Haberler

Kıdem Tazminatı 30 Yılda Yüzde 58 Azaldı

Güncelleme:

DİSK Sendikası Trakya Bölge temsilcileri Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde yapılan toplantıda 'Kıdem Tazminatı' konusunda bilgilendirildi.

DİSK Sendikası Trakya Bölge temsilcileri Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi'nde yapılan toplantıda 'Kıdem Tazminatı' konusunda bilgilendirildi.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Lastik İş Eğitim Uzmanı Üzeyir Ataman, DİSK Bölge temsilcisi Arif Kuday ile DİSK üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan Disk Bölge Temsilcisi Arif Kuday, Birleşik Metal İş Sendika'sında 417 üye bulunduğunu belirtti. Dinex egsoz fabrikasında çalışan 250 kişiden 185'inin üye yapıldığını söyleyen Kuday, "Ancak sermaye yanlısı sarı sendika ve patronlar tarafından baskılar kurularak örgütlülük kırılmaya çalışıldı. DİSK olarak Lastik İş sendikamıza üye Setaş Kimya'da 100, Trelleborg'da 140 ve Tristone fabrikasında ise 250 olmak üzere toplam 490 üyeye sahibiz. Tekstil işçileri sendikamıza bağlı da toplam 830 üyemiz var" ifadelerini kullandı.

"ÜCRETLER TEK YANLI OLARAK BELİRLENİYOR"

DİSK üyeleri, açılış konuşmasının ardından Lastik İş Eğitim Uzmanı Üzeyir Ataman tarafından Kıdem Tazminatı konusunda bilgilendirildi. Kıdem tazminatının çok değişik tanımlarının olduğunu söyleyen Ataman, "Kıdem tazminatı işsizlik sigortası ya da iş güvencesi olarak değerlendirilmemelidir. Bu kavramlar birbirleri ile ilişkili ancak farklı şeylerdir" dedi.

Kıdem tazminatının işçilere güvence olacak ve onların yaşam düzeylerini korumalarını sağlayacak bir hak olduğunu kaydeden Ataman, "Kıdem tazminatı işçinin işyerinde çalışması karşılığında, çalışırken hak kazandığı ve iş yerinden ayrılırken aldığı kendine özgü bir ücrettir. Tüm dünyada işçilerin elde ettiği en eski ödemelerden birisidir. Toplu iş sözleşme kapsamına göre Türkiye'de yüz işçiden sadece 5'i pazarlık yapılabiliyor. İşçilerin yüzde 95'inin ücretleri ve çalışma koşulları işverenler ile devlet tarafından tek yanlı olarak belirleniyor. Kıdem tazminatı son 30 yılda asgari ücretin 7.5 katından üç katına geriledi ve yüzde 58 oranında azaldı. Reel olarak eridi. Sadece kıdem tazminatı gün sayısına bakılarak değerlendirme yapmak ya bilgisizlik ya da bilinçli bir saptırmadır" açıklamalarında bulundu.

Kıdem tazminatı konusunun 2 Kasım tarihli resmi gazetede yayımlanan 2014 yılı programında istihdam ve çalışma hayatı başlığı altında ele alındığını söyleyen ataman, "Öngörülen yeni istihdam yapısına uymamaktadır. İşçilerin iş güvencesinin ve bir iş yerinde sürekli çalışmasının kalmadığı koşullarda kıdem tazminatı uygulanamaz. Sadece kıdem tazminatından tümüyle kurtulmak ve piyasalara yeni fonlar yaratabilmek için üretilmiş spekülatif yaklaşımlar var" dedi.

Türkiye tarihinin kırılma noktalarından birisinin yaşandığı bir dönemden geçildiğini öne süren DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise "Ekonomik ve siyasal yönden ciddi bir kriz var. Aynı zamanda üç seçimli bir döneme girdik. Bugün siyasal iktidar hükümet emeğe dönük çok ciddi saldırı programı içersindedir. Konfederasyonun yönetim kurulu, başkanlar kurulu, örgütlenme daire başkanlığından oluşan toplantılarda birim toplantılarını oluşturduk. Kıdem tazminatı, taşeronlaştırma, özel istihdam büroları konusunda herhangi bir pazarlık söz konusu olamayacak kırmızı çizgilerimiz olduğunu açıkça yetkililere ifade ettik. 77 yıllık hakkı kimsenin aklından çıkarmaması gerektiğini söyledik. Çalışma Bakanlığı bizi çağırmadan önce biz gidip kendilerine bunu ilettik" ifadelerini kullandı. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Halk Eğitimi Merkezi Trakya Bölgesi Çerkezköy Tekirdağ Yerel Haberler

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

CHP lideri Özel: Çekişme yok, Türkiye Belediyeler Birliği başkan adayımız İmamoğlu'dur

CHP lideri Özel: Çekişme yok, Türkiye Belediyeler Birliği başkan adayımız İmamoğlu'dur

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Bakmadan Geçme

2 Haziran'da toplu taşıma ücretsiz mi? Yarın toplu taşıma ücretsiz olacak mı? Gönül Dağı ne zaman, saat kaçta? Gönül Dağı yeni bölüm fragmanı izle! 23 Eylül hangi burç? 23 Eylül'de doğanlar hangi burç oluyor? 23 Eylül tarihi hangi burç olur? Barbara Palvin aldatıldı mı? Dylan Sprouse, Barbara Palvin'i aldattı mı? İSTANBUL HAVA DURUMU İstanbul'da bu hafta hava nasıl? Meteoroloji uyardı! Havalar ne zaman ısınacak? Havalar ne zaman, hangi tarihte ısınıyor? Meteoroloji tarih vererek uyardı! Prens 3. sezon ne zaman çıkacak? Prens 3. sezon var mı, nerede yayınlanacak? AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü?
1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title