Haberler

Türk İş Gücü Göçünün 50. Yıl Dönümü

Güncelleme:

Yıl dönümü dolayısıyla Belçika'dan 10 kişilik yabancı basın heyeti, Afyonkarahisar'dan en fazla göçün olduğu Emirdağ ilçesine geldi.

Türk İş Gücü Göçü'nün 50. yıl dönümü dolayısıyla Belçika'dan 10 kişilik yabancı basın heyeti, Afyonkarahisar'dan en fazla göçün olduğu Emirdağ ilçesine geldi.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün organizasyonunda, ilk olarak Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın'ı ziyaret etti.

Yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kargın, 50 yıl önce Emirdağ'dan Belçika'ya göç edenlerin, iki ülke arasındaki bağların gelişmesine olumlu katkılar sağladığını, bundan da büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

İki ülke arasındaki bağları gösteren somut verilerin ilçede çok fazla görülmediğini anlatan Kargın, ancak manevi yönden bağlılıkların çok güçlü olduğunu belirtti. Belçika'da çalışan Emirdağlıların ilçe ekonomisine ciddi katkı sağladığını anlatan Kargın, esnafın da gelir seviyesinin arttığını kaydetti.

Emirdağlıların, dünyanın pek çok yerinde çalıştığını anımsatan Kargın, gitmek isteyip de bedensel engeli ya da maddi imkansızlıklar nedeniyle o ülkeleri göremeyenler için sosyal projeler hazırladıklarını ve bu projenin de göçün somut verilerini taşıyacağını söyledi.

Emirdağ'ın nüfusunun 19 bin 100 olduğunu aktaran Kargın, şöyle devam etti:

"İlçemiz nüfusunun büyük çoğunluğu, yurtdışında yaşıyor ve büyük çoğunluğuda Belçika'da. Emirdağ dışında yaşayan nüfusun 300 bin civarında olduğunu tahmin ediyoruz. 100 binin üzerinde kişinin de Belçika'da olduğu tahmin ediliyor. Gurbetçilerimizin gelişi de temmuz ve ağustos aylarında oluyor. Yaz aylarında ilçe nüfusumuz 100 binin üzerine çıkıyor. Belediye hizmetlerimiz de buna bağlı olarak artıyor. Kış aylarında gelenlerin sayısı ise az. Bunu da artırmak için ilçeye doğalgazın gelmesini sağladık. Düşüncemiz, kışın dahi gurbetçilerimizin ilçemize gelebilmesidir."

Heyet daha sonra Hisar köyündeki Amorium Antik Kenti'ni gezdi. Burada Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi Müdürü Mevlüt Üyümez, antik kent hakkında bilgi verdi.

Ardından, göç yolculuğuna ilişkin ilçe halkı ile röportaj yapan basın mensupları, 17 Haziran'a kadar Afyonkarahisar'da, 18-19 Haziran'da Ankara'da ve 20-22 Haziran'da da İstanbul'da BYEGM tarafından hazırlanan programlara katılacak.

Heyete, Basın Yayın ve Enformasyon Afyonkarahisar İl Müdürü Ali Fuat Gölbaşı da eşlik etti.

Kaynak: AA / Yerel

Türk İş Emirdağ Belçika Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title