Haberler

Yönetmen Fatih Akın, Roth ile Birlikte Babaocağı Trabzon'da

Ünlü Yönetmen Fatih Akın, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı ve Almanya Federal Meclisi Türk-alman Parlamenterler Grubu Başkan Yardımcısı Claudia Roth ile Birlikte Babaocağı Trabzon'un Sürmene İlçesi'ne Geldi.

Ünlü yönetmen Fatih Akın, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı ve Almanya Federal Meclisi Türk-Alman Parlamenterler Grubu Başkan Yardımcısı Claudia Roth ile birlikte babaocağı Trabzon'un Sürmene İlçesi'ne geldi.

İlçenin Çamburnu Beldesi Kutlular mevkiinde yapımı süren çöp depolama alanını yerinde gören Akın ve Roth, burada incelemelerde bulundu.

Claudia Roth ve beraberlerinde Alman televizyoncularla birlikte bugün sabah saatlerinde THY'ye ait tarifeli uçakla İstanbul'dan Trabzon'a gelen yönetmen Fatih Akın, Alman konuklarına Sürmene İlçesi Çamburnu Beldesi'ndeki bir restoranda kahvaltı verdi. Roth, kahvaltıdan önce yöresel kıyafet giyen kadınlarla birlikte sohbet etti, yaşlı kadınların elini öptü. Sohbet sırasında kadınlara Kutlular mevkiinde yapılması düşünülen çöp tesisi konusunda sorular soran Roth'a köylü kadınlar, çöp tesisine karşı

olduklarını ve bu konuda kendilerine yardımcı olmalarını istediler. Çamburnu Belediye Başkanı Hüseyin Alioğlu'ndan tesisle ilgili bilgi alan Roth, "Ben bu konuda Başbakan Erdoğan'a bir yazı yazdım ama cevap alamadım. Burası Başbakan'ın memleketi sayılır. Buna karşı çıkması gerekir" dedi. Kahvaltıda kuymak yiyen ve bunu çok beğenen Roth, kahvaltının ardından Yusuf Nazik isimli yöresel sanatçının kemençe eşliğinde çöp depoloma tesisi ile ilgili söylediği atma türküyü dinledi. Roth'a burada kemençe hediye

edilirken, daha sonra kendisi de horon oynadı. Horonun ardından beldenin Kutlular Mahallesi'ndeki katı atık depoloma tesisinin yapıldığı alanda incelemelerde bulunan Roth, burada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Yeşiller Partisi olarak çevre ile ilgili mücadelelere değinen Roth, "Uzun yıllar bize herkes güldü. Her zaman rüyacı olarak görüp, ciddiye almadılar. Çevre açısından insanların hayatıyla oynanmamalı. Şimdi bu daha iyi anlaşılmaya başlandı. Çevreyle ilgilenmeyenler artık daha çok

ilgilenmeye başladılar ve artık anladılar ki her şey para değil ve çevreye de önem vermek gerekir" dedi.

Tesisin yapım sürecinde bir adaletsizlik olduğunu ileri süren Roth "Haklı olan haksız duruma düşüyor. Bunu gayrı resmi olarak görüyorum. Burada Türk kanunları uygulanmıyor. İnsanların oturduğu beldelerin yakınlarında çöp depoları kurmak yasal değil. Kanunlara aykırı olduğunu düşünüyorum. Arazinin sahibine sorulmadan böyle bir tesis yapılması gayri kanuni oduğunu düşünüyorum. Çamburnu halkı buna tepki veriyor. Avrupa'da böyle bir şey yapılacağı zaman çevre halkına sorulur ve kriterlere uygunluk açısından

bakılır. Türkiye eğer AB'ye girmek istiyorsa buna kesinlikle uymak zorunda" diye konuştu.

Roth, Türkiye'ye yönelik daha önce insan hakları uygulamaları ile ilgili yönelttiği eleştirilerin hatırlatılması üzerine "Bana göre dostlar eleştirir, düşmanlar eleştirmez. Eleştiri dostane bir şeydir ve insanlar bunu ciddiye almalıdır. Almanya'da da çok eleştiriler yapıyorum. Gördüğüm eksiklikleri eleştiriyorum. Burada kesinlikle insan hakları ihlal ediliyor. Başbakan Erdoğan'a sesleniyorum. Sonuçta burası onun memleketi ve bunları görmesi gerekiyor. O başbakan ve buna bir çözüm getirmek zorunda"

açıklamasını yaptı.

"Kesinlikle Türkiye bir Avrupa ülkesi olarak görüyor ve savunuyorum" diyen Roth, "Türkiye Avrupa'ya ait ama bu tesis kesinlikle ucuz yapılmış. Tabi para işin içine giriyor ama insan haklarının yaralanmaması için insanların fikirleri de alınmalı bu Avrupa ülkesinde kesinlikle olamazdı" dedi.

Almanya'nın sanayi atıklarının büyük bir kısmının Tuna Nehri yoluyla Karadeniz'e dökülmesi ve Karadeniz'in kirletilmesi ile ilgili soruya ise Roth "Ben de Tuna Nehri kıyısında doğdum. Orası benim de memleketim sayılır. Bu sorun kökten çözülmeli ve Tuna kıyısındaki tüm ülkeler sorumlu tutulmalı. Buna bakarak ve Tuna Nehri Karadeniz'i kirletiyor diyerek burada yapılan tesisi görmezden gelemeyiz. Sonuçta Karadeniz'i etrafındaki bütün ülkeler kirletiyor. Eğer bir şey dileme hakkına sahip olsaydım kesinlikle

Türkiye'nin çöp depolama tesislerinin en uygun yerlere ve insanlara zarar vermeyecek şekilde kurulmasını dilerdim" diye konuştu.

Çöp depolama tesisi ile ilgili bundan sonra nasıl girişimlerde bulunacağının sorulması üzerine Roth, "Başbakan Erdoğan'a bu tesis için mektup yazdım ama hala bir cevap alamadım. Ben bu konuyu Türk-Alman ilişkilerine konu edeceğim. Türkiye AB adayı olarak kendini sorgulamalıdır. Almanya'ya gittiğimde Alman vatandaşlarına Çamburnu'na gidin ve orada çöp depolama tesisi yapılmasına engel olun' diyeceğim" dedi.

Roth ile birlikte baba ocağı Sürmene'ye gelen ödüllü yönetmen Fatih Akın ise tesise kendisinin de karşı çıktığını kaydederek "Burada bir adaletsizlik yaşıyoruz. Adalet isteyen bir vatandaşım. Ben bunu Çamburnu için değil, bütün Türkiye için istiyorum. Bunu bir çekeceğimiz belgesel film ile de ispat etmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Çamburnu Belediye Başkanı Hüseyin Alioğlu ise 2 milyon 600 ton civarındaki çöpün Çamburnu Beldesi Kutlular Mahallesi'ndeki çöp alanında depolanmak istendiğini belirterek şunları söyledi:

"Depolama alanı olarak seçilen yer bizim 10 senedir hukuki alanda mücadele verdiğimiz ve uygun olmadığını belirttiğimiz bir yerdir. Yasalara göre depolama alanlanrının yerleşim alanlarına 1 km uzakta oması gerekiyor. Bizim burda bir kilometrekare alan içine 250 konut giriyor. İçme suyu kaynaklarına da çok yakın bir yerde. Bu kaynakların kirlenmesi yönünde endişemiz var. Trabzon ve Rize'de çöpün deniz kenarına dökülmesini tasvip etmiyoruz ancak bu yanlışı Çamburnu gibi mavi bayrak almış bir beldede

tekrarlamak da yanlıştır. Hukuki süreç devam ediyor. Hukuki süreç tamamlanmadan tesis bitirilmiştir. Tesisi mühürledim ancak Bölge İdare Mahkemesi'nin kararıyla ruhsat vermek zorunda kaldım".

İncelemelerin ardından Roth ve beraberindekiler yöredeki evleri ziyaret ederek vatandaşların sorunlarını dinlediler.

(MU-ÖS-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title