Haberler

Ayçiçeğinde Rekolte ve Fiyat Sıkıntısı

Karadenizbirlik Genel Müdürü Erarslan: "Rekolte düşük olmasına rağmen üreticinin alacağı fiyat adeta şans topu gibi bir şey oldu"

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Karadenizbirlik) Genel Müdürü Ünal Erarslan, "Üreticinin alacağı fiyat adeta şans topu gibi bir şey oldu" dedi.

Erarslan, düzenlediği basın toplantısında, ayçiçeği rekoltesi ve fiyatı konusunda açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl ayçiçeği rekoltesinin yüksek olduğunu belirten Ersarslan, "Dünya genelinde üretim fazlaydı. Karadenizbirlik olarak ayçiçeğini 1lira 10 kuruşa  liraya aldık. Geçen sene fiyatının düşük olmasına bağlı olarak ekim alanları bu yıl düştü. Ekim alanlarında düşüş olması nedeniyle rekolte de düşük çıkacak. Son zamanlarda beklenen yağışın gelmemesi ve kuraklık yaşanması rekoltenin daha fazla düşüleceğini gösteriyor. Rekoltenin az olduğu dönemlerde fiyat yüksek oluyor. Ancak ayçiçeğinde sadece Türkiye piyasasına bağlı fiyat oluşmuyor. Ayçiçeği dünya piyasasına entegre olduğu için Türkiye'de rekolte düşük olmasına rağmen dünya genelinde rekolte düşük değil. Türkiye'deki üreticimiz buna bağlı olarak hem rekoltenin düşük olması hem verim alanlarının azalması hemde fiyatın düşük olması gibi bir durumla karşı karşıya kalabilir. Yani üreticinin alacağı fiyat adeta şans topu gibi bir şey oldu" diye konuştu.

"Yağlı tohumlarda alarm zilleri çalıyor hale gelebilir"

Türkiye'de üreticilerin hangi üründen ne kadar fiyat alacağının önceden tespit edilemeyen bir ortam olduğunu vurgulayan Erarslan, "Dolayısıyla bu üreticinin ileriye dönük hesaplarda mağduriyetler oluşturuyor. Ayçiçeğinde sadece bizim belirlediğimiz fiyatın dışında devletin verdiği primde çok önemli. Oluşturulacak politikalarla özellikle yağlı tohumlarda bu destekleme primlerinin artırılarak üretimin arttırılması gerekir. Rekoltenin ne kadar olacağı net olarak belli değil" şeklinde konuştu.

Karadenizbirliğin 36 yıldır ayçiçeği sektöründe faaliyet gösterdiğini ve sadece Karadeniz Bölgesi'nden değil, İç Anadolu, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu bölgelerinden de alımlar yaptığını hatırlatan Erarslan, şunları kaydetti:

"Karadenizbirlik olarak yurtiçine yönelik bir satış kapasitemiz var. Amacımız Türkiye'deki mevcut ayçiçeğine yönelik üretiminin devam etmesini sağlamak. Devletten önemli bir beklentimiz var. Hem rekoltenin hemde fiyatın düşük olduğu dönemde önemli bir destekleme olması lazım. Aksi takdirde zaten  Türkiye'de 3'te 1'ini ancak karşıladığımız yağlı tohum üretiminde önümüzdeki yıllarda bu kadarını bile karşılayamadığımız takdirde çok daha büyük bir ithalat gerekmektedir.  Türkiye 3 milyar dolarlık yağlı tohum ithalatı yapmaktadır. Böyle devam ederse daha büyük ithalat gerekebilir ve gelecekte yağlı tohum için alarm zilleri çalıyor hala gelebilir." - Samsun

Kaynak: AA / Gündem

Türkiye Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title