Haberler

Antalya Görme Engellilere Özel Eğitim

Görme engellilere özel okuma-yazma ve bilgisayar kursuANTALYA'nın Alanya İlçesi'ndeki Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi'nde görme engellilerin yararlanması için ücretsiz Braille Alfabesi'yle (Körler Alfabesi) okuma-yazma kursu ve özel bilgisayar kursu veriliyor.

Görme engellilere özel okuma-yazma ve bilgisayar kursu

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'ndeki Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi'nde görme engellilerin yararlanması için ücretsiz Braille Alfabesi'yle (Körler Alfabesi) okuma-yazma kursu ve özel bilgisayar kursu veriliyor.

Engellilerin günlük hayata adapte olması ve sosyalleşmesi amacıyla 2012 yılında Alanya Belediyesi tarafından kurulan Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi'nde görme engelliler için oluşturulan ücretsiz kursta, okuma-yazma eğitiminin yanı sıra sesli ve dokunsal komutlarla çalışan bilgisayarlarda, teknoloji ve bilgisayar dersi de veriliyor. Tüm engel gruplarına göre kurulan merkezde görme engelliler için özel dizayn edilen atölyede görme engelli bilgisayarı, görme engelli yazıcı, engelli oyun grubu, görme engelli satranç bölümü bulunuyor. Kursa gelen görme engelli kursiyerler kabartmalardan oluşan Braille Alfabesi'ni okuyup yazmayı öğreniyor. Okuma- yazma kursunda ilerleyen kursiyerler burada özel olarak dizayn edilmiş satranç ve bilgisayar kursunu da tamamlıyor.

'OLDUKÇA BAŞARILILAR'

Görme engelliler öğretmeni Burcu Cengiz, merkezde kabartmalı okuma- yazma olarak da bilinen Braille kursu verdiklerini söyledi. Kursa iki hafta önce 6 kursiyerle başladıklarını ve görme engellilerin yoğun ilgisi olduğunu belirten Cengiz, "Burada kabartmalı eğitim ve bilgisayar eğitimi veriyoruz. Kursiyerlerimiz oldukça başarılı. Kursun ikinci haftası olmasına rağmen gayet hızlı ilerliyorlar. Braille Alfabesi'ni ilk öğretmeye başladığımızda 'takoz' denen bir obje kullanıyoruz. Bu takozla kabartmalı alfabede her bir harfi temsil eden kabartma fonksiyonlarını anlatıyoruz. Kabartmalı harf kombinasyonlarının öğrenilmesinin ardından daha küçük takozlarda kelime ve cümle kurmayı gösteriyoruz" dedi.

'SAĞDAN SOLA YAZIYORUZ'

Burcu Cengiz, "Okumada takoz ve kabartmalardan yararlanıyoruz, fakat yazma eğitiminde bunun tersi yol izliyoruz. Yazma eğitiminde kabartmaların aksi şekilde tabletlere sıkıştırılan kağıtlara kabartmaları işliyoruz. Okuma da harfler soldan sağa dizilirken yazıda sağdan sola işliyoruz. Bunun nedeni ise kabartma oluşturacağımız kağıdı yazma işleminin ardından ters çevirip okuduğumuz için tersten yazmak zorundayız. Tabletlerimizle kelime yazmayı, cümle kurmayı ve işaretleri öğrenmemizin ardından da bilgisayar eğitimimize geçiyoruz" diye konuştu.

'KAYNAŞTIRMA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

Okuma- yazma kursunun ardından görme engelliler için tasarlanmış bilgisayarlarda eğitime devam edildiğini aktaran Burcu Cengiz, şöyle dedi:

"Braille klavyesini kullanarak görme engelli kursiyerlerimiz yazılarını yazabiliyor, yine kabartmalı şekilde çıktı alınan yazıcıdan yazılarını basabiliyor. Ayrıca sesli komutlarla da bilgisayar ve interneti kullanabiliyorlar. Braille Alfabesi'ni ve bilgisayarı öğrenmek çok önemli. Özellikle gelişim çağında bu öğrenildiğinde, kaynaştırma olarak akranlarıyla aynı dersleri görüp üniversite eğitimine kadar ilerleyebiliyor. Dolayısıyla bu eğitimlere ailelerin de duyarlı olmasını istiyoruz. Şu an okuma-yazma eğitimini tamamlayarak kaynaştırmaya devam eden 3 öğrencimiz var. Birisi lise, diğer ikisi ise ilköğretim eğitimi alıyor. Arkadaşları ne şekilde sınava giriyorsa, onlar da aynı şekilde giriyorlar. Bilgisayarda onlar için özel olan 'Jaws' adındaki program sayesinde sesi yazıya veya yazıyı sese dönüştürebiliyorlar. Bu sayede not almaları ve derse çalışmaları da sağlanıyor."

Kursiyerlerden lise öğrencisi Ahmet Çetin, kursta aldığı eğitimler sayesinde okuldaki eğitiminin kolaylaştığını ve diğer arkadaşları gibi öğrenimine devam ettiğini söyledi.

Merkezde 2012 yılında ODTÜ-KOSGEB Teknoloji Merkezi'nde geliştirilen 'mimik' adlı yazılım sayesinde fiziksel engelleri nedeniyle bilgisayar kullanamayan ya da kullanmakta zorluk yaşayan engellilerin kaş kaldırma, göz kırpma, dudak veya baş hareketleriyle bilgisayar kullanmalarına yönelik Türkiye'de ilk uygulama yapıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alanya Belediyesi Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title