Haberler

"Mutlaka Bu Katliamın Hesabını Soracağız"

Güncelleme:

Paris'te öldürülen üç Kürt kadın siyasetçi için Urfa'da yürüyüş yapan DÖKH üyesi kadınlar, faillerinin bir an önce bulunmasını istedi.

9 Ocak 2013'te Fransa'nın başkenti Paris'te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesi olayı yıldönümüne sayılı günler kala Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından kınandı. Topçu Meydanı'ndan yürüyerek zılgıtlarla ve sık sık 'kadın yaşam özgürlük' (jin jiyan azadi) gibi sloganlar atan grup Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'nde basın açıklaması yaptı.

Grup adına basın açıklaması yapan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Meclis Sözcüsü Cahide Udum, 9 ocaktaki olayın kadın kurtuluş ideolojisine ve kadın kurtuluş mücadelesine karşı işlenmiş, erkek eril bir sistemin terörü olduğunu söyledi.

Udum, "Bilindiği gibi 9 Ocak 2013'te Fransa'nın başkenti Paris'te uluslararası komplocu güçler tarafından üç Kürt kadın yoldaşımız Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'e yönelik katliam gerçekleştirildi. 9 ocak komplosu ve katliamı, özünde kadın kurtuluş ideolojisine ve kadın kurtuluş mücadelesine karşı işlenmiş bir erkek eril sisteminin terörüdür. Önder kadın yürüyüşüyle kadın özgürlük mücadelemizin gelişimini süreklileştiren Sara yoldaş, özgür kadın varlığının dile geldiği, yaşamsallaştığı kimliktir. Geçmişten geleceğe akan bir özgürlük ruhu, bilinci ve iradesidir. Kürt kadınları olarak geçmişimize ve geleceğimize sahip çıkarak, büyük mücadele duruşu ve örgütlülüğü ile 9 ocak komplosunu aydınlatmanın ve hesap sormanın tutumu içinde olacağız. Toplumların özgürlüğü, kadın katillerinin ve katliamı organize eden yapılanmaların ortaya çıkarılması ile gerçekleşecektir. Bu anlamda DÖKH olarak başlattığımız, 'özgür kadınla demokratik ulusa' inşa hamlemizin öncelikli görevlerinden birisi de 9 ocak Paris katliamının aydınlatılması için mücadelenin radikalleştirilerek yaygın bir temelde geliştirilmesi olacaktır. Hesap sorma temelinde tüm meydanları insan seline boğarak katliamcı güçlere nefes aldırmayacağız. Ve mutlaka ama mutlaka bu katliamın hesabını soracağız" dedi.

'KÜRT KADINI MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEDİ'
Üç Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin Kürt kadınına da mesaj amaçlı olduğunu kaydeden Udum, bu olayla Kürt kadınının mücadelesinden geri adım attırılmak istendiğini ifade etti. Udum, "Sokağa çıkan, özgürlük arayışı içinde olan kadına 'sizin de sonunuz böyle olacak' denilmek istenmiştir. Ama buradan barış ve çözüm isteyen bütün kadınlar adına ifade etmek istiyoruz ki, 30 yıldan beri Kürt kadını çok şeyler yaşadı. Katledildi. Emniyetlerde taciz ve tecavüze uğradı. Sokak ortalarında saçlarından sürüklendi. Ama Kürt kadını ne olursa olsun asla ve asla mücadelesinden vazgeçmedi. Paris'te katledilen üç Kürt kadının şahsında mücadelelerine sarılma ve sahip çıkma gerekçesi olacağını vurguluyoruz" diye konuştu.

ULUSLARARASI GÜÇLER
Olayın faillerinin bulunması için Fransa hükümetine çağrıda bulunan Udum, "Elbette ki çok güçlü istihbarat sistemine sahip olan Paris hükümetinin, yargısının bu katliamı açığa çıkarmaması mümkün değildir. Anlaşılan bu katliam ulusal ayakları olduğu kadar uluslararası güçlerin de katılımıyla gerçekleşmiş bir katliamdır. Biz buradan Fransa hükümetine, bir kez daha seslenmek istiyoruz. Kürt sorunu uluslararası güçler devreye girse de Kürt halkının iradesiyle Kürt sorunu mutlaka demokratik, adil ve barışçıl bir şekilde çözülecektir" diye ifade etti.

'KATLİAMI ASLA UNUTMAYACAĞIZ'
Paris katliamını asla unutmayacaklarını vurgulayan Udum, sözlerini şöyle tamamladı: "Kadınların, halkımızın, dostlarımızın belleğinde derin izlere sahip olan Paris katliamını asla unutmayacağız, yaşamımızın her saniyesinde katliam ve katliamcıları yenilgiye uğratmanın çabası içinde olacağız. İntikamımız kadınlar olarak kendimizi özgürce gerçekleştirme gücümüz ve özgür yaşam inşamız olacaktır. Bu temelde Paris katliamı ile amaçlananı boşa çıkaracağız. Bu bağlamda, Rozalardan, Sakinelere kadar akıp gelen özgürlük tutkusu, kararlılığı ve mücadelesi ile tüm kadınları Paris katliamının hesabını güçlü sorma temelinde özgürlük meydanlarında buluşmaya, başta Kürdistanlı kadınlar olmak üzere tüm alanlarda kadın dayanışması, ortaklaşması temelinde mücadeleyi radikalleştirerek geliştirme çağırıyoruz."

'Jin jiyan azadi,' 'bu katliamın hesabını soracağız,' 'kadınlar bu katliama sessiz kalmayacak,' 'katliamı unutmadık, unutturmayacağız,' 'Sakinelerle özgürleşeceğiz,' pankartları ve Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarını taşıyan gruba, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, İbrahim Ayhan ve çok sayıda kişi destek verdi. Yapılan basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Sakine Cansız Fidan Doğan Fransa Paris Yerel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title