Haberler

Avusturya'da Seçimin Galibi Belli Oldu, Irkçı Hofer Kaybetti

Güncelleme:

Avusturya, yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün bir kez daha sandık başına gitti. Irkçı Hofer yenilgiyi kabul etti. Yeşiller'in adayı Bellen Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmış oldu.

Avusturya, Mayıs ayında yapılan seçimlerin iptal edilmesinin ardından yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün bir kez daha sandık başına gitti. Irkçı Hofer yenilgiyi kabul etti. Yeşiller'in adayı Bellen Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmış oldu. Hofer'ın kazanması durumunda 2. dünya savaşından bu yana ilk kez bir Avrupa ülkesinde aşırı sağcı devlet başkanı olacaktı.
Avusturya'da Cumhurbaşkanı seçiminde Hofer yenilgiyi kabul etti. Yeşiller'in adayı Bellen Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmış oldu. Seçimi adaylardan Norbert Hofer'in kazanması durumunda İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, Avrupa'da seçilen ilk aşırı sağcı devlet başkanı olacaktı.

YÜZDE 56.3'LE İPİ GÖĞÜSLEDİ

Avusturya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Bellen oldu Avusturya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini sol görüşlü Alexander Van der Bellen kazandı. AFP'nin haberine göre, yapılan projeksiyonlar, seçimlerin ikinci turunu Yeşiller Partisi'nin desteklediği bağımsız aday Bellen'in kazandığını ortaya koydu.

Yüzde 56.3 oy alan Bellen'in, yüzde 46.4 oy alan aşırı sağcı rakibi Norbert Hofer'i geçtiği belirtildi.

HOFER YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Kesin sonuçlar henüz açıklanmadı. Ancak aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin adayı Hofer'in kampanya yöneticisi de yenilgiyi kabul ettiklerini açıkladı.

Hofer, seçimi kazansaydı; İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da seçilen ilk aşırı sağcı devlet başkanı olacaktı. Göçmen karşıtı açıklamalarıyla bilinen Hofer, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB'ye katılması ya da Brüksel'in daha merkeziyetçi bir politika izlemesi halinde, Avusturya'nın AB'den çıkıp çıkmamasını referandum ile halka soracağını belirtmişti.

31 BİN OYLA KAYBETMİŞTİ

Hofer, Nisan ayında yapılan ilk turu kazanmış ancak Mayıs ayındaki ikinci turda yaklaşık 31 bin oyla kaybetmişti. Özgürlük Partisi 8 Haziran'da seçimlerde "büyük usulsüzlükler" yapıldığı gerekçesiyle sonuca itiraz etmiş ve Anayasa Mahkemesi Temmuz ayında bu itirazı kabul ederek, seçimleri iptal etmişti.


HOFER NE KADAR SAĞCI?

Hofer, Avusturya'nın üyeliğini referanduma götürebileceğini belirtti ancak kendisine verilen oyların Avusturya'nın AB'den ayrılmasını sağlayacağı yönündeki görüşlere katılmadığını da sözlerine ekledi. Aşırı sağcı lider, bu görüşünün Türkiye'nin AB'ye katılması ve İngiltere'nin ayrılmasının ardından birliğin daha merkeziyetçi bir yapıya bürünmesi halinde değişebileceğini vurguladı.

Norbert Hofer, Marko-Germania'ya Alman milliyetçisi bir kardeşlik grubuna üye. Yakın çalışma arkadaşlarından bazıları geçmişte aşırı grupların içinde yer aldı. Bunlardan birisi Özgürlük Partisi lideri Heinz-Christian Strache. Özgürlük Partisi 1955 yılında eski bir Nazi SS generali tarafından kuruldu. Parti üyelerinin taktığı peygamber çiçeği, 19. yüzyılda Alman milliyetçileri tarafından kullanılıyordu ve aynı zamanda Nazilerin gizli sembolü olarak biliniyor.

1919 yılında İtalya tarafından ilhak edilen Güney Tirol'ün kendi kaderini belirleme hakkıyla ilgili tartışmayı yeniden açmak istiyor

AVUSTURYA'NIN YARIŞI

Norbert Hofer:

Yaş: 45

Meslek: Havacılık mühendisi

Parti: Aşırı sağcı Özgürlük Partisi

Trump hakkında: "Trump hayranı değilim, ancak Rusya ile ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda umudum yüksek"

Almanya'nın mültecileri kabul etme kararıyla ilgili: "Yönetemediğimizi düşünüyorum. Bu karar, tüm AB'nin yanı sıra Avusturya ve vergi mükelleflerinin üzerine olağanüstü mali yükler bindiren büyük bir hata."


Alexander Van der Bellen:

Yaş: 72

Meslek: Ekonomi profesörü

Parti: Yeşiller Partisi eski lideri

Trump hakkında: "Kampanya tarzı ve cinsiyetçi saldırıları kabul edilemez. Söylem içeriği açısından bazı kaygılarını dile getirdi. Kendisine birkaç ay zaman tanımak lazım."
Göçmenler hakkında: "Ben özgür ve kozmopolit bir Avusturya istiyorum. Eski sınırların yeniden çekilmesine karşı çıkıyorum."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Avusturya Politika Dünya Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title