Haberler

Kalkınma Bakanı Yılmaz."0-14 Yaş Grubunun Toplam Nüfusa Oranı, İlk Defa Yüzde 25'in Altına Düştü."

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "0-14 yaş grubunun toplam nüfusa oranı, ilk defa yüzde 25'in altına düştü."

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "0-14 yaş grubunun toplam nüfusa oranı, ilk defa yüzde 25'in altına düştü. Bütün bunlar bizim daha sıkı tedbirler almamız gerektiğini gösteriyor" dedi.

Yılmaz, Bingöl'deki temaslarının ardından Ankara'ya dönmek üzere geldiği Elazığ Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Bingöl'deki vatandaşların çözüm sürecine bakışı nasıl-" sorusu üzerine Yılmaz, kentte çok iyi bir hava olduğunu ve toplumun büyük bir kesiminin kendilerini desteklediğini söyledi.

Terörden en fazla sıkıntıyı Doğu Anadolu Bölgesi'nin çektiğini, bu konu yüzünden hem insani hem de ekonomik olarak çok ciddi kayıplara uğrandığını vurgulayan Yılmaz, "Terörün ortadan kalkmasından en fazla bu bölgede yaşayan insanlar faydalanacak. Tüm Türkiye faydalanacak tabi ama en fazla bu bölgelerdeki insanlar rahatlayacak. Dolayısıyla sürece büyük destek var" diye konuştu.

-"Nüfus 2075'de 89 milyon civarı olacak"-

Bir basın mensubunun "4 çocuk yapana devlet teşviki verilmesiyle ilgili bir gelişme var mı-" sorusuna Yılmaz, teşvikle ilgili henüz netleşmiş bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Kalkınma Bakanlığı'na bağlı olduğunu, nüfusla ilgili çalışmalar yaptığını anımsatan Yılmaz, "İlk defa 2075'e kadar nüfus tahminimizi yeniledik. Daha önce böyle bir resmi tahminiz yoktu. Nüfusumuz, 2050 yılı civarında en yüksek düzeye geliyor. 93,5-94 milyona ulaşıyoruz. Sonra aşağı doğru iniyor, 2075 yıllarında 89 milyon civarına düşüyoruz. Bu hızla, bu doğurganlıkla bakarsak. Dolayısıyla doğurganlık hızını yükseltmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yaş ortalamasının 30'u geçtiğini, 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranının ise yüzde 7,5'e ulaştığını, bu oranın yüzde 10'u geçmesi durumunda o ülkenin nüfusunun yaşlı kabul edildiğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"0-14 yaş grubunun toplam nüfusa oranı, ilk defa yüzde 25'in altına düştü. Bütün bunlar bizim daha sıkı tedbirler almamız gerektiğini gösteriyor. Nüfus, önemli. Gelişmiş dediğimiz ülkeler zenginleştikten sonra yaşlandılar. Yaşlılar ama geçmişten gelen mirasları var onları yiyorlar. Onların yaşlı olma lüksü var fakat bizim yaşlanma lüksümüz yok. Yaşlı ve zenginseniz idare edebilirsiniz, yoksul ve gençseniz çalışır halledebilirsiniz ama hem yoksul hem de yaşlıysanız işte o gerçekten umut vaat etmeyen bir yapıdır." - ELAZIĞ

Kaynak: AA / Yerel

Elazığ Havalimanı Yılmaz Bingöl Cevdet Yılmaz Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title