Haberler

Oltulu Aşık Mevlüt İhsani, 15. Ölüm Yıldönümünde Unutulmadı

Erzurum'un Oltu İlçesinden Aşık Mevlüt İhsani, Ölümünün 15. Yılında Duralar Köyündeki Mezarı Başında Dualarla Anıldı.

Erzurum'un Oltu ilçesinden Aşık Mevlüt İhsani, ölümünün 15. yılında Duralar köyündeki mezarı başında dualarla anıldı.

Aşıklık geleneğinin önemli isimlerinden biri olan Aşık İhsani için , ölümünün 15. yılında mezarı başında anma programı düzenlendi. Anma törenlerine Hüseyin Sümmanioğlu, Ahmet Poyrazoğlu, Temel Turabi, Mustafa Aydın, Cemal Divani, Ebubekir Zamani, İhsani'nin oğlu Şakir İhsanioğlu ve Erzurum yöresi ozanları katılırken, törende Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Doç. Dr. İsmail Çalışkan, Doç. Dr. Bekir Sami Özsoy gibi isimler de hazır bulundu.

Çeşitli illerden, çevre ilçe ve köylerden gelen davetliler Duralar köyündeki Aşık İhsani'nin mezarını ziyarete ettiler. Anıt mezarda Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı, dualar edildi.

Köyde düzenlenen programda ise Emekli öğretmen Rasim Köroğlu, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr. İsmail Çalışkan İhsani'yi anlattılar. Doç.Dr.Çalışkan "Biz merhum Aşık İhsani'yi Aşık Dede diye anıyoruz. O sadece bizim ve bizim köyümüzün, değil, bütün civar köylerin de aşık dedesidir. Biraz daha sınırları genişlettiğimizde Erzurum'un, Doğu Anadolu'nun hatta bütün bir memleketin yetiştirmiş olduğu güzide insanlardan, büyük insanlardan birisidir. Bu yöreden, kendimizden biri olduğu için belki O'nu çok iyi tanıyıp, analiz edememiş olabiliriz. Kıymetini ve değerini belki bilememiş olabiliriz. Ancak dışarıdan bakanlar O'nu daha iyi değerlendirebiliyorlar. Bilirsiniz aşıklar sözleriyle yaşarlar. Şiirlerini okuyanlar, dışarıdan bakanlar diyorlar ki Âşık İhsani sıradan bir insan değilmiş. Bizim bu yörenin diliyle söyleyecek olursak, Mevlüt İhsani bir Hak aşığıdır. Hak aşıklığı Allah'ın lutfetmesiyle aşığa verilen özel bir güçtür. İşte Mevlüt İhsani böyle bir aşıktır. Hak aşığı Hakkın vergisiyle söyleyen, Hakk'ın sözleriyle hareket eden insan demektir. O sözler de bu milletin örfünün asli unsurlarından olan dini inanışlarıdır .Bu insanların dinlerine bağlılıkları ve itikatları bir müddet sonra onları Hak aşığı olma noktasına taşımaktadır.Bu noktadan baktığımızda bizim değerlerimizi, bizim inançlarımızı terennüm eden aşık dedemizi tanımaya ve yeni yetişen nesillere hakkıyla tanıtmaya ihtiyacımız vardır." Programda daha sonra katılan aşıkların sırayla türküler ve şiirler söylemeleri ve karşılıklı atışma yaptılar. Köydeki program sonrasında Oltu Sağlık Meslek Lisesi Spor Salonunda da Aşık İhsani adına bir şenlik düzenlendi.

(DMA-İRT-Y) 25.05.2008 16:11 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Özel, Erdoğan'a emekliler için formül sundu: Ben olsam o parayı onlara verirdim

Özel, Erdoğan'a emekliler için formül sundu: Ben olsam o parayı onlara verirdim

'Mutlu son' ilanına kanıp 220 bin lirasından oldu

'Mutlu son' ilanına kanıp 220 bin lirasından oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title