Haberler

Kayısıda Kabuklu Bit Zararlası

Erik Koşnili yada kabuklu bit zararlısının kayısı ağaçlarına zarar vermemesi için etkin mücadele yapılması istendi.

Erik Koşnili yada kabuklu bit zararlısının kayısı ağaçlarına zarar vermemesi için etkin mücadele yapılması istendi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, yaptığı yazılı açıklamada, "Bölgemizde geniş alanlarda yetiştiriciliği yapılan ve ilimiz ekonomisi için vazgeçilmez tarımsal faaliyeti olan kayısı yetiştiriciliğinde geçtiğimiz yıl ürün kalitesi ve ağaç gelişimi için büyük zararlara neden olan Erik Koşnili yada kabuklu bit zararlısının mücadelesi için önemli bir zaman diliminde olmamız nedeni ile tedbirlerini bugünden almaları için çiftçilerimizi uyarma ve bilgilendirme ihtiyacı duyulmuştur.

Bilindiği üzere özellikle tarımsal üretimde hastalık ve zararlılarla mücadelede temel esas önleyici tedbirler alarak, hastalık ve zararlının ekonomik zarar eşiğine gelmeden mücadele etmekten geçmektedir.

Geçmiş yıllarda da bölgemizde rastladığımız ancak yoğun bir şekilde geçtiğimiz yıl zararına şahit olduğumuz Kabuklu Bit yada bilimsel adı ile Erik Koşnili zararlısı ile mücadele içinde bulunduğumuz dönemde yapılmalıdır.

Kabuklu bitler meyve ağaçlarında gövde ve kalın dallarda koloniler oluşturur. Ergin ve nimf denen kurtcukların ağaçların öz suyunu emerek beslenmesi sonucu ağaçları zayıflatıp dallarda kurumalara yol açmaktadır. Emgi yaptığı dallarda ağaç tarafından salgılanan zamk akıntısı (Sakız) meydana gelmektedir. Beslenme sonucu salgıladığı yoğun tatlımsı madde sürgün yaprak ve meyvelere bulaşarak genel olarak ağaçların zayıf düşmesine kurumasına neden olmaktadır. Yapmış olduğu salgılar meyveye bulaştığından meyvenin gelişmesini, kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir" ifadelerini kullandı.

"Bu nedenle geçtiğimiz yıl yaşanan bu zararlı hasarının tekrarlanması için öncelikle Popülasyonun çok yüksek olduğu yerlerde içinde bulunduğumuz dönemde (kış sonu veya ilkbahar başında) yoğun olarak bulaşık olan dallar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ağaçların kuvvetli bulundurulması, bakım işlemlerinin teknik şartlara uygun olarak yapılması ve yeni bahçe tesisinde bu şartları göz önünde bulundurarak sık dikimden kaçınılması gibi kültürel tedbirlerin yanında kimyasal mücadele yapılması gerekmektedir.

Teknik talimata ve literatürlerde Kimyasal Mücadelede ise en önemli mücadelede kışlık nimfler ergin döneme geçmeden Mart sonu Nisan başı Yazlık Yağlar denen kimyasallarla mücadele yapılmalıdır. Bu dönemde ilaçlama yapılmamış ise ilk larva çıkışını takip ederek ilk çıkıştan 15-20 gün sonra hareketli larva çıkışını tamamlamış koşnil oranı yüzde 60'a ulaştığında ilaçlama yapılmalıdır. Bu dönem de durgun olan zararlıya karşı etkili ilaçlar orta veya yüksek hacimli püskürtme ile ilaçlama yapılmalıdır. Yazlık yağ kullanımında ilaçlama esnasında ağacın 2. çatallaşma bölgesinden bir yıllık sürgünlerin bulunduğu alan hedef bölge olarak seçilmeli seçili bölge kaçak olmayacak şekilde, dalların alt ve yan yönleri mutlaka kapama şekilde ilaçlı su ile temas etmelidir" ifadelerini kullanan Çiçek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Ancak bu yıl mevsimin yaklaşık 20 gün erken seyretmesi, sıcaklıkların artması ve buna bağlı olarak da meyve gözlerinin erken uyanmasına neden olacağı kanaatindeyiz. Buda geçmiş yıllarda yapılan her türlü bakım ve mücadele döneminin yaklaşık 20 gün erkene alınması anlamına gelmektedir. Bu nedenle de zirai mücadele çalışmalarının bu yıl Şubat sonu Mart ayı başı döneminde yapılması gerekmektedir.

Bir diğer önemli husus ise geçmiş yıllara göre kurak bir periyot içinde bulunmamız nedeni ile yeterince gelişim sağlamakta zorluk çekileceğini beklediğimiz kayısı ağaçlarında bu ve benzeri hastalık ve zararlılarının olumsuz etkilerinin daha fazla olacak gibi görünmektedir.

Bunların dışında genel olarak tarımsal mücadele de öncelikle kültürel tedbirler, en son şartlarda kimyasal mücadele yolu seçilmelidir. Sıhhatli bitki yetiştirmek için; Toprak işleme, gübreleme, seyrek yetiştirme, sulama ve drenaj, temiz tohum ve fidan, bitki artıklarını temizleme ve budama, dayanıklı çeşit kullanımı, tuzak bitkiler kullanımı en önemli kültürel tedbirlerdir. Üreticilerimizin belirttiğimiz hususlara azami hassasiyet göstermeleri 2014 yılı üretim sezonu için oldukça önem arz etmektedir." - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ziraat Mühendisleri Odası Fevzi Çiçek Malatya Yerel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Bakmadan Geçme

Emre Kartal kim, tutuklandı mı? İsmail Kartal'ın oğlu kimdir? Hulusi Belgü kimdir? Hulusi Belgü görevi ne, nereli? Yapı Kredi Bankası satıldı mı? Koç Holding'ten açıklama geldi Ben Bu Cihana Sığmazam canlı izle! 21 Mayıs ATV canlı izle! Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölümde neler olacak? BBCS 67. bölüm izle! #128250 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Boston Celtics Indiana Pacers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 21 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Yapı Kredi kimin? Yapı Kredi yerli mi, yabancı mı? 21-22 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Japonya Bayan Voleybol Milli Takım kadrosu ve instagram hesapları ne? Arjantin Bayan Voleybol Milli Takım kadrosu ve instagram hesapları ne? Survivor kim kazandı? 21 Mayıs Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? 21-22 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Bahar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 21 Mayıs Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ben Bu Cihana Sığmazam 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 21 Mayıs Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title