Haberler

Orta Anadolu'da Tarih Önceleri Araştırmaları ve Güvencinkayası' Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Arkeoloji Kulübü tarafından ‘Orta Anadolu’da Tarih Öncesi Araştırmaları ve Güvercinkayası’ konulu konferans düzenlendi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Arkeoloji Kulübü tarafından 'Orta Anadolu'da Tarih Öncesi Araştırmaları ve Güvercinkayası' konulu konferans düzenlendi.

Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda akademik ve idari personel ile Arkeoloji Bölümü öğrencilerinin dinleyici olarak hazır bulunduğu konferansa; İstanbul Üniversitesi Prehistorya Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. F. Sevil Gülçur konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. F. Sevil Gülçur, 1996 yılında kazı çalışmalarına başlanılan Güvercinkayası'nı kurtarma çalışmalarının T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi Prehistorya Ana Bilim Dalı adına kendisinin başkanlığında devam ettiğini söyledi.

Güvercinkayası'na yönelik katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. F. Sevil Gülçur, "Günümüzden yaklaşık 7000 yıl öncesine tarihlenen bu yerleşme, Avrupa'yı boydan boya kat ederek Anadolu üzerinden Kudüs'e yönelen Hıristiyan Hacı Yolu üzerindedir. Güvercinkayası'nda mimari öğeler bir tasarım ürünüdür. Üzerine oturduğu kayalığın doğal yapısına göre biçimlenen yapı adaları, savunma sistemi ve kiler bölmesi, silo, ocak gibi konut içi mimari unsurlarıyla 500 yıllık kesintisiz bir kültür evresini yansıtmaktadır" dedi.

Konuşmasının devamında, Güvercinkayası çalışmalarının yapılmasındaki amacın çevresinde yer alan kültür varlıklarıyla birlikte koruma altına alabilmek ve kültür ve turizm sektörüne kazandırmak olduğunu söyleyen Gülçur, "Demirci Kasabası'nda yer alan kazı araştırma merkezinin bahçesinde inşasına başlanan Güvercinkayası ev modelleri, iç donanımıyla tamamlanıp bir ziyaret merkezi haline getirilmesi ve turizme katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bunların yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel kültür ögelerini belgelemek ve gelecek nesillere aktarabilmek için etnoarkeoloji ve sözlü tarih çalışmaları da yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalarda yerel halkla kurulan ilişkiler yol gösterici olmuş, çalışmalar ekibin bilgi ve deneyimiyle birleşince süreklilik ve başarı göstermiştir" diye konuştu.

Soru-cevap bölümünün ardından Prof. Dr. F. Sevil Gülçur'a teşekkür belgesi ve plaket takdim edildi. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Üniversitesi Sevil Gülçur Hacı Bektaş Nevşehir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title