Haberler

4. Arap-Türk Sosyal Bilimler Kongresi

AK Parti Ankara Milletvekili İşler, Ortadoğu'da "uyuşukluğa meydan okuyan yeni bir uyanışın" olduğunu ve bölge halklarının, kaderlerini kendilerinin belirlemelerinde geri döndürülemez noktaya ulaştığını söyledi Prens Hasan: "Türkiye harika işler başardı"

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Ortadoğu'da uyuşukluğa meydan okuyan yeni bir uyanışın bulunduğunu ve bölge halklarının kendi kaderlerini belirleme noktasında geri döndürülemez bir yere ulaştığını söyledi.

4. Arap-Türk Sosyal Bilimler Kongresi kapanış programında konuşan İşler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın köklü bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini belirtti. Bu değişimin görünen yüzünün 'Arap Baharı' denilen süreç olduğuna değinen İşler, "Sürecin başladığı güne dek otoriter rejimlerin dünyadaki tüm değişim dalgalarına karşı koyarak ayakta kalmanın yolunu hep bulduğu bölgede kentli orta sınıfların başını çektiği bir özgürlük ve egemenlik hareketi sarsılmaz denilen pek çok yerleşik yapıyı sarstı ve bir anda hem bölgenin hem de dünya siyasetinin niteliğini değiştiren bir boyut aldı. Sürece yönelik yapılan tüm saldırılara rağmen halkların ortaya koyduğu iradeli tavır bölgemizde daha iyi bir gelecek için umutları artırmıştır" diye konuştu.

Bölge halklarının özgürlük, itibar ve refah yönündeki taleplerinin, bu yeni dönemin temelini teşkil ettiğini ifade eden İşler, "Fırsatları ve sınamaları birlikte barındıran bu dönüşüm sürecinde bölge, uzun ve zorlu bir yolculuğa başlamıştır. Bu süreçte iniş ve çıkışların yaşanması doğaldır" ifadesini kullandı.

İşler, bölgede "hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını" kaydederek, "Ortadoğu'da uyuşukluğa meydan okuyan yeni bir uyanışın" bulunduğunu ve bölge halklarının kendi kaderlerini kendileri belirleme noktasında geri döndürülemez bir yere ulaştığını söyledi.

Ortadoğu'daki gelişmeleri mezhepsel çatışma ve din mücadelesi zaviyesinden anlamaya ve anlatmaya çalışanlara karşı ortak bir mücadele verilmesi gerektiğini belirten İşler, Ortadoğu'nun kendine has çok dinli, mezhepli ve kültürlü yapısı, farklı din ve mezheplere mensup halkların karşılıklı sevgi, saygı ve dayanışma içerisinde bir arada yaşayabileceğinin en canlı örneği olduğunu söyledi.

"Haksız yere bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir"  ayet mealini hatırlatan İşler, "Değişik isimlerdeki hareketler ve gruplar tarafından sebepsiz yere katledilen insanlar, masum kadınlar ve günahsız çocukların öldürülmesine tanıklık etmekteyiz. İsmi dahi güvenlik, esenlik ve barış olan bir dinin mensuplarının bu hale düşmesi kabul edilebilecek bir durum değildir. Yüz yıllar boyu aynı coğrafyayı huzur içinde paylaşan Müslümanların şu an düştüğü durum çok acıdır. Halbuki Müslümanlar, birbirleriyle karşı karşıya gelebilecek her türlü oyuna ve tuzağa karşı her zamankinden daha fazla uyanık olması gerekmektedir. Ancak ne yazık ki İslam dünyasındaki kimi dini akımlar İslamofobiye hizmet etmeye devam etmektedir" diye konuştu.

İşler, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası tüm kuruluşların, bu tür tehlikenin tüm dünyayı sarmasından önce tedbir alması gerektiğini söyleyerek, özellikle İslam ülkelerinin ayrımcılığa fırsat vermeden, Müslümanların karşı karşıya getirilmesine, her türlü etnik, mezhebi ve meşrebi düşünceye karşı birlikte politikalar geliştirmeye ve ayrımcılığa fırsat verilmeme çağrısı yaptı. İşler, Türkiye'nin model ülke olma hedefinin olmadığını belirtti.

-Suriyeli sığınmacılar

İşler, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara da değinerek, Türkiye'nin Suriyeli ve Iraklı sığınmacılara "ensar şuuruyla" kucak açtığını ve insani yardım konusunda hiçbir sorumluluk ve yükümlülükten kaçınmadığını vurguladı.

Ürdün Kralı Abdullah'ın amcası Prens Hasan da İslam ülkelerine, karşılaştıkları tehditlere karşı birleşme çağrısı yaparak, "Müslümanların şura geleneği neden kayboldu?" diye sordu.

"Türkiye harika işler başardı" diyen Prens Hasan, Türkiye'nin Asya'dan Avrupa'ya yeni bir köprü inşa ettiğini söyledi.

Prens Hasan, Türkiye'nin Arap-Türk Sosyal Bilimler Kongresi gibi başlattığı hareketleri överek, bu girişimlerin artırılması gerektiğine dikkati çekti. Hasan, eğitim ve öğretimdeki karşılıklı kültür alışverişinin çeşitlenerek artırılmasını temenni etti. - Amman

Kaynak: AA / Güncel

Emrullah İşler Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title