Haberler

10. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, "Günümüzde 1 ton demirin bedelinin 1 adet IPhone6'dan daha düşük olduğu dikkate alındığında, katma değeri daha yüksek ürünler geliştirmemizin önemi daha iyi anlaşılacaktır" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, "Günümüzde 1 ton demirin bedelinin 1 adet IPhone6'dan daha düşük olduğu dikkate alındığında, katma değeri daha yüksek ürünler geliştirmemizin önemi daha iyi anlaşılacaktır" dedi.

Acarer, BTK'nın ev sahipliğinde düzenlenen "10. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı"nın açılışındaki konuşmasında, AB Sayısal Gündeminin hedeflerinden birinin, mobil genişband erişimi için bin 200 megahertz (MHz) genişliğindeki spektrum tahsisi olduğunu söyledi.

Bunun için de özellikle karasal yayıncılıkta kullanılan bandın kademeli olarak Mobil Hizmetlere tahsisinin hedeflendiğini belirten Acarer, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki süreçte biz regülatörlerin en önemli ilgi konularından biri, mobil hizmetler için yeterli band genişliğini temin etmek olacak. Özellikle mobil veri trafiğinin hızla artması nedeniyle, mevcut teknolojilerde limitler zorlanmaya ve ilave band aranmaya başlandı.

Bu arada teknolojik yapı da çok önemli şekilde değişti. Yeni Nesil teknolojilerde IPv6'nın da kullanılması sonucu, artık tüm nesnelere 'Alan Adı vermek' ve bunlara internet ortamında ulaşmak mümkün hale geldi. Günümüzde sensörler vasıtası ile  çok farklı nesneler; internet veya mobil ağlar üzerinden çok büyük boyutlu bilgi üretmeye başladı."

Acarer, bu dataların önümüzdeki yakın süreçte çok büyük boyutlara ulaşacağına işaret ederek, 2013 sonunda 2 milyar terabayt civarında olan dijital içerik büyüklüğünün bu yıl sonunda 8 milyar terabayta, 2020'de ise 50 milyar terabayta ulaşacağının tahmin edildiğini aktardı.

Günümüzde bilişim şirketlerinin dijital evrende "Big Data" olarak adlandırılan bu büyük veri yığının altında kalmamaları için, Bulut Bilişim çözümlerine ihtiyaçlarının, önceden haberleşme insanlar arasında gerçekleşirken, önce makineler arasında, daha sonra nesneler arasındaki haberleşmenin giderek arttığını dile getiren Acarer, bu kapsamda "İnternet of Things-Nesnelerin interneti" konusunun da her geçen gün daha fazla günlük yaşama girdiğini dile getirdi.

"İstatistiki bilgilere göre, 2032 yılında bir bireyin bir günde  yaklaşık 3 ila 5 bin nesne ile bağlantı kuracağı öngörülüyor" diyen Acarer, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün bu rakam inanılmaz gibi görünmekte. Ancak 1999 yılına kadar 'İnternet of Things' kavramının olmadığını dikkate aldığımızda, bu gün hayal diye değerlendirdiğimiz pek çok kavramın, yarın realite olarak karşımıza çıkmasını kaçınılmaz olarak görüyorum. 2013'te 'İnternet of Things'in küresel bazda temin ettiği katma değer 1,2 trilyon dolar iken, istatistiki verilere göre 2020'de bu değer 19 trilyon doları aşacak. Yani 5 yılda 16 kat artacak."

"İnternetin güvenliğinden tüm kesimler sorumlu"

İnternetin güvenliği konusuna da değinen Acarer, bu konuda bireysel kullanıcılardan başlayarak ilgili tüm kesimlerin sorumlu olduğunu söyledi.

Nesnelerin internetinde, bağlantıdaki güvenlik kadar, bağlantı sağlanan cihazların güvenilir olmasının da ayrı bir önem taşıdığına işaret eden Acarer, teknolojik buluşlara da değindi. Acarer, şunları kaydetti:

"Bunlardan bir tanesi de İngiltere'de Cambridge Üniversitesi Grafen Merkezinde, Grafen kullanılarak ilk bükülebilir ekranın üretilmiş olması. Bu buluş sayesinde, Grafen kullanılarak giyilebilir esnek ekran yapılabilecek. Bu güne kadar bilinen tüm malzemelerden daha esnek ve ince olması nedeniyle Grafen, yakın süreçte  bilişim sektöründe çok önemli gelişmelere ve değişimlere yol açacak.

Geçtiğimiz yılın önemli buluşlardan biri de; alıcı ve verici antenleri çok küçültülerek ve pil kullanılmayarak çok küçük boyuta getirilen telsiz cihazının üretilmesi oldu. Bu sistemlerin yaygın üretimi ile, akla gelebilecek her alanda, milyarlarca adet cihaz evlere ya da işyerlerine yerleştirilerek, dünyanın her yerinden bunlara ulaşmak mümkün hale gelecek."

"1 ton demirin bedeli 1 adet IPhone 6'dan daha düşük"

Başkan Acarer, günümüzde genişbandın giderek mobile kayması sonucu olarak Türkiye'de sadece son 4 yılda veri trafiğinin sabit geniş bantta 4,4 kat, mobil geniş bantta ise 26,6 kat arttığına işaret ederek, yaşanan abone artışları konusunda da katılımcıları bilgilendirdi.

Son 4 yılda 13 milyon olan genişbant internet abone sayısının 42 milyona, 5,5 milyon olan 3G mobil abone sayısının 59 milyona ulaştığını aktaran Acarer, numarasını taşıyan abone sayısının da 82 milyona ulaştığını bildirdi.

Tayfun Acarer 2012 yılında 6,8 milyar dolar olan büyük veri pazarının her yıl yüzde 40 gibi yüksek bir oranda büyüdüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Akıllı evler, akıllı ulaşım, akıllı şehirler ve bunlarda kullanılan bilgisayarlar, yakın süreçte yaşantımızda daha fazla yer almaya başlayacak. Bu arada her geçen gün yaşantımızda daha fazla yer almaya başlayan sensörlere dikkati çekmek istiyorum. Çünkü 'Sensör Yapısı' ile ilgili olarak önümüzdeki yakın süreçte de çok önemli gelişmeler yaşanacak.

Bugünkü bilişim sistemleri, silisyum içerikli malzemelerden üretiliyor. Yakın bir süreçte, biraz önce bahsettiğim Grafen isimli yeni bir malzeme, silisyumdan yüzlerce, binlerce kat daha düşük enerji çeken, çok daha ufak boyutlu malzemelerin üretilmesine olanak sağlayacak. Bilişim Sektörü dünyadaki eğilimleri iyi takip etmeli."

"Günümüzde 1 ton demirin bedelinin 1 adet IPhone 6'dan daha düşük olduğu dikkate alındığında, katma değeri daha yüksek ürünler geliştirmemizin önemi daha iyi anlaşılacaktır" diyen Acarer, bilgi ve iletişim sektöründeki hızlı gelişme ve değişmelerden sonra başarılı olabilmenin yolunun inovasyondan geçtiğini söyledi.

AB'de sabit ve mobil operatörlerin karlarının, önümüzdeki 5 yıl içinde 60 milyar avro azalacağını, içerik ve katma değerli hizmetlere yatırım yapıldığı takdirde, bu kar düşüşünden daha fazlasını kazanılabileceğini belirten Acarer, inovasyon ve yeniliğin bilişim sektörünün olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi.

Tayfun Acarer, şu an dünyadaki Telekom işletmelerinin sabit ve mobil gelirlerinin yaklaşık 2 trilyon dolar olduğunu anımsatarak, "Son 1 yılda, bu gelirin 100 milyar doları OTT'lere (İçerik yayını) kaydı. Önümüzdeki 4 yılda OTT'lere kayan bu miktar 380 milyar dolar olacak. Bu nedenle bu konuyu subjektif yaklaşımlardan uzak olarak, her yönüyle, cesaretle tartışmalıyız" diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Tayfun Acarer Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title