Haberler

Kuduz Hastalığına Karşı Havadan Aşılama Çalışması Yapılacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Yaban Hayatında Kuduz Hastalığı ile Mücadele amacıyla tüm Türkiye genelinde uygulanacak olan Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesini kapsamında Nevşehir’de Tilkiler kuduz hastalığına karşı havadan atılan oral aşılar ile aşılanacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Yaban Hayatında Kuduz Hastalığı ile Mücadele amacıyla tüm Türkiye genelinde uygulanacak olan Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesini kapsamında Nevşehir'de Tilkiler kuduz hastalığına karşı havadan atılan oral aşılar ile aşılanacak.

Projenin tanıtımı ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Osman Balak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yardımcısı Gürol Çetin, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Mehmet Gizligider, Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Erol Aksoy, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Rukiye Pınar, Birlik Başkanları ve İlçe Müdürleri katıldı.

Burada konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, kuduz hastalığının insanları ve bütün sıcakkanlı hayvanları etkileyen, şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın kuduz bir hayvanın diğer bir hayvanı ısırması, meydana gelmiş kesik ve benzeri yaralarla kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile şekillendiğini ifade eden Yılmaz, ülkemizde Kuduz hastalığının köpekler son yıllarda da tilkiler vasıtasıyla yayıldığını vurguladı. Kuduzun hayvanlardaki klinik göstergelerinin virüsün beyin üzerindeki etkisine bağlı olarak değiştiğini ifade eden Yılmaz, "Ani Davranış değişiklikleri, gittikçe ilerleyen ve ölümle sonuçlanan felç tipik göstergeleridir. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılamadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerinde sahipli kedi ve köpeklere Kuduz aşılaması yapılmaktadır.İlimizde Gülşehir ilçesinde 2012 ve 2013 Yılında 7 mihrakta çıkan Kuduz Hastalığı filyasyon araştırmalarında kuduz hastalığı virüsünün, yaban hayatı kaynaklı özellikle tilki ile temas etmesi sonucu meydana geldiğinin tespit edilmesi üzerine ilimizin bakanlık tarafından uygulanacak olan Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi kapsamına alınması için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından Bakanlığımız ile gerekli yazışmalar yapılmış, ve ilimiz proje kapsamına alınmıştır.Proje kapsamında tilkilere özel köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleri sayesinde kuduz hastalığı hayvanlar arasında yayılamayacak ve bu sayede hastalığın insanlara bulaşma riski azalacaktır." dedi.

Yılmaz, proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü, Nevşehir'in de dahil edildiği 105 bin km alanda 3 yıl süreli yılda bir defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütüleceğini ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından aşıların dağıtımı amacıyla uçak kiralamasının yapılarak Nisan ayında aşılama çalışmalarına başlanacağını açıkladı. Yılmaz ayrıca, aşılama çalışmaları sırasında, uçaktan atılan aşı yemlerine dokunulmaması, özellikle çocukların aşı yemlerine dokunmaması konusunda okullarda bilgilendirme yapılması, köpeklerin yemlerin atılmasını takip eden bir hafta boyunca başıboş bırakılmaması ve aşı yeminin içindeki sıvıya temas edilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiği sözlerine ekledi. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Okan Yılmaz Nevşehir Türkiye Yerel Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title