Haberler

Bitlis'teki İmam Hatip Öğrencilerinden Hadis Projesi

Bitlis genelindeki imam hatip lisesi öğrencileri her hafta cuma günü il ve ilçelerdeki esnaflara Peygamber Efendimizin hadislerini okuyup okullarında yemeğe davet ediyorlar.

Bitlis genelindeki imam hatip lisesi öğrencileri her hafta cuma günü il ve ilçelerdeki esnaflara Peygamber Efendimizin hadislerini okuyup okullarında yemeğe davet ediyorlar.

'Haftanın Hadisini Tebliğ Ediyorum' adlı proje ile yola çıkan imam hatip lisesi öğrencileri, tek tek esnafları gezerek hem hadisleri okuyorlar hem de kendi okullarında misafir ediyorlar. Bitlis Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, bu proje sayesinde öğrencilerin hem sosyalleştiklerini hem de asıl işlerini öğrenmiş olduklarını söyledi. Korkmaz, "Son bir aydır ilimizde imam hatip lise öğrencilerinin yürüttüğü 'Haftanın Hadisini Tebliğ Ediyorum' projesi var. Bu proje kapsamında tüm imam hatip öğrencilerimiz belirli periyotlarla ve belirli zaman aralıkları ile 5'er öğrencimiz il ve ilçe merkezindeki esnafları sıraya koyarak her hafta ortalama 40-50 esnafımıza Cuma saatinden önce 'hayırlı işler' dilemek ve o haftanın hadisini hatırlatıp işlerinin bereketli olmasını dileyerek ayrılıyorlar. Bunun akabinde bu gezilen esnafları yemeğe davet edip, öğlen yemeklerini beraber paylaşıyorlar. Türkiye genelinde ilk olan bu uygulamayı yaklaşık bir aydır yapıyoruz. Bu projeyi uygulamada iki temel hedefimiz var. Birincisi öğrencimizin toplumun içine girip o toplumun yapısını öğrenmesi ve toplumla haşır neşir olması, ikincisi ise asıl ve en önemli işleri olan tebliğ dediğimiz imamların, vaizlerin ve müftülerin en önemli işi direk ehlinin ayağına götürmesi, yani sadece camiye gelen cemaate değil gelmeyene de ulaştırmaktır. Yani Peygamber Efendimizin bu güzel sözlerini o masum ağızları ile ifade etmeleridir. Bizim ilimizde 11 tane imam hatip lisemiz var. Bu öğrencilerimiz esnaflara hadis okuyorlar. Mesela geçen hafta bir ilçemizdeki hadisi 'Bizi Aldatan Bizden Değildir', bir önceki haftanın hadisi ise 'İlmi ya Seven Ol, ya Öğrenen Ol ya da Öğreten Ol' diye devam ediyor. Böylelikle bu hadisler haftanın ilk günü meslek öğretmenleri tarafından hazırlanıyor. Renkli çıktılar alınıp öğrencilere dağıtılıp esnafa bırakıyorlar. Bu proje sayesinde öğrencilerimiz sosyalleşecek, öğrencilerimizin özgüveni artacak ve öğrencilerimiz asıl işlerini yapmış olacaklar. Peygamber Efendimizin hadislerini sadece camiye ve farklı yerlere gelenlere değil gelmeyenlere de nazik ve kibar bir şekilde tebliğ edecekler. Bu da aynı zamanda öğrencilerin hitabet güçlerini de geliştirmiş olacaktır. Diğer bir faydası ise her hafta 5'er tane esnafı kendi okullarında kendi pansiyonlarında öğlen yemeği paylaşmayı öğrenecekler. Aşağıdan gelen nesil çokta paylaşmayı bilmiyor. Bizler bu projeyi yaparken bir diğer amacımızda sosyalleştirmeyi nasıl gerçekleştiririz ona bakıyoruz. Bu projeyi bu sene pilot uyguladık. Dönem sonuna kadar devam edecek. Dönem sonunda bununla ilgili imam hatip lisesi müdürlerimizle toplantı yapacağız. Toplantımızda şu ana kadar ne elde ettik, getirisi, kazancı nedir, devam edeceksek böylemi devam edeceğiz veya yeni şeyler katabilir miyiz diye düşüneceğiz" dedi. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Emin Korkmaz Bitlis Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title