Haberler

Bali: Türkiye Gibi Dinamik Bir Ülkenin Bir Büyüme Alt Sınırı Var

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Türkiye gibi dinamik bir ülkenin bir büyüme alt sınırı var. Bunun altına düşebilecek bir büyüme bu defa Türkiye'yi farklı sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır" dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Türkiye gibi dinamik bir ülkenin bir büyüme alt sınırı var. Bunun altına düşebilecek bir büyüme bu defa Türkiye'yi farklı sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır" dedi.

İş Bankası tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen, değişen ekonomi ve piyasa koşullarında bölgesel ve uluslararası fırsatların, yeni iş alanlarının ve sektörel gelişim fikirlerinin gündeme geldiği 'İş'le Buluşmalar' toplantısı Eskişehir'de yapıldı. Rixos Eskişehir Otel'deki toplantının açılış konuşmasını yapan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali Türkiye ekonomisinin iki ucunun olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ülkenin potansiyelinin altında kalmayacak bir büyüme potansiyeli var. Bunu sağlayamazsanız bu defa sosyal sorunları konuşuyorsunuz. Hatta bugün bütçe istikrarının bile gelirleri hızlı artmayacağı için bütçe gelirleri üzerindeki olumsuz etkisini bile yaşayabilirsiniz. Türkiye gibi dinamik bir ülkenin bir büyüme alt sınırı var. Bunun altına düşebilecek bir büyüme bu defa Türkiye'yi farklı sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Buna karşılık üstte ise imkanlarımızın ve ihtiyaçlarımızın üzerinde, piyasalarda bunu finanse edecek likiditenin var olduğunu gördüğümüzde oluşturduğumuz ve sonu hep ciddi şekilde cari açıktaki sıçrama ile neticelenen bir de üst sınır. Ben bunu şuna benzetiyorum. Araba ile yolculuk yapıyorsunuz yavaş giderseniz zamanında varamıyorsunuz, hızlı giderseniz gereğinden fazla yakıt tükeniyor. Onun için bunun arasında bir ideal büyüme dengi bulmak durumunda Türkiye. Bunun tecrübeyle söylenecek seviyesi ise yüzde 5'ler seviyesidir. Bunun altı Türkiye'yi sosyal sorunlarla, bütçe sorunlarıyla karşı karşıya bırakır. Bunun üstü cari açıkta üst sınıra ulaşmaktır."

Türkiye'nin çok düşük büyüme hızlarına razı kalmadan cari açığı sürdürülebilir seviyelere çekmesi ve buralarda tutması gerektiğini anlatan Bali,"Yapısal reformlarla, büyümeyle dış ticaret açığı, büyümeyle cari açık arasındaki ilişkiyi olumlu yönde çözecek olan yapısal tedbirleri de almamız gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin kişi başına geliri 2 bin dolardan 10 bin dolara çıkararak çok önemli bir işi başardığını ifade eden Bali " Bu nicel ve sayısal performanslar bakımından son derece önemlidir. Fakat şimdi işimiz bundan daha zor. Çünkü şimdi vasfın ve kalitenin yükselmesi gereken bir aşamaya gelmiş durumdayız. Eski modelle devam edecek olursak daha fazla enerji harcayıp daha az sonuç elde edeceğimiz bir noktaya gideriz" diye konuştu.

SERMAYE YAPIMIZLA İLGİLİ KASITLI DEĞERLENDİRMELER

Belli bir sermaye grubunun bankası olmadıklarının altını çizen Adnan Bali şunları kaydetti:

"Belli bir sermaye grubunun perspektifiyle de yönetiliyor değiliz. Bu ülkenin genel paydasına, çıkarlarına göre yönetiyoruz müessesemizi. ve bu bize önemli sorumluluklar yüklüyor. Bizi bilenler biliyor. Fakat bazen üzülerek görüyoruz ki bu kuruluşun hangi şartlarda kurulduğunu, nereye dayandığını hakiki manada, zaman zaman bilgisizlikten zaman zaman da açık söyleyeceğim vicdan eksikliğinden yeterince kavrayamayan ileri geri değerlendirmeler olabiliyor. Örneğin sermaye yapımıza ilişkin ya yanlış ya kasıtlı değerlendirmelere muhatap olabiliyoruz. Açıkça ifade etmek istiyorum yeri gelmişken. Sermaye yapımıza ilişkin bu tür ileri geri değerlendirmeler bakımından Cumhuriyet Halk Partisi'nin, Atatürk hisselerine temsilen ya da başka bir ad altında İş Bankası'nın faaliyetlerinden herhangi bir gelir kazanması söz konusu değildir. Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyeti gereği Atatürk paylarına isabet eden temeddü gelirlerinin yine vasiyete göre Türk Dil ve Türk Tarih Kurumlarına Atatürk paylarını temsilen ödenmesi sürecine nezaret etmekten ibarettir ilişkimiz."

Toplantıda Piri Reis Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy makro ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir ve Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler de kent ekonomisi hakkında bilgi verip durum değerlendirmesi yaptı.

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın yönettiği panelde ise Hidromek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt deneyimlerini aktardılar. - Eskişehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk İş Bankası Adnan Bali Eskişehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title