyla, biraz da öbür taraftan gelen talimatla 'Siz her taraftan oy alacak şekilde propaganda yapın, bu şekilde barajı aşalım. Siyasi getirisi vardır' denildi. O taraf tamamen kendilerinden. Bu tarafta, alt tarafta kimler varsa dolduruldu, getirildi önümüze konuldu. Bütün anarşik unsurlar, bütün marjinal gruplar, bütün farklı temsil imkanı bulamamış gruplar diyelim, isim vermeyelim, onlardan oy alarak yüzde 10 barajını aşmaya çalışıyorlar. Aşabilirler, aşmayabilirler. Bunu tartışmanın bir alemi yok. Kaldı ki HDP, AK Parti'nin ayağını biraz daha aşağıya çekmek, milletvekili sayısını düşürmek, hükümeti daha güçsüz hale getirmek için uluslararası bir proje."

Arınç, bu projenin paydaşlarının da MHP, CHP ve diğer partiler olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bunlar da 'HDP oy kazansın, nasıl olsa sayımız belli. Onlar barajı aşsın da şu AK Parti'nin hakkından, şu Tayyip Erdoğan'ın hakkından onlar gelsin' diye uğraşıyorlar. Adam üç kelime söylüyor; 'Seni başkan yapmayacağız.' Sen başka bir şey bilmiyor musun? Sadece bunu mu söylüyorsun. 'Seni başkan yapmayacağız' diyor, zannedersiniz ki bunlar başkanlık sistemine karşı. Hayır, başkanlık sistemine karşı olamazlar. KCK'nın bir anayasası var. Anayasasında zannediyorum bir veya ikinci madde; 'Öcalan'ın önderliği tartışılamaz. Başkanlığı üzerine kimse eleştiri getiremez.' Buna iman etmiş adamlar, 'Seni başkan yapmayacağız' diye bize meydan okuyorlar. Senin başkanın başkası."

Milletin, AK Parti'nin hizmetlerini, 100 yılda yapılamayanları 12-13 yılda yapanları çok iyi bildiğini vurgulayan Arınç, 7 Haziran seçimlerini de kazanarak tek başına iktidar olacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Davutoğlu Bülent Arınç Kandil Dağı Ak Parti Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler?
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title