Haberler

Amasra'nın Antik Haritası Oluşturulacak

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, "İlk hedefimiz Amasra'daki antik kalıntıların nerede olduğu ve nerelere kadar dağıldığı araştırmak, elimizde antik Amasra'nın haritası oluşacak, önümüzdeki beş yıl on yıl elli yıl kadar Amasra'nın turizmine"...

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, "İlk hedefimiz Amasra'daki antik kalıntıların nerede olduğu ve nerelere kadar dağıldığı araştırmak, elimizde antik Amasra'nın haritası oluşacak, önümüzdeki beş yıl on yıl elli yıl kadar Amasra'nın turizmine kültürüne ne katabilir bunları düşünüyoruz, Belediye ile ortak çalışmalar yapılabilir biz bunlara açığız" dedi.

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın İHA'ya yaptığı açıklamada, göreve başladığı bir aylık süreyi en iyi şekilde kullanarak ilçenin tarihi kültürel ve arkeolojik yapısı hakkın da başlattığı çalışmalar sonucu edindiği bilgiler ışığında kalıcı projelere imza atmaya hazırlandıklarını söyledi.

Baran Aydın, " Amasra'da göreve başlayalı bir ay oldu. Göreve başlamadan dışarıdan bakınca arkeoloji dünyası açısından Amasra veya Karadeniz çok fazla dikkat çeken bir bölge değil. Türkiye'deki sit alanı haritalarında bile Karadeniz boş alan olarak görülüyor. Genelde Ege ve Akdeniz birazda İç Anadolu olmak üzere bu alanlarda sit alanları antik kent olarak görüldüğünü biliyoruz. Tabi ben Batıkaradeniz'e ilk kez geliyorum. İlk defa böyle bölgede görev yapıyorum. Açıkçası internetten ve çeşitli yerlerden yaptığımız yüzeysel araştırmalarla, Amasra hakkındaki yaptığımız araştırmalarla antik kentin sadece yarım adadan oluştuğunu düşünüyordum. Daha küçük çaplı bir yer olduğunu ümit ediyordum, ama buraya gelince burada arkadaşlarımızla da birçok yere gittik çevreyi ve vatandaşlarımızı tanımaya yönelik küçük çaplı geziler yaptık. Yaptığımız gezilerde kalıntıların daha geniş bir alana yayılmış olduğunu gördüm. Özellikle Roma döneminde önemli bir şehir olduğu ortaya çıktı. Bununla ilgili Türkiye'nin değişik yerlerinde eserler yada antik kentler üzerinde araştırmalar yaptık. Burada ilk önce Antik Kentler'in yayılma alanı en erken ne zaman kurulmuş dönemleri neler nerelere yayılıyor günümüze kadar nasıl gelmiş, bunları araştıracağız. Elimizde Amasra ile ilgili ne çeşit yayın harita var onları toplamaya çalışacağız onun haricinde dediğim gibi uzun vadede bizim 3. derece arkeolojik kazı alanlarında kazı yapabilme yetkimiz var. Bu kazılar sırasında birçok eser açığa çıkıyor. Özellikle mimari eserler bizler bütün elimizdeki bu buluntuları değerleri değerlendirerek dediğim gibi antik kentte, nerede tapu yapısı, nerede evler, nerede agora varmış, nerede sit yapısı var, nerede hukukla ilgili bir bazilika yeri varsa bunları araştırdıkça ortaya çıkacaktır. İlk hedefimiz Amasra'daki antik kalıntıların nerede olduğu ve nerelere kadar dağıldığı araştırmak. Bilindiği gibi Amasra'da yoğun bir bitki örtüsü var ancak çevredeki faaliyetlerle zaman zaman bu bitki örtüsü kesiliyor. Kesildikçe altından hiç ummadığımız çeşitli eserler çıkıyor. Bir yapı bir mezar yazıt sütun parçası bir top parçası çıkıyor. Bizim elimizde arazi envanteri var. Korunması gerekenler hangileri bizler bunların korunması için neler yapabiliriz bu işin tamamen teknik yönü. Müzenin tanıtımıyla ilgili bazı düşüncelerimiz var. Neler yapabiliriz gibi tanıtımlar. Kalemiz var kaleye girerken gizli karanlık yollar var. Bununla ilgili tanıtıcı levhalar koymayı tanıtım yapılmasını düşünüyoruz. Çarşı içinde çekek yeri var belki Roma dönemine kadar geriye gidebilen ama orijinal bir şekilde korunmuş Anadolu'da çok nadir bulunan iskele var. İskelede aydınlatıcı bilgi verici levhalar kurmayı düşünüyoruz. Onun haricinde müzecilik alanında bizim alanımız kazılarımız çeşitli sürprizlerle dolu. Bu sürprizleri buradaki ziyaretçilere tanıtmak beğenisine sunmak yerli, yabancı turistlere tanıtıp ilçemizi Türkiye genelinde tanıtımına katkıda bulunmaktır" dedi. - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Karadeniz Türkiye Amasra Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title