Haberler

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon davasında gerekçeli kararın yazılması için 15 gün ek süre verildiğini, bu süre içerisinde gerekçeli karar yazılmazsa kanunun çizdiği süre sınırının aşılmış olacağını, bunlarla ilgili herhangi bir avukat veya mahkum olanlar şikayette bulunduğu takdirde yasal işlemler ne ise HSYK’nın onu yapabileceğini söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon davasında gerekçeli kararın yazılması için 15 gün ek süre verildiğini, bu süre içerisinde gerekçeli karar yazılmazsa kanunun çizdiği süre sınırının aşılmış olacağını, bunlarla ilgili herhangi bir avukat veya mahkum olanlar şikayette bulunduğu takdirde yasal işlemler ne ise HSYK'nın onu yapabileceğini söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde partisinin seçim irtibat bürosu açılış törenine katıldı. İlçeye girişte mehter takımı ile karşılanan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, açılış yapılacak olan seçim irtibat bürosuna kadar mehter takımı eşliğinde yürüdü. MHP seçim bürosunün önünden geçen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, MHP'liler tarafından Bozkurt işareti ve karanfillerle karşılandı.

AK Parti Şefaatli Seçim İrtibat Bürosu'nun açılışından sonra basın mensuplarının Ergenekon davasında gerekçeli kararın gecikmesi ve verilen süre ile ilgili sorusunu yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kanunlarımıza göre esasında mahkemelerin karar vermeden önce kafalarında bir gerekçe oluşturup ona göre karar vereceğini ve karar verdiği anda bu gerekçeyi dosyaya yazacağını belirterek, "Eğer gerekçeyi hemen dosyaya koyma imkanı yoksa o zaman en geç 15 gün içerisinde gerekçeyi mahkemenin dosyaya koyma zorunluluğu var ama Ergenekon diye bildiğimiz davada mahkeme kararını geçen yılın ağustos ayında vermiş olmasına rağmen bugüne kadar maalesef gerekçeli kararı yazıp dosyaya koymamıştır, koyamamıştır. Bu büyük mahrumiyetlere yol açıyor çünkü eğer gerekçeli karar dosyada olmazsa bu davada mahkum olan kişilerin temyiz hakkını kullanmaları Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yoluna gitmeleri veya AHİM'e gitmelerine ilişkin haklarını kullanması engellenmekte veya geciktirilmektedir. Bu da hak ihlallerine yol açıyor. Belki Yargıtay dosyayı kısmen bozacak, belki tamamen bozacak, belki onayacak, belki bazıları hemen tahliye olacak, belki beraatlar çıkacak. Bütün bunların cevabını öğrenmek için dosyanın Yargıtay'a gidememiş olmasının, bu davada yargılananlar açısından birtakım olumsuz sonuçları ortaya çıkaracağı çok açıktır" dedi.

Son çıkan kanunla bu kaldırılan mahkemelerin ellerinde bulunan davalarda eğer karar çıkmışsa bu karara ilişkin gerekçeler dosyaya konulmuşsa sorun olmadığını ifade eden Bozdağ, "Ama eğer dosyaya karar konulmamışsa kararı yazmak için 15 günlük bir ek süre tanındı. Umarım ki kaldırılmış olan 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu 15 günlük süre içerisinde bu gerekçeli kararı dosyaya koyar, dosyaya koyması halinde de Yargıtay yolu açılmış olur, süratli bir şekilde dosya Yargıtay'a intikal eder. Tabii Ergenekon davasında yaşanan tahliyeler var. Bu tahliyelerin ana nedeni son çıkan kanun değil, kanaatim Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine verdiği karar gerekçesi doğrultusunda yapıldığını görüyoruz. Baktığımızda bazı mahkemeler tutuklunun 10 yıldan 5 yıla indirilmesini gerekçe görürken, bazıları da Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine verdiği karara referans yaparak tahliye kararları veriyor. Yani bu davadaki tahliyelerin olmasının ana nedeni 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararını bugüne kadar yazmamış olması ve bu mahkumiyet kararının yargı denetimine götürülmesini kararı yazmayarak engellemiş olmasından kaynaklandığını burada özellikle ifade etmek isterim. Şu anda 15 günlük bir süre daha verildi eğer bu 15 günlük süre içerisinde kararı yazmazlarsa tabii kanunun çizdiği süre sınırını da aşmış olacak. Bunlarla ilgili herhangi bir avukat veya mahkum olanlar şikayette bulunduğu takdirde yasal işlemler ne ise HSYK onu yapabilir" diye konuştu.

Gezi Parkı olayları sırasında yaralanan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden Bekrin Elvan'ın ailesine başsağlığı dileyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Ben buradan tekrar Berkin Elvan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Ailesi ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum. Türkiye'de böylesi üzücü hadiselerin bundan sonra olmamasını arzu ediyorum, temenni ediyorum. Berkin Elvan ile ilgili olaylar nedeniyle geçmişte hem idari soruşturma başlatılmış durumda hem de adli soruşturma başlatılmış durumda. Şu anda soruşturmalar bildiğim kadarıyla devam ediyor. Bu soruşturmaların sonucunda dava açılması, yargılama yapılması söz konusu olacaktır. Biz de bu üzücü hadisenin fail veya failleri kimlerse bunların yargı önüne çıkıp hesap vermesini, hak ettiği ceza ne ise adaletin vermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title