Haberler

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

ADANA'da 'Dünya Mimarlık Günü'nde Mimarlar Odası Adana Şubesi üyeleri, 'uygar ve esenlikli bir gelecek' için mimarlara birlik çağrısı yaptı.

///////////////

mimarlardan birlik çağrısı

ADANA'da 'Dünya Mimarlık Günü'nde Mimarlar Odası Adana Şubesi üyeleri, 'uygar ve esenlikli bir gelecek' için mimarlara birlik çağrısı yaptı.

TMMOB'ye bağlı Mimarlar Odası Adana Şubesi üyesi mimarlar, 1 Ekim Dünya Mimarlık Günü dolayısıyla, merkez Seyhan İlçesi'ndeki Atatürk Parkı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Burada mimarlara seslenen Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, "Bütün duyarlı kesimleri mimarlığımıza ve şehirlerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi. Dünya Mimarlık Günü'nün, 117 ülkede, 'Daha iyi kentler, Daha iyi yaşamlar, Mimarlıkla değişen kentler' temasıyla kutlandığını aktaran Bekir Kamışlı, "Türkiye'de günümüzü kent ve insanlık suçu niteliğinde alınan kararlar nedeniyle buruk kutluyoruz" diye konuştu.

DÜZENLEME ELEŞTİRİSİ

Kamuoyunda 'Kentsel Dönüşüm Yasası' olarak bilinen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'u ve ilgili düzenlemeleri eleştiren Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, "Uygar ülke ölçütleriyle bağdaşmayan mesleki alan düzenlemeleri, öngörülen dönüşüme bağlı olarak kentlerimiz toplumsal yaşamımız ve tüm geleceğimiz karanlığa sürüklenmektedir. Adana'da ülke genelinde yaşanan olumsuz gelişmelerden payını alıyor" diye açıklama yaptı.

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)

(01.10.2012, FOTOĞRAF)

////////////////

Dekara 600 kilo ürün veren pamuk tohumu tanıtıldı

ADANA'nın Karataş İlçesi'nde tarla bitkileri tohumculuğunda faaliyet gösteren Progen Tohum A.Ş.'nin yeni ıslah ettiği pamuk tohumu 'Carisma' yöre çiftçilerine hasat etkinliğiyle tanıtıldı.

Makine ile hasat yapılan tanıtımda Prof. Dr. Cafer Mart, Carisma pamuk çeşidinin verimli, randımanlı, erkenci ve lif kalitesinin yüksek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Cafer Mart, 'Progen Rekor Bende' adıyla Carisma çeşidiyle ilgili pamuk üreticileri arasında proje yürüttüklerini, Çukurova ve Ege'de 24 üreticinin kendi arasında yarıştığını kaydetti. Hasat döneminde yarışan tarlaların hasadının verim ve randımanın noter huzurunda saptandığını anlatan Mart, "Bugüne kadar hasat edilen tarlalarda dekara ortalama 600 kilogram verim alındı. Aydın-Söke'de bir tarladan alınan verim 765 kilogram, Hatay'daki bir başka tarladan alınan verim ise 622 kilogramı buldu. Randıman ise yüzde 43-44 olarak saptandı" dedi.

Hasat gününe katılan çiftçiler ise elde edilen verim ve randımandan memnun kaldıklarını dile getirdi.

M.Sefa ÜNAL/ KARATAŞ(Adana), (DHA)

MSÜ(EŞ)(01.10.2012, FOTOĞRAF)

///////////////

Kadın Meclisi'nin yerel seçim hedefi

ADANA Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi yerel seçimler öncesi kurumsallaşma çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda Kadın Meclisi genel kurulunda çalışma grupları oluşturuldu.

Genel kurulun açılışında konuşan Kadın Meclisi Başkanı Çiğdem Akça, yerel seçimlerle ilgili hedefleri belirlediklerini söyledi. Akça, yerel seçimlerde 1 ilçe belediye başkanı, 10 belediye meclis üyesi, 5 muhtarın ve 10 da il genel meclisi üyesinin kadınlardan seçilmesi için çalışacaklarını söyledi. Kadınların bir güç olduğunu ancak birlikte hareket ettikleri zaman bu gücü ortaya koyabileceklerini kaydeden Akça, yerel seçimlerde tüm kadın adayların yanında olacaklarını ifade etti. Akça'nın konuşmasının ardından Toplumsal Cinsiyet Kadın Bakış Açısı, Eğitim-İstihdam, Şiddet Danışma Merkezi, Siyaset-Hukuk, Çevre-Şehircilik, Turizm-Tarih ve Kültür-Sanat çalışma gruplarında görev alacak üyeler seçildi.

ADANA,(DHA)

///////////////

Aldırmaz: İtfaiyecilerle iftihar ediyorum

ADANA Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Türkiye'de itfaiye teşkilatının kuruluşunun 298'inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında İtfaiye Daire Başkanlığını ziyaret etti.

İtfaiyecilerle sohbet eden Zihni Aldırmaz, "İtfaiye ve Cankur çok önemli hizmetler veriyor. Çalışanlarımızla iftihar ediyoruz. Önümüzdeki dönemde araç gereç bakımından da desteğimiz sürecek. Yurt dışındaki gelişmeleri de takip edeceğiz ve çağın gerektirdiği donanıma sahip olmanız için çabalarımızı sürdüreceğiz. Burada bir aile gibisiniz. Aile ortamında fedakarca görev yapıyorsunuz. 2011 yılında toplam 3 bin 24 olaya müdahale edilmiş. Ayrıca Cankur da, 588 olayda görev almış. Bu kadar personelle, bu kadar yoğun işin altından kalkmanız taktir edilecek bir durum" dedi. İtfaiyeci elbisesi giyen Zihni Aldırmaz, görev başında şehit olan itfaiyecileri de andı.

Ziyarette İtfaiye Daire Başkanlığı'nda staj yapan Umut Bercin adlı öğrenci Zihni Aldırmaz için keman çaldı. Umut Bercin'in sunduğu küçük keman resitali beğeni ile dinlendi.

ADANA, (DHA)

/////////////////

Avcı: Mobilya üretiminde Adana bir numara

ADANA Marangoz ve Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı Yalçın Avcı, mobilya sektörünün Adana'nın gözbebeği olduğunu söyledi.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneğinin (TÜMSİAD) düzenlediği 'Mobilya Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri' konulu seminerde iş adamlarını bilgilendiren Başkan Avcı, Adana'da 3 bin 700 firmanın esnaf odasına kayıtlı olduğunu, 600 firmanın ATO, 200 firmanın da Sanayi Odasına kayıtlı olduğunu söyledi. Avcı, merdiven altı tabir edilen kayıtsız firmaların da, kayıt altına girmeleri hususunda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Avcı, Mobilya iskeleti üretiminde Adana'nın Türkiye'de bir numara olduğunu ve Ortadoğu pazarına hakim olduklarını ileri sürdü. Bölgeye ve ülke ekonomisine katkı sağladıklarını ifade eden Avcı, 4-10 Ekim 2012 tarihleri arasında TÜYAP'ın organize ettiği Mobilya ve Dekorasyon Fuarı hakkında da geniş bilgiler verdi. Önümüzdeki günlerde yeni tasarımların sergilendiği fuara, yurtiçi ve yurtdışından 50 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini, bölge fuarı olduklarında da, Adana mobilya sektörünün yurtiçi ve yurtdışında daha çok duyulacağını iddia etti. Avcı, Adana'da mobilya sektörünün tam olarak kendini ifade edemediğini belirterek, siyasetçilerden ve iş adamlarından destek istedi.

TÜMSİAD Adana Şube Başkanı Deniz Köse de, yurt içinde 56, yurtdışında ise 6 şubesi ve 20 temsilciliği bulunan TÜMSİAD'ın, çok ciddi çalışmalara imza attığını kaydetti. Başkan Köse, KOBİ'lere hizmet eden uluslararası bir dernek olduklarını hatırlatarak, her zaman ara eleman ve istihdam konusunda ortak proje geliştirebileceklerini söyledi.

TÜMSİAD'ın davetlisi olarak seminere katılan AK Parti Seyhan İlçe Başkanı Kasım Pamuk da, iş adamlarına, "Kentimize ve ülkemize katkı sağlanacaksa parti ve hükümet olarak yanınızda olduğumuzu unutmayın" dedi.

ADANA, (DHA)

///////////////

Yaşıtları okulda, onlar tarlada

GAZİANTEP'in Araban İlçesi'ne aileleriyle pamuk toplamaya gelen çocuklar, okullarından uzakta aile ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyor.

Irgat aileleriyle geldikleri Araban İlçesi'nde pamuk toplayan çocuklar, aile ekonomilerine destek oluyor. 5 çocuğu ve eşiyle birlikte pamuk toplayan 42 yaşındaki Osman Kaya, "Maddi durumumuz iyi olmadığından ve çocuklarımı başkalarına muhtaç etmemek için pamuk tarlalarında ailemle pamuk topluyoruz. Çocuklarımın 3'ü ilköğretim okulunda, 2'si lisede okuyor. Ancak çalıştığımız yer okula uzak olduğu için çocuklarımızı evde yalnız bırakamıyoruz. Onlar da, bizimle birlikte gelmek zorunda kalıyor" dedi.

Zor şartlar altında tarlalarda pamuk toplayan çocuklar ise bir an önce okullarına kavuşmak istediklerini söyledi.

Mehmet ARSLAN/ARABAN (Gaziantep), (DHA)

(01.10.2012, FOTOĞRAF)

///////////////////

Girişimci kadınlara aidat jesti

MERSİN Girişimci İşadamları Derneği ( Mersin GİAD) Yönetim Kurulu, bölgede kadın girişimciliğinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, derneğe üye olacak kadınlardan giriş aidatı almama yönünde karar verdi.

Mersin GİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, kadınların iş dünyasındaki ağırlıklarının hissedilmesi için tüm kurum ve kuruluşların daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. Mersin'de kadın girişimci sayısı artmasına rağmen, oranların istenilen düzeyde olmadığına işaret eden Gürsoy, "Yalnızca kadın girişimci sayısının arttırılmasını değil, girişimci kadınların sivil toplum kuruluşlarında daha fazla yer almasını da istiyoruz. Bu inanç doğrultusunda, Mersin GİAD Yönetimi olarak önemli bir çalışmaya öncülük ediyoruz. Girişimci bayanların STK'larda daha etkin olabilmelerine olanak vermek amacıyla Mersin GİAD'a üye olacak kadınlardan giriş aidatı almıyoruz" dedi.

Gürsoy, girişimci kadınlara yönelik başlattıkları bu çalışmanın 6 ay devam edeceğini belirterek, "Derneğimizin kadın üye sayısının artmasını istiyor ve bu yönde çaba sarf ediyoruz. Bu üyelerimizden biri, gelecekte belki de Mersin GİAD Başkanı olacak. Neden olmasın? Kalkınmanın, ekonomik büyümenin, istihdam artışının temelinde girişimcilik yatıyor. Özellikle kadın ve genç girişimcilerin desteklenmesi, yalnızca onları değil Türkiye'yi ilgilendiriyor. Gerek bölge ve gerekse ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlamak istiyorsak, girişimcilerin önünü açmak zorundayız" diye konuştu.

MERSİN, (DHA)

(01.10.2012, FOTOĞRAFLI) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Mimarlık Günü Mersin Dha Yerel Haberler

title