Haberler

Balıkesir'de Eski Okul, Kadınlara İş Atölyesi Oldu

Güncelleme:

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Kızılkeçili Mahallesinde, eski okul binası kadınlara iş atölyesi oldu.

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Kızılkeçili mahallesinde, eski okul binası kadınlara iş atölyesi oldu.

Köye yeni okul binası yapıldıktan sonra kullanılmadığı için harabe haline gelen 86 yıllık bina kaymakamlığın desteğiyle onarılırken, Kadınlar Kültür ve Sanat Evi haline getirildi. Edremit Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nün açtığı kurslarda el becerilerini geliştiren bayanların hazırladıkları, takı tasarım çalışmaları, ahşap boyala ve kırkyama ile kitre bebek çalışmaları büyük ilgi gördü. Yaz aylarında çok sayıda turisti ağırlayan Kızılkeçili de bayanlar yaz aylarını bekliyor. Ayrıca bayanlar, evlerine ekmek götürmenin mutluluğunu yaşarken, bir taraftan da yoksul öğrencilere yardım etmek istiyorlar. Eski okulda üretip ekmek parası kazandıklarını anlatan Emine Aysan, "Bizim bu çalışmalarımız Halk Eğitimi Merkezinin gönderdiği hocalarla yaptığımız çalışmalar. Bu sene aynı şekilde ahşap boyama, kitre bebek, ve boncuk çalışmaları yaptık. Burada yapılanları isteyen evine götürüyor, isteyen de satışa sunuyor. Gelir sağlıyor. Bunun yanı sıra erişte, tarhana, reçel, zeytin zeytinyağı sabunu.hazırlıyoruz. Amacımız, bayanlara, kadınlara gelir getirmek, gelir sağlamak. Evlerinden çıkıp daha hürce rahatça, çalışmaları ve para kazanmaları. Kendi eliyle kazandıklarını harcamanın tadını almaları için uğraşıyoruz. Burada buna halk eğitim destek verdiği gibi muhtarımız Ali Deveci de çok yardımcı oluyor.Onlara da çok teşekkür ediyoruz. Bu başarılarımızda sonra sonunda gönlümüzce toplayabildiğimiz paralarla okula giden çocukları giydirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ama bunun yanı sara giyim de topluyoruz. Eşya da topluyoruz. İhtiyacı olan kişilere onlara dağıtıp yardımda bulunuyoruz" dedi.

Hatice Akçakoca da, "Bu yaptığımız ürünleri yazın gelen turistlere satarak gelir sağlıyoruz. Köyümüz turistik olduğu için doğal güzellikleri olduğu için köyümüze gelen çok misafirimiz oluyor. Onlara satışlar yapıyoruz."dedi. Bahar Çapa ise, "Biz Kızılkeçili bayanları olarak emeğimizi verdik, yüreğimizi verdik. İnşallah, satışlarımız da güzel olur. Taleplerinizi bekliyoruz" dedi. Atölyeyi ziyaret eden Fatma Talay da, "Kızılkaçili bayanları çok taktir ettim. Çünkü evde oturmaktansa üretici olmuşlar. Üretiyorlar. Satıyorlar. Yoksul çocukları okutuyorlar" dedi. Muhtar Ali Deveci, "Bina uzun süre boş kaldı. Tabi boş kalmanın etkisiyle camlar kırıldı, kapılar kırıldı. Tahrip oldu. Yani kısacası atıl bir vaziyet aldı. Kullanılamaz haldeydi. 2010 yılında Edremit Kaymakamlığının tahsis ettiği ödenekle biz burayı restore ettik. Camları taktırdık. Çatıyı aktardık. Boyasını badanasını yaptırdık. ve Kızılkeçilili kadınların hizmetine sunduk. Burada halk eğitim kursları açılıyor. Her türlü kurs açılıyor. Yeter ki bize herhangi bir talep gelsin köylülerimizden. Folklarından tutun da elişlerine kadar her türlü arıcılığa kadar bütün kurslara açığız. Tabi kadınlarımız burayı kullanırken bir çok amaçları var. El emeği, göz nuru el emeklerini sergiliyorlar. El becerilerini geliştiriyor. Ayrıca burada sosyalleşme oluyor. Kaynaşma oluyor. Tabi ki her kategoriden bayanımız evine mahkum olmasın. Burada gelsinler çalışsınlar. Bir şeyler üretsinler. Sosyalleşsinler. El becerileri geliştirip kaynaşsınlar. Bir şeyler üretsinler. Bu amaçları güttük. Tabi ticari olarak para kazananlar da var. Çok amaçlı kültür sarayımız biz gerçekten Kızılkeçili Kadın Külttür Evimiz ile gurur duyuyoruz" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Halk Eğitimi Merkezi Ali Deveci Balıkesir Edremit Yerel Haberler

Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Fatih Terim, Yunanistan takımı Panathinaikos'tan ayrıldı

Fatih Terim, Yunanistan takımı Panathinaikos'tan ayrıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title