Haberler

Başbakan Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Görmez'i Ziyaret Etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetin var olan Bakanlar Kurulu yapısıyla kurulacağını belirterek, "Çünkü bunun kanunla değişmesi lazım. Kanun olması için Meclis'in açılması lazım ki bu bir süreçtir.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetin var olan Bakanlar Kurulu yapısıyla kurulacağını belirterek, "Çünkü bunun kanunla değişmesi lazım. Kanun olması için Meclis'in açılması lazım ki bu bir süreçtir. Dolaysıyla hükümetimizi sunduğumuz gün bir Bakanlar Kurulu değişikliği beklemek yasal olarak da mümkün değil" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığına yeniden atanan Mehmet Görmez'i makamında ziyaret etti. Ziyarette, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ da bulundu.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığının önemli kurumlardan biri olduğunu, milli birliğe ve berberliğe büyük katkılarının bulunduğunu söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin her yerinde kardeşliği, ezeli ve ebedi birlikteliği tahkim ve teyit etmek üzere vazife gösteren Başkanlığın, yurt dışında Balkanlarda, Kafkaslarda ve Ortadoğu'da çok önemli faaliyetlere öncülük yaptığını belirtti.

İslam dünyasının büyük bir bunalımın ve krizin içinden geçtiğine dikkati çeken Davutoğlu, mezhep çatışmalarını, etnik çatışmaları egemen kılmak isteyenlere karşı, Müslümanlığın temel değerlerinin hayata geçirilmesi ve etkisini sürdürmesi, Sünni, Şii birlikteliği ve bütün mezhepler üstü İslam kardeşliği konusunda yürütülen faaliyetler dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkürlerini iletti.

Irak'ta ve Suriye'de devam eden mezhep çatışmalarına karşı en güçlü sesi Başkanlığın verdiğini belirten Davutoğlu, aynı görevine 5 yıl süreyle yeniden atanması dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanı Görmez'i kutladı, hayırlı olsun dileğinde bulundu.

Hükümetin kurulma süreci ve bakanlıkların arttırılması

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, "Önümüzdeki haftadan itibaren hükümet kurma süreci başlayacak. Bu takvimde Sayın Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı'nın seçilmesini bekleyecek mi, yoksa şahsınıza hemen hükümeti kurma görevi verecek mi" sorusu üzerine, görevlendirmeyi ne zaman yapacağının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdiri olduğunu belirtti.

7 Haziran'dan farklı olarak hükümet kurma anlamında çok net bir tablo olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Dolayısıyla da bütçe takvimi bağlamında da ele alındığında bir an önce hükümetimizin kurulması ve göreve başlaması önem taşıyor" dedi.

Davutoğlu, geçici bir bütçe hazırlayıp, seçim hükümeti olarak parlamentoya sunduklarını ama doğal olarak bunun kadük hale geldiğini belirterek, hükümetin süratle kurulup, bütçenin en kısa sürede geçirilmesinin önemine değindi.

"Çok büyük bakan sayısı artışları beklemek doğru değil"

Bakanlık sayısının arttırılması ve bazı bakanlıkların ayrılmasına ilişkin bir soruyu Davutoğlu, şöyle yanıtladı:

"İlk atamada bu yapıların değişmesi kanunen yani yasal olarak mümkün değil, çünkü var olan yasayla hükümeti kuracağız ama biz 13 yıl içinde birçok tecrübeler edindik. İcap ederse ileride böyle bir ihtiyaç hasıl olursa onun içinde gerekli çalışmalar yapılabilir. Benim şahsen mülahaza ettiğim, değerlendirdiğim bazı hususlar var. Hükümetin bu aşamada kurulması var olan Bakanlar Kurulu yapısıyla olur. Çünkü bunun kanunla değişmesi lazım. Kanun olması için Meclis'in açılması lazım ki bu bir süreçtir. Dolayısıyla hükümetimizi sunduğumuz gün, bir Bakanlar Kurulu değişikliği beklemek yasal olarak da mümkün değil. Bütün bunlardan sonra, bütün tecrübeleri değerlendirip bazı bakanlıklar için düzenlemeler yapılır mı? O tamamıyla süre içerisinde bizim takdirimizle olacak bir husustur. Öyle çok büyük bakan sayısı artışları da o çerçevede dahi beklemek doğru değil. Bir ihtiyaç varsa onun gereği yapılır."

"Kamu düzeni sağlanana kadar bu mücadele yürüyecek"

Silvan'da yürütülen operasyona ilişkin son durumun sorulması üzerine Davutoğlu, "Biz 23 Temmuz'da Barış ve Huzur operasyonu başlattığımızda, ki hala sürüyor, o zaman çok açık bir şekilde şunu ifade ettik:  Barış, demokrasi ve huzur operasyonu anlamında Türkiye'nin her santimetrekaresinde, huzur geri gelene ve kamu düzeni sağlanana kadar bu mücadele yürüyecek" diye konuştu.

Silvan'daki operasyonu eleştiren kesimlerin, operasyonların AK Parti'nin seçim planlarına dönük bir faaliyet olduğu iddiasında bulunduklarını anımsatan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Seçim sonrasında yaptığım ilk güvenlik toplantısında da bütün güvenlik birimlerimize çok net bir şekilde, hedefe ulaşana kadar, yani Türkiye'de tek bir silahlı terörist kalmayana ve dağları, kasabaları, ilçeleri, şehirleri, yolları emniyet altına alana kadar bu mücadele sürecek, kimse şov yapmaya kalkmasın. Silvan'da neyin ne olduğunu, hangi sokakta, hangi okulda, hangi binada nasıl bir yığınak yapıldığını biz biliyoruz."

"İçişleri Bakanımız ile görüştüm"

Davutoğlu, Görmez'i ziyareti sırasında İçişleri Bakanı ile görüştüğünü ve Silvan operasyonu dahil olmak üzere Türkiye'de yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgi aldığını da ifade etti. Davutoğlu, "Çok net ifade ediyorum, kararlılığımızı kimse test etmesin veya bu konuda şüpheye de düşmesin. Milletimiz açısından Silvan'ın da diğer ilçelerinde her sokağı emniyet altına alınana kadar bu operasyon sürer. İnsani yardım ve diğer insani ihtiyaçlar konusunda da her türlü tedbir alınmıştır, herhangi bir ihtiyaç eksik bırakılmamıştır" diye konuştu.

Operasyonun tamamlanması için de tedbirlerin alındığını aktaran Davutoğlu, en kısa zamanda normal hayat akışına dönülmesini dilediğini belirtti.

Bugün dahi şehit haberlerinin geldiğine işaret eden Davutoğlu, "HDP milletvekillerinin şehit haberlerine yol açan terör örgütüne açık ve net bir tavır koymak yerine Silvan'da, diğer ilçelerimizde ve Türkiye'nin her yerinde kamu düzenini egemen kılmak isteyen ve kılmaya çalışan güvenlik birimlerini hedef alması da bütün milletimizin takdir etmesi ve değerlendirmesi gereken bir husustur" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Biz Silvan'da ve diğer bütün ilçelerimizde ve illerimizde, yerleşim merkezlerimizde huzur kesin olarak tesis edilene kadar bu çalışmaları sürdüreceğiz. Silvan'da da büyük ölçüde operasyonun tamamlanmakta olduğunu söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Ahmet Davutoğlu Mehmet Görmez Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

title