Haberler

Karadenizli Vatandaş Yüzde 70 Eğimli Arazide Tarımın Nasıl Yapılacağını Gösterdi

Güncelleme:

Trabzon Akçaabat'ta İlyas Bozali ve Aslan Aktepe, "Yüzde 70 eğimli tarlada tarım nasıl yapılır?" sorusunun cevabını kendi geliştirdikleri sistemle veriyor.

Karadeniz insanının azmi ve zekasına örnek gösterilebilecek bir mücadele öyküsü de Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yazılıyor. İlçenin Kaleönü Mahallesi'nde çiftçilik yapan İlyas Bozali ve Aslan Aktepe, "Yüzde 70 eğimli tarlada tarım nasıl yapılır?" sorusunun cevabını kendi geliştirdikleri sistemle veriyor.

İNŞAAT MAKARASINI KULLANDILAR

İki arkadaş inşaat çekme makarasına bağladıkları pat pat'tan bozma çapalama makinesi ile ayakta bile durmakta zorluk çekilen yüzde 70 eğimli arazide tarım yapıyor. Kendi yaptıkları çapalama makinesini ise Ford kamyonet şanzımanı ve dinamodan yaptıkları düzenekle çalıştıran iki kafadar daha önce 3 günde çapaladıkları arazilerini böylece 2 saatte çapalayabiliyor.


Ortaokul terk olduğunu belirten İlyas Bozali, imkan sağlanması durumunda farklı projeler bile geliştirebileceğini belirterek yaptıkları sistem sayesinde işlerinin çok daha kolaylaştığını söylüyor. Bozali, "Tarlamız yüzde 70-80 meyilli olduğu için toprağı sürmek, çapalamak çok zordu. Bizde 'bu işi nasıl kolay yaparız?' diye düşünmeye başladık.

Aklıma teleferik sistemi geldi. Geliştirdiğimiz bu proje sayesinde artık zorlukları ortadan kaldırdık. Sistem sayesinde çok meyilli araziyi artık rahatça hiç yorulmadan sürebiliyoruz. Bu projenin bir benzeri olduğunu düşünmüyorum. Tamamen kendimiz geliştirdik. Yukarıdaki inşaat çekme makarasına bağladığımız düzenek sayesinde pat pat kendiliğinden gidiyor, biz de sadece el yordamıyla kontrol ediyoruz. Şimdi hiç yük yok sadece elinle kumanda ediyorsun. Görenler 'Bu nasıl yokuş yukarı gidiyor?' diye soruyor. Biz de projemizi anlattığımızda şaşırıyorlar" dedi.


ÇAPALAMA MAKİNESİNİ FORD ŞANZIMANI VE DİNAMO İLE ÇALIŞTIRIYORLAR

Çapalama makinesinde malzeme olarak Ford araba şanzımanı ve dinamo kullandıklarını kaydeden Bozali "Araba şanzımanının gücünü artırdık, devrini düşürdük. Halat taktık, daha sıkıntı yok. Bunu bir haftada yaptık. Masraf olarak yaklaşık bin TL'yi buldu. İmkan olsa Karadenizli her şeyi yapar. Devlet yapanlara sahip çıksa her şey olur. Farklı projelere de kafa yorarım. Ortaokul 3. sınıfta kadar okudum. Motor torna üzerine çok meraklıyım. Gördüğümü kaparım" diye konuştu.

3 GÜNDE SÜRÜLEN TARLAYI 2 SAATTE HALLEDİYORLAR

Aslan Aktepe de geliştirdikleri sistem sayesinde 3 günde sürülen tarlayı 2 saatte sürdüklerini ifade ederek "Düzenek olmasaydı burayı 3-4 günde anca çapalardık. Şimdi 2 saatte yapıyoruz. Bunu kullanmak için iki kişi yeter fazla adama da gerek yok. Arkadaşımla birlikte atıl durumdaki arabanın şanzımanını aldık yanına da bir tane dinamo aldık daha sonra montajını yaparak bu hale getirdik. Çok memnunuz. Çevreden çok talep var 'gelin bizim de bahçemizi sürün' diye. Biz bir araya gelerek fikirlerimizi birleştirdik. Hepsini kendimiz planladık. Devlet bu tip çalışmalarımıza hibe desteği verirse biz bu işi yaygınlaştırırız ve yöredeki vatandaşlara da yardımcı oluruz. Tarımın zor olduğu bu yörelere devlet bu şekilde destek olmalı" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Karadeniz Akçaabat Trabzon Ford Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek, polisi torbacı sanıp uyuşturucu istedi

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek, polisi torbacı sanıp uyuşturucu istedi

500

Yorumlar (35)

Adınızı Yazın:

şu insanların yaşadığı yere bakın bu insanlar dağa mı çıkıyor devlete kurşun mu sıkıyor

34
3
yanıtYanıtla
..:

çünkü biz karadenizliyiz olmaz bizde dağa çıkmak çoçuk satmak biz namusumuz için yaşarız ekmeğiimiz ülkemiz için.

yanıt10
yanıt0
İŞTE BÖYLE:

kürt de düz ovada kaçak elektrikle sulama yapar haram yer, kaçak mazotla tarlayı sürer yani vergiden kaçar ama devletten ürün destekleme parasını cayır cayır alır. yani her durumda zarar verir, varlığı zarardır. bu garibanlarımda çalışır çabalar böyle zor şartlarda üretir ama elektriğinde mazotunda parasını verir. devletten destek de alamaz ama vergisini verir. helal olsun arkadaşlara, Allah işlerini rast getirsin, haramzadeleri de Allah perişan etsin!

33
0
yanıtYanıtla
Yörük:

O kadar küçük araziye ne ekip de ne alacak ki

13
17
yanıtYanıtla
TC marmara:

vatan diye bir şey bilir misiniz siz?her karış toprağı kaç şehidin kanının bedelidir?helal olsun yurdumun gayretli ve kıymet bilen insanlarına

yanıt5
yanıt0
derbeder:

TC marmara al 500 simitte aynı yerde satıp acayip para kazanırsın çalışmaya boş zamanı degerlendirmeye eyvallah iş hesaba kitaba vurulunca boş iştir banzini karsılamaz

yanıt0
yanıt0
cns:

bir TRABZONLU olarak sizinle gurur duyuyorum . HELAL OLSUN .

14
12
yanıtYanıtla
No prablım:

Yani bunu Övende Cahil.

10
14
yanıtYanıtla
ABİDİN:

HER EÇEN DKKA TÜRKLÜĞÜMDEN UTANIR HALE GELDİM HABER BAŞLIĞINA BAKINCA İŞTE BU DEDİM İÇİNE GİRİNCE UTANDIM

3
20
yanıtYanıtla
LİCELİ:

BİZE HER YER AMED

5
17
yanıtYanıtla
Tüm 35 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title