Haberler

Âşık Veysel vefatının 42. Yılında Anılacak

Güncelleme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden Âşık Veysel'i ölümünün 42. yıl dönümünde anacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, Türk Müziği'ne emek veren sanatçılarımızı hatırlamaya devam ediyor. İBB Kültür Müdürlüğü, 1973 yılında kaybettiğimiz âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden halk ozanı Âşık Veysel'i, ölümünün 42. yıl dönümünde İBB Kent Orkestrası Müdürlüğü'ne bağlı Türk Halk Müziği Topluluğu'nun vereceği konserle anacak.

"Âşık Veysel'i Anma Programı", 21 Mart Cumartesi günü İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 20.00'de başlayacak. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan konserde Âşık Veysel'in eserlerinden seçkiler sunulacak.

Türkü deyince akla ilk gelen halk ozanı olan ve 'Uzun İnce Bir Yoldayım', 'Dostlar Beni Hatırlasın', 'Kara Toprak' gibi eserleri ile Türk halkının gönlünde taht kuran Âşık Veysel, unutulmaz bir gece ile yâd edilecek.

20. yüzyıl âşıklık geleneğinin önemli temsilcisi

Duygu ve düşüncelerini saz çalarak dile getiren Âşık Veysel, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan Köyü'nde dünyaya geldi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı gözlerini kaybetti. Babasının kendisine oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başlayan Âşık Veysel, daha sonra Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söyledi. Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Veysel şiirlerinde; yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, dünyanın geçiciliği, ölüm, sevgi gibi temaları işledi. Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı da yaptı. 20. yüzyıl âşıklık geleneğinin büyük temsilcilerinden Âşık Veysel'in deyişleri 1970'li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler tarafından düzenlendi. Şiirleri; 'Deyişler' (1944), 'Sazımdan Sesler' (1950), 'Dostlar Beni Hatırlasın' (1970) isimli kitaplarda toplandı. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat eden Âşık Veysel'in eserleri, 'Bütün Şiirleri' (1984) adlı kitapta tekrar yayınlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 21 Mart Güncel Haberler

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

CHP lideri Özel, sözünü kesen çiftçiye kızdı: Arkadaşların sana hesap sorsun

CHP lideri Özel, sözünü kesen çiftçiye kızdı: Arkadaşların sana hesap sorsun

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title