Haberler

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden Yeni Kiraz Türü

Enstitüsü Müdürü Boz: "Bu çalışma bundan sonraki Türkiye'deki kiraz yetiştiriciliğinde çok önemli. İlk sıralara gelecek bir çeşit olduğunu iddia ediyor, söyleyebiliyoruz"

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde "0-900 Ziraat" adlı kiraz türünün mutantı yapıldı.

Enstitüdeki kiraz bahçesinde gerçekleşen tanıtımda "0-900 Ziraat" mutantıyla ilgili bilgi verildi. Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, yeni çeşitlerinin tescilinin alınmasında son aşamaya gelindiğini belirterek, "0-900 Ziraat enstitümüzün çeşidi. 12 yıldır bunun üzerinde ıslah çalışmaları başladı. '0-900 Ziraat' mutant türü yapıldı. 2 tanesini önümüzdeki yıl üretime kazandıracağız. Bununla ilgili hem kamu hem özel sektörle burada bir toplantı yaptık. Bu çalışma bundan sonraki Türkiye'deki kiraz yetiştiriciliğinde çok önemli. İlk sıralara gelecek bir çeşit olduğunu iddia ediyor, söyleyebiliyoruz" ifadesini kullandı.

Boz, Türkiye'nin kiraz ihracatında önemli bir konumda olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Ülkemizde yıllık 500 bin ton kiraz üretimi var. Bazı yıllar birinci olmakla birlikte dünyada bu konuda ikinci durumdayız. Çeşit olarak '0-900 Ziraat'ın mutantı üzerine dayanımı ve yeme kalitesi üzerine bir çeşit görünmüyor. Kirazda enstitü olarak çok iyi konuma geldiğimizi söyleyebiliriz ama Ar-Ge'nin sonu yoktur, çalışmalar devam ediyor. Yeni kirazımız, bodur ağaçlarda kısa sürede de verime yatabilen ve kiraz üreticisine ciddi paralar kazandıracak, ayrıca ülke ekonomisini önemli ölçüde yukarıya doğru çıkaracak önemli bir meyve türüdür."

Meyvecilik Bölümü Kiraz Islahı Proje Sorumlusu Dr. Mehmet Baş ise 2001 yılında ıslah projesine başladıklarını dile getirerek, "Bu projede hem melezleme hem mutasyon ıslahını kullandık. '0-900 Ziraat' verimde bazı sıkıntıları vardı. Mutasyon ıslahı da bazı ufak değişiklikler oluşturarak bazı özellikleri kazandırma çalışması oluyor. Bitkiye zarar vermeden hafif değişikliler oluşturarak istediğimize ulaşıyoruz. '0-900 Ziraat' tanesi ortalama 8,5-9 gramdır. Yapılan çalışmayla elde ettiğimiz kiraz, 14-15 grama kadar ulaştı. Bu uç bir değer" diye konuştu.

Tanıtım toplantısına AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan'ın yanı sıra ildeki kurum müdürleri de katıldı. - Yalova

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Şaban Yılmaz Türkiye Yalova Yerel Haberler

Reisi'nin cenazesine Türkiye'den iki isim katılacak

Reisi'nin cenazesine Türkiye'den iki isim katılacak

ABD: İran kazadan sonra bizden yardım istedi

ABD: İran kazadan sonra bizden yardım istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bahçeli, Reisi'nin ölümüyle ilgili iki ülkeyi işaret etti

Bahçeli, Reisi'nin ölümüyle ilgili iki ülkeyi işaret etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title