Haberler

Gürpınar'ın "Mahir" İmamı

Güncelleme:

Van'ın Gürpınar ilçesinde görev yapan 30 yıllık imam Mustafa Ayşin (52), yaptığı ürünlerle dikkat çekiyor.

Merkez Büyük Camisi'nde imamlık yapan Ayşin, camiden arta kalan zamanlarında evinin önünde atölye olarak kullandığı alanda birbirinden ilginç projeler gerçekleştiriyor.

Evinin önüne kurduğu pervaneyle elektrik üreten Ayşin, gözlemleri sonucunda içecek tenekelerinden yaptığı klimayı da evini ısıtmada kullanıyor.

2004-2006 yılları arasında çalıştığı Almanya'nın Nachrodt şehrinde yaptığı su değirmeniyle Alman basınına konu olan ve gazete kupürlerini hala saklayan Ayşin, cami ve Kur'an kurslarının inşaat eksiklerini de ustasını aratmayacak şekilde gerçekleştiriyor.

Ayşin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da görev yaptığı yıllarda 45 öğrencisinin olduğunu, görevinin yanı sıra yaptığı diğer çalışmalarla da takdir edildiğini söyledi.

Almanya'da boş zamanını değerlendirmek için çeşitli çalışmalar yaptığını belirten Ayşin, "Oradaki teknolojik imkanlardan faydalanarak bir su değirmeni yaptım. 45 litre su deposu bulunan değirmende, suyu devretmek için dinamo kulandım. Yaklaşık bir ayda bitirdiğim değirmenin bulgur öğüttüğünü gören Almanlar çok şaşırdı" dedi.

"Yeteneğim Allah'ın bir lütfu"

Ayşin, yeteneğin Allah'ın bir lütfu olduğunu belirterek, yaptığı çalışmaların çok zor olmadığını, emek ve zaman harcandığı takdirde herkes tarafından yapılabileceğini ifade etti.

Ayşin, şöyle devam etti:

"Görev yaptığım caminin dış cephe mantolama işini yapan işçilere içecek ikram ettim. Sonra çalışmaları izlerken yerdeki içecek kutusunun, bir süre sonra mantolamada kullanılan köpük malzemesini erittiğini gördüm. Bu malzemeyi klima yapımında kullanabileceğimi düşündüm ve boş içecek tenekelerini klima olarak değerlendirmek istedim. Güneş ışınlarını iyi depolayabilen içecek kutularını birbirine yapıştırdım. Bir giriş ve bir çıkışı olan ön tarafı cam panelin içine yerleştirdim. Daha sonra sıcağı daha iyi çekmesi için siyaha boyadım. Panelin alt kısmındaki girişten giren soğuk hava, panelde ısındıktan sonra hiçbir pervane yardımı olmadan üst kısımdan sıcak hava olarak dışarı çıkıyor."

Elektriğini üretiyor

Ayrıca evinin önüne kurduğu pervaneli sistemli rüzgarın yardımıyla elektrik üreten Ayşin, bu elektriği de evinin ve bahçesinin aydınlatmasında kullanıyor.

Sadece ürettiği elektrik için bir dengeleme cihazına ihtiyaç duyduğunu anlatan Ayşin, "Rüzgarın fazla olduğu günlerde, elektrik güçlü üretildiği için ampulleri patlıyor ama onun da bir yolunu bulup, sağlıklı bir akım elde edeceğim" dedi.

Evini yaparken bahçesine bir kamelya kuran Ayşin, kamelyanın elektriğini de ürettiğini söyledi.

Ayşin, "Evimin inşaatında çalışan ustalardan ilham alarak yaptığım kamelyada birçok özellik bulunmakta. Her şeyi kendim yaptım. Bahçede yaklaşık 9 metrelik bir kuyu kazıp, dinamo yardımıyla su çıkardım. Kamelyanın ortasına kurduğum mermer düzenek ve alt kısmına döşediğim plastik boruları delerek suyu buraya aktardım. Yarım metre yükseklikten aşağıya akan su, şelalenin kıyısında oturmuş gibi hissiyat veriyor. Bu da insana huzur veriyor. Günün yorgunluğunu burada atıyorum."

Şelale için kullandığı dinamonun akıttığı suyu da boşa harcamadığını dile getiren Ayşin, bu suyu beton bir kanal aracılığıyla serasına aktardığını kaydetti.

Ayşin, "Beton bir kanal vasıtasıyla bu suyu seraya aktardım. Yine imkanlarımı ve ustalığımı kullanarak yaptığım bu serada, yılın 10 ayı yetiştirdiğim sebzeyi dalından koparıp soframızda değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu. - Van

Kaynak: AA / Yerel

Gürpınar Almanya Yerel Haberler

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen öldü mü? Yeğeninden iddialara yanıt var

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen öldü mü? Yeğeninden iddialara yanıt var

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Haziran enflasyonu hariç memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

Haziran enflasyonu hariç memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

Taksiciden aracına aldığı 3 genç kıza ahlaksız teklif! O anlar kamerada

Taksiciden aracına aldığı 3 genç kıza ahlaksız teklif! O anlar kamerada

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title