Haberler

Diyabetlilerin Yüzde 32'si Diyabetli Olduğunu Bilmiyor

Güncelleme:

Sorgun Toplum Sağlığı sorumlu hekimi Dr. Orhan Demirel, diyabetlilerin yüzde 32'sinin, diyabet hastası olduğunu bilmediğini söyledi.

Sorgun Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr. Orhan Demirel, diyabetlilerin yüzde 32'sinin, diyabet hastası olduğunu bilmediğini söyledi.

Diyabetin, insülin hormonunun yokluğu veya yetersiz olması durumunda kan şekerinin hücre dışında ve kanda yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Demirel, günlük yaşamda gerekli aktiviteleri sürdürebilmek için, glikoz adı verilen bir tür şekere ihtiyaç olduğunu, kandaki şekerin hücreye girebilmesi ve enerji olarak kullanılabilmesi için insülin hormonuna ihtiyaç olduğunu, bu hormonun da pankreas bezinden salgılandığını kaydetti. 4 çeşit diyabet hastalığının içinde toplumda en sık görülenin Tip 2 diyabet olduğunu vurgulayan Dr. Demirel, "Tip 1 diyabet çocuklar ve gençlerde görülmektedir. Tip 1 diyabetli kişiler genellikle insülin üretmemektedirler. Dışarıdan insülin kullanmak zorundadırlar. Başka türlü yaşamaları imkansızdır. Tip 1 diyabet herhangi bir yaşta da çıkabilir, fakat genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde oluşur. Eğer Tip 1 diyabetli kişiler insülin bulamazlarsa diyabet komasına girerler. Uluslararası Diyabet Federasyonu, dünyada en az 17 milyon kişide Tip 1 diyabet olduğunu tespit etmiştir.Tip 2 diyabetli kişilerde, insülin üretimi azdır veya onu yeterince kullanamamaktadırlar. Genellikle insülin enjeksiyonu gereksinimleri yoktur. Yalnızca diyet veya oral tabletler (ağızdan alınan ilaçlar) ile tedavi olabilirler. Tip 2 diyabet, 45 yaşından büyük şişman kişilerde en yaygındır. Tip 2 diyabet en yaygın diyabet tipidir, tüm diyabetlilerin yüzde 90-95'ini oluştururlar. Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre dünyada en az 170 milyon kişide Tip 2 diyabetli olduğunu tahmin etmektedir" dedi.

Diyabetin belirtileri çok su içme, sık sık idrara çıkma, çok yeme, kilo kaybı, görme bulanıklığı, aşırı kaşıntı, tekrarlayan enfeksiyon, mantar enfeksiyonları olduğunu ifade eden Dr. Demirel, "Diyabetten korunmak için sürekli ve düzenli fiziksel aktivite yapmak gerekir. Fiziksel aktivite kişiye özgü olmalı, düz zeminde yapılmalı, aynı tempoda sürdürülmeli, uygun hava şartlarında yapılmalı, yemekten 1-3 saat sonra planlanmalı, özellikle akşam yemeğinden sonra egzersiz yapılmamalıdır" diye konuştu. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Uluslararası Diyabet Federasyonu Orhan Demirel Sorgun Yerel Haberler

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

Fenerbahçeliler çıldıracak! Mourinho, ezeli rakibe imzayı atıyor

Fenerbahçeliler çıldıracak! Mourinho, ezeli rakibe imzayı atıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title