Haberler

Doktorlardan Bayram Öncesi Diş Uyarısı

Ramazan Bayramı'na kısa bir zaman kala diş doktorlarından uyarılar geldi.

Ramazan Bayramı'na kısa bir zaman kala diş doktorlarından uyarılar geldi. Doktorlar vatandaşların bayramda aşırı şeker tüketiminden kaçınmalarını istedi.

Bayramda yenen tatlı yiyeceklerin diş çürüklerine neden olduğunu belirten Silopi Dicle Fırat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği diş eti ve tedavileri uzmanı Fatih Karayürek, aşırı şeker tüketimin meydana geldiği zaman mümkün olan en kısa zamanda dişlerin vakit geçirilmeden fırçalanması gerektiğini söyledi. Uzman Karayürek, Ramazan Bayramı'nda ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Ramazan ayı genellikle vücutta bir alışkanlığın değişmesi ile sonuçlanır. 30 gün boyunca vücudun gündüzleri susuz kalmaya yemek yememeye alışması, üç olan öğün sayısının ikiye hatta bazen sahur yapılmaması ile beraber bire düşmesi sonucunda 30 günlük yeni bir alışkanlık kazanıyor. Bayramda yumuşak bir geçişin sağlanması gerekiyor. Bayramda aşırı şeker tüketilmesi ile birlikte dişler üzerinde özellikle mine tabakası üzerinde şekerin yani karbonhidrat moleküllerinin birikmesi ile birlikte bir takım çürükler meydana gelmektedir. ya da diğer adıyla dentak karyister. Karbonhidratların yapısı gereği karbonhidratlar yapışkan maddelerdir ve diş üzerine inanılmaz bir yapışkanlık sağlarlar. Yapılan çalışmalara göre yemek yedikten sonra veya şeker tüketildikten sonra eğer ki fırçalama yarım saat içerisinde yapılmaz ise bakteri fermantasyonu hemen artmaktadır. Bunun sonucunda da bakteri aktivasyonu arttığından dolayı başlangıç çürükleri meydana gelmektedir. Halkımızın genelinde çürük insidastı çok yüksektir. Bundan dolayı başlangıç çürükleri zaten ağız içerisinde oluşmuş durumdadır ve şeker tüketimi ile birlikte çürük oranında inanılmaz bir artış gözlemlenmektedir.Diş fırçalama alışkanlığımız yada diğer deyimle ağız hijyenimiz yeterince sağlam olmadığı için ağızda biriken şeker ve karbonhidrat molekülleri maddeleri ağızda varolan bakteriler için uygun bir besin kaynağı oluşturmaktadır. Bakterilerin aktivasyonu ile birlikte ağız içerisinde mine tabakasında ve alt tabakalarda çürük insidansı artmaktadır. Bayramda aşırı şeker tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Aşırı şeker tüketimi meydana geldiğinde ise mümkün olan en kısa zamanda dişlerin vakit geçirilmeden fırçalanması gerekir. Dişlerin fırçalanmaması durumunda yemek artıkları ile beraber çürümeye doğru inanılmaz bir hız kazanır. Bunun sonucunda tatlıya, soğuğa ve sıcağa karşı bir hassasiyet meydana gelmekte ve diş ağrısı oluşmaktadır." - ŞIRNAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ramazan Bayramı Silopi Dicle Yerel Haberler

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölmeden önce çekilen son fotoğrafı ortaya çıktı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölmeden önce çekilen son fotoğrafı ortaya çıktı

Kaza sonrası Cumhurbaşkanı Reisi ve İranlı yetkililerin naaşlarını böyle taşıdılar

Kaza sonrası Cumhurbaşkanı Reisi ve İranlı yetkililerin naaşlarını böyle taşıdılar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title