Haberler

Aso Ocak Ayı Meclis Toplantısı

ASO Başkanı Özdebir: "2014 yılı büyümesi yüzde 3'ün altına düşecektir ancak bizi endişelendiren 2015'teki büyümedir.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin 2014 yılı büyüme rakamının yüzde 3'ün altına düşeceğini ifade ederek, "Bizi endişelendiren 2015'teki büyümedir. 2015 yılına dezavantajlı başladık" dedi.

Özdebir, ASO'nun ocak ayı meclis toplantısında, bölgede Türkiye'yi doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyecek gelişmeler yaşandığını söyledi.

Küresel ticaretin yavaşlaması ve ihracat pazarlarındaki daralmanın, net ihracatın büyümeye katkısının negatif olacağını gösterdiğine işaret eden Özdebir, "Bu şartlarda 2014 yılı büyümesi yüzde 3'ün altına düşecektir. Ancak bizi endişelendiren 2015'teki büyümedir. 2015 yılına dezavantajlı başladık. Dolar-avro paritesindeki gelişmeler bizi olumsuz etkilemektedir. Parite'deki 1 puanlık düşüş, yıllık ihracatı 550, ithalatı ise 650 milyon dolar düşürmektedir" diye konuştu.

Petrol fiyatındaki düşüşün, ihracatı 10 milyar dolar azaltacağını savunan Özdebir, "Rusya'ya mal ihracatımızın 2,3 milyar düşeceği tahmin edilmektedir. Buna bavul ticareti ve müteahhitlik hizmetlerini eklersek kaybımız 5 milyar doları bulacaktır. Bütün bunlar 2015'te ihracata dayalı bir büyüme gerçekleştiremeyeceğimizi göstermektedir. Bu nedenle 2015'te iç pazarın önemi daha da artmıştır. Petrol fiyatının düşmesi ihracatımızı olumsuz etkilese de cari açık ve enflasyonu düşürmektedir" ifadelerini kullandı.

"Merkez Bankası faiz indiriminde yavaş davrandı"

Özdebir, Avrupa Merkez Bankasının aylık 60 milyar avro genişleme kararının, küresel likidite bolluğunu bir süre daha devam ettireceğini belirtti. Enflasyondaki düşüşün faizleri de olumlu etkilediğinin altını çizen Özdebir, 2 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 7'nin altına düştüğünü ancak buna rağmen Merkez Bankasının faiz indiriminde yavaş davrandığını dile getirdi. Politika faizinde yarım puanlık indirimin hiç bir etkisi olmadığını vurgulayan Özdebir, "Merkez Bankası piyasayı hala yüzde 10'dan fonlamakta, bu da kredi faizlerinin düşmesini engellemektedir" dedi.

Türkiye'de yatırım harcamalarının azaldığına dikkati çeken Özdebir, 2014 yılı kasım ayı itibariyle ülkeye gelen yabancı doğrudan yatırım miktarının 11 milyar dolar olduğunu kaydetti. Buna karşılık, Türk şirketlerin de yurtdışına 6,6 milyar dolarlık yatırım yaptığını bildiren Özdebir, net yatırımın 4,5 milyar dolar olduğunu ve bu miktarın yeterli olmadığını söyledi.

"Zihniyet değişimine ihtiyaç var"

Özdebir, üretim ve yatırım ortamını iyileştirecek tedbirler alınamazsa, Türkiye'nin düşük oranlarda büyümeye devam edeceğini ifade ederek, "Düşük büyüme, yatırım şevkini ve gelecekteki ekonomik büyümeyi de olumsuz etkileyecektir. Türkiye'nin böyle bir kısır bir döngüye kapılması kabul edilemez. Çünkü düşük büyüme ve yüksek işsizlik, toplumsal huzuru da olumsuz etkileyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Yabancı yatırımları ülkeye çekmek, yerli yatırımcıyı yeniden şevke getirmek için Türkiye'nin yeni bir hikayeye ihtiyacı olduğuna işaret eden Özdebir, şunları kaydetti:

"Ülkemizin gerçek potansiyelini açığa çıkarmak için öncelikle bir zihniyet değişimine ihtiyaç vardır. Bu değişim, müteşebbisi her şeyin merkezine koymakla başlamalıdır. Türkiye'nin yüksek büyüme potansiyelini açığa çıkarabilmesi için eğitim sisteminin de mutlaka yeniden kurgulanması gerekmektedir. Yabancı sermayenin ülkemize gelmesi için her şeyden önce hukuk sistemimizi batı standartlarına yükseltecek reformları yapmamız gerekmektedir. İş yapmanın maliyetini yükselten, sanayiciyi yıldıran mevzuat, iş dünyasının ihtiyaçlarına göre yeniden yazılmalıdır."

"TTIP, 13 milyon kişiye iş sağlayacak"

Özdebir, ABD ile AB arasında kurulan ekonomik entegrasyon Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ile Türkiye ilişkisine değinerek, "TTIP'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte ayrıca 13 milyon kişiye iş imkanı yaratacağı dile getirilmektedir. TTIP, doğrudan veya dolaylı olarak üçüncü ülkeleri de etkileyecektir. Şüphesiz bundan en fazla etkilenen, AB ile gümrük birliği içinde olan Türkiye olacaktır. Yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'nin yıllık kaybı 20 milyar dolar civarında olacaktır" diye konuştu.

İnternet üzerinden kayıt dolayısıyla Türkiye'de sendikal faaliyetlerin artacağını belirten Özdebir, bu durumun iş barışını olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (Türk-İş) ve Hak-İş'le anlaşmaya varıldığını ancak Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile anlaşma sağlanamadığını ve DİSK iş kolunda greve gitme kararı alındığını belirten Özdebir, karardan 34 firmanın etkileneceğini ifade etti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ankara Sanayi Odası Nurettin Özdebir Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title