Haberler

Merhum Halveti Şabani Şeyhi Mehmet Dumlu'nun Kabri Yenilendi

2 yıl önce 80 yaşında vefat eden Halveti Şabani Şeyhi Mehmet Dumlu'nun kabri talebeleri tarafından yenilendi.

2 yıl önce 80 yaşında vefat eden Halveti Şabani Şeyhi Mehmet Dumlu'nun kabri talebeleri tarafından yenilendi.

Merhum Dumlu'nun Musalla Mezarlığı'ndaki kabri, Prof.Dr. Cengiz Işık, Bora Türkkan, Salih Gül ile Mehmet Dumlu'nun oğlu Kamuran Dumlu katkılarıyla Kütahya ve Afyonkarahisar mermerinden aslına uygun olarak yenilendi.

MEHMET DUMLU'NUN HAYATI

" Mehmet Dumlu, 1929 yılında Kütahya'da doğmuştur. Baba tarafından soyu Buhara'ya uzanmaktadır. Dedesi Eşref Efendi Nakşibendi şeyhidir. Dedesinin dedesi Hurşit Efendi Buhara'da tahsilini tamamlamış bir Nakşibendi şeyhidir. Soyunda anne tarafından gelen bir manevi çizgi de mevcuttur. Anneanneleri Gülsüm hanımın Eskişehirli Sadık Efendi Aziz Hazretlerinden biatlı bir Şabani dervişi olduğu bilinmektedir. Mehmet Dumlu, ilk eğitimini Kütahya'da yaptı. Daha sonra hafızlık eğitimine başladı. Sekiz ayda Kuran-ı Kerim hafızı oldu. Askerlik görevini İzmir Gaziemir'de tamamladı. Askerlik dönüşü kısa bir süre memurluk yaptı. Memurluktan ayrılıp Kütahya Şehitler Camii imamlığına tayin edildi. Müftülük kadrosunda Kuran Kursu öğretmenliği yaptı. 1953 yılında Kütahya'da Ayşe hanımla evlendi. Evliliğinden iki oğlu bir kızı oldu. Mehmet Dumlu, eşi ile 47 yıllık bir evlilik hayatı sürdü. Eşi Ayşe hanımefendi, özenli, namazlarını kazaya bırakmamış bir hanımefendiydi. 2000 yılında Ayşe hanım vefat etmişlerdir. Mehmet Dumlu, tasavvufa ilk olarak Mevlevi Şeyhi Kütahya'lı Akif Dede'ye intisab ederek girmiştir. O sırada Nakşibendi halifelerinden Altıntaşlı Hacı Mehmet Efendi'nin sohbetlerine de devam etmektedir. İzmir Gaziemir'de askerlik görevini yaptığı sırada Kadiri şeyhi Sezai Efendi ile tanışır ve onun sohbetlerine katılır. Askerden terhis olduktan sonra Kütahya'ya dönen Mehmet Dumlu Hazretleri, Altıntaşlı Hacı Mehmet Efendinin vefat ettiğini öğrenir. Bunun üzerine kendisinde bir kamil mürşid arayışı başlar. Kütahya eşrafından Elifzade Nuri Efendi vasıtasiyle Uşak'ta bulunan Halveti Şabani Şeyhi Hoca Mustafa Efendi Aziz Hazretlerine biat ederek Halveti Şabani yolunda tasavvuf eğitimine başlar. Dervişliği çok coşkulu olan Mehmet Dumlu, kısa sürede şeyhinin takdir ve teveccühüne mazhar olmuştur. Tasavvuf eğitimi yanında müzik eğitimine de devam eden Mehmet Dumlu, usul ve makam konularında kendisini yetiştirmiştir. Çok sayıda ilahiyi makam ve usulu ile ezberinde bulundurmakta ve ilahiler konusunda araştırma yapan müzisyenlere yol göstermektedir. Dervişliği sırasında, hizmette ve gayrette önde yer alan Mehmet Dumlu, şeyhinin vefatından önce irşad ile görevlendirildi. 1973 yılında vefat eden Uşaklı Mustafa Efendi Aziz Hazretleri'nin Halveti Şabani çizgisini aslına uygun olarak devam ettiriyordu. Dumlu, 27 Ağustos 2011 günü vefat etti." - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Dumlu Kütahya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Euroleague dörtlü finalde (Final Four) finale çıktı mı, elendi mi? TV8.5 canlı izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) 8 Mayıs TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! Real Madrid Bayern Münih maçını şifresiz veren kanallar! Real Madrid Bayern Münih maçı nereden izlenir, hangi kanal veriyor? Fenerbaçe Monaco Eurolig serisi kaç kaç, kim önde? Monaco Fenerbahçe Beko maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Monaco Fenerbahçe Beko Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Real Madrid Bayern Münih maçı CANLI izle! 8 Mayıs R. Madrid B.Münih maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Karagümrük Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Karagümrük TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Dzeko sakatlandı mı, derbi oynamayacak mı 2024? Karagümrük Trabzonspor maçı CANLI izle! 8 Mayıs Karagümrük TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Fatih Karagümrük Trabzonspor ilk maç kaç kaç bitmişti? Trabzonspor Karagümrük ZTK yarı final ilk maç sonucu! 10 Mayıs'ta okullar tatil mi, Cuma günü okul yok mu? 19 MAYIS RESMİ TATİL Mİ? 19 Mayıs okullar tatil mi, yarım gün mü? 19 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Süper Lig şampiyonu ne kadar kazanacak 2024? New York Knicks Indiana Pacers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 9 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! EXXEN canlı maç izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 8 Mayıs EXXEN spor canlı izle!
title