Haberler

Yaylaların Betonlaşmasına Tepki

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Yaylaların Betonlaşmasına Sert Tepki Gösterdi. Vali Salihoğlu, Her Türlü Önlemin Alındığını ve Alınmaya da Devam Edileceğini Belirterek, "Yayla Sezonu Sona Erince Yaylacılar İneklerini, Koyunlarını Yayladan İndiriyor. Bu Kez Bir Başkaları Yaylalara Tersine Göç Başlatıp, Keresteleri, Demirleri, Çimentoları Yaylalara Götürerek Betonarme Binalar Dikiyor." Dedi.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, yaylaların betonlaşmasına sert tepki gösterdi. Vali Salihoğlu, her türlü önlemin alındığını ve alınmaya da devam edileceğini belirterek, “Yayla sezonu sona erince yaylacılar ineklerini, koyunlarını yayladan indiriyor. Bu kez bir başkaları yaylalara tersine göç başlatıp, keresteleri, demirleri, çimentoları yaylalara götürerek betonarme binalar dikiyor.” dedi.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, bir süre önce Kürtün ilçesinin Araköy ve Torul ilçesinin Minarlı Yaylası’na geleneksel dokuyu korudukları için yeşil bayrak taktıklarını ancak Minarlı yaylasına betonarme binaların inşasına başlanıldığını söyleyerek tepki gösterdi.

Vali Salihoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:“Maalesef bizim yeşil bayrak diktiğimiz Minarlı yaylasına betonarme binaların yapıldığına dair ihbarlar aldık. Ekipleri gönderdik, arkadaşlarım gerekli yasal işlemleri yapıyorlar. Betonarme bina yapımından men ederek, gerekli para cezası verilerek savcılığa verilecekler. Gerekli yasal işlerler yapılacak. Tabii bu betonarme binaların yapımı sadece Minarlı’da değil. Şimdi yaylalara bir göç başladı. Bu tabii ilginç bir göç. Yaylalardan inekler, koyunlar iniyor, keresteler, çimentolar demirler yaylalara göç ediyor. Bilindiği gibi ağustos sonlarından başlamak üzere eylül ayı da dahil, yaylacılarımız yaylalardan iniyor, dinlenmek, yaz tatilini geçirmek için gelenler de gidiyor, hayvancılık yapanlar da bu aylarda iniyor. Fakat, bir baktık ki, yaylalara karşı müthiş bir başka göç başlıyor. Kalas, kereste, çimento, demir, taş göçü başlıyor. Bunlar, ayakları olmadığı için kendiliğinden yürümüyorlar. Bunları bazı yürüteçlerle yaylalara çıkarıyorlar. Bu tersine göçü önlemeye çalışıyoruz. 480 yaylamız var. Bunların içinde çok uzak olanlar da var. Merkeze 100, 150 kilometre uzaklıkta yaylalarımız var. 2 saat 3 saat süren yaylalarımız var. Biz, ekiplerimizi oluşturduk. Arkadaşlarımız, özellikle Kürtün, Torul ve merkez ilçelerimizde bu tersine göçü durdurmak için çalışıyorlar. Bina yapımına başlayanlar için yasal işlemler yapılıyor, savcılığa veriliyor. 3091 Sayılı Kanuna göre men ediyoruz. Bir kısmına para cezası veriyoruz. Yapılaşmayı önleyip, yaylalarımızı gelecek kuşaklara tertemiz bırakmaya gayret ediyoruz. Ben, sizin aracılığınızla yeniden uyarıyorum ve ‘tersine göçe son verin’ diyorum. Yapılan binalar hakkında işlem yapıldığında da kimse ‘ulusal servet gidiyor’ gibi, kendi yararlarına olan konularda kimse vatansever kesilmesin. Bu vatandaşlarıma buradan sesleniyor ve hayvanlar inerken, onların boşluklarını inşaat malzemeleri ile doldurmasınlar.”

(OY-İRT-Y)

18.10.2007 10:54 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title