Haberler

Konya'da İzli Tarım Projesi Tanıtıldı

Konya’da İzli Tarım Projesi tanıtıldı.

Konya'da İzli Tarım Projesi tanıtıldı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Konya Ticaret Borsası ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin ortaklaşa hazırladığı 'Toprağı Koruyarak Buğdayda Verim ve Kalite Artırılmasına Yönelik En Uygun Tarımsal Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi (İzli Tarım) Projesi'nin tanıtım toplantısı Konya'nın Sarayönü ilçesindeki TİGEM'e bağlı Konuklar Devlet Üretme Çiftliği'nde gerçekleştirildi. İlgili kurumların yetkilileri ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin katıldığı tanıtım toplantısında açılış konuşmasını yapan Konya Ticaret Borsası Başkan Vekili Mehmet Namık Köklüsoy, İzli Tarım tekniğiyle ithalata harcanan paranın ülkede kalmasını amaçladıklarını belirtti. Köklüsoy, "Ülkemiz, kurak yıllar harici, kendine yetecek miktarda buğdayı üretmektedir. Bizim sıkıntımız kaliteli buğdayda. Maalesef sanayicimizin istediği kalitede buğday üretimimizde bir istikrar yakalayamıyoruz. Son 20 yıl içerisinde ülkemize ithalat yoluyla giren buğdayın miktarı 30 milyon tonu bulmuştur. Kaliteli buğday konusu, buğday ekim alanlarının çokluğu ve gelişmiş un sanayisi ile Konya için, daha önemli hale gelmektedir. Bu açıdan buğday üretiminde istenilen kaliteyi yakalamak bizler için, ülkemiz için önemli bir konu olmaktadır. Biz niye elimizde yeterli toprağımız, imkanımız ve insanımız varken diğer ülkelerin çiftçilerini destekleyelim? Biz dışarıya vereceğimiz dövizle kendi üreticimizi desteklemek istiyoruz. Amacımız doğru tarım teknikleriyle verimi ve kaliteyi artırarak bu paranın ülkemizde kalmasını sağlamaktır" dedi.

Projenin önemine dikkat çeken Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar da, "İzli ekim yöntemi bizim hakikaten koruyucu toprak işleme diye tabir edebileceğimiz önemli bir yöntem. Hem çatak projelerimiz ile alakası vardır, hem de bizim özellikle bu bölgede FAO (Gıda Tarım Örgütü) ile beraber uygulamak istediğimiz akıllı tarım tekniklerinin de altlığı ve en önemli unsurlarından birisidir" ifadelerini kullandı.

TİGEM Bitkisel Üretim Daire Başkanı Şükrü Beyazkaya ise, "Biz Trakya Tarım İşletmesi'nde çalıştığımız yerlerde yoğun olarak bu projeyi uyguladık. Gerçekten kalite konusunda çok önemli başarılar elde ettik. Burada kalitenin yanında bir de işçilikten tasarruf yani maddiyat açısından da çok büyük bir tasarruf söz konusu. İlaçlamada ve gübrelemede kullandığınız şeyleri, kılavuzları, bayraktarları, flamacıları ortadan kaldırıyorsunuz. Aynı izden gübreleme yapabiliyorsunuz, ilaçlamanızı yapabiliyorsunuz. Mesela geç zamanda pas ilaçlamasını yaparak buğdaya, tarlaya herhangi bir zarar vermeden bu işi ekonomik olarak yapmanın tek çözümü, gördüğümüz tek çare izli ekim" dedi.

Proje Koordinatörü Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Öğüt de, "Türkiye her yıl buğday ithal ediyor. Miktar olarak yeterliyiz. Bunun önemli bir bölümü de un sanayisinin güçlü olmasından dolayı Konya'ya giriyor. Dolaylı olarak ithal ettiğimiz ülkelerin çiftçisini destekliyoruz. Artık bu işe yeter demenin, dur demenin zamanı geldi. Konya çiftçimiz ile el ele üniversitemiz, borsamız ve diğer tüm kuruluşlar ile beraber bu kalite sorununu çözeceğimize yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

Proje için kullanılan tarım makinelerinin de tanıtılmasının ardından çiftlikteki İzli ve Normal Tarım teknikleri ile ekim yapılan parseller arasındaki farklar anlatıldı. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Selçuk Üniversitesi Sarayönü Konya Yerel Haberler

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

Galatasaray Pınar Karşıyaka Play Off Serisi kaç kaç, kim önde? Galatasaray Ekmas Pınar Karşıyaka Play Off maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Mayıs Basketbol Play Off CANLI İZLE! Antalyaspor Adana Demirspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Antalyaspor ADS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kanada bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? Antalyaspor Adana Demirspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Antalyaspor ADS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Tayland bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? Sırbistan bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? 16-17 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Antalyaspor Adana Demirspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs Antalyaspor ADS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Ateş Kuşları yok mu, Ateş Kuşları final mi yaptı? Indiana Pacers New York Knicks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 18 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! 17-18 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? İstanbulspor Sivasspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İstanbulspor Sivasspor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kemerburgaz son hali nasıl, Galatasaray antrenman tesisi bitti mi 2024? Gaddar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title