Haberler

Bayburt'ta öğrencilere ata tohumunun önemi anlatıldı

Güncelleme:

Bayburt'ta öğrencilere ata tohumunun önemi anlatıldı Yerel tohumun (ata tohumu) bilinçli bir şekilde çoğaltılması, saklanması konusunda ortaokul öğrencileri, Gez Hanları Ekolojik Tarım Deneme ve Üretim Merkezi Başkanı Prof. Dr.

Bayburt'ta öğrencilere ata tohumunun önemi anlatıldı

BAYBURT - Yerel tohumun (ata tohumu) bilinçli bir şekilde çoğaltılması, saklanması konusunda ortaokul öğrencileri, Gez Hanları Ekolojik Tarım Deneme ve Üretim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız ve dernek üyesi aynı zamanda uzun yıllardır tarımla uğraşan, çiftçilik yapan İsmail Öksüz tarafından bilgilendirildi.

Gez Hanları Ekolojik Tarım Deneme ve Üretim Merkezi, 'Gez Hanları' denilen alandaki tarlada çalışmalar yürüterek ata tohumlarını gelecek nesillere aktararak, yaşatmayı amaçlıyor. Ispanak, soğan, patates, mısır, patlıcan gibi sebzeleri ekerek hem ekonomiye katkı sağlamak hem de ata tohumunun sürekliliği için çabalayan üretim merkezi, ilk olarak Bayburt bal kabağını toprakla buluşturarak, 18 kişilik öğrenci grubuyla çapalama işlemi gerçekleştirdi. Bu sene bal kabağı ekimi yaparak tarlayı boş bırakmayan üretim merkezi, önümüzdeki yıl bir sürü sebzeyi toprakla buluşturmayı hedefleyerek, sebzelerden tohumlar elde edip, sonrasında da ata tohumu üretiminin devamlılığını sağlayacak. Ata tohumunun öneminden bahseden Yıldız, öğrencilere bugün edindikleri bilgilerle evlerinde saksı yetiştirme önerisinde bulundu. Çapalama ve bilgilendirme faaliyetinden bilgiler aktaran Yıldız, bu yıl deneme amaçlı ilk kez bal kabağı ektiğini ifade ederek, "Gez Hanları Ekolojik Tarım Deneme Üretim Merkezinin faaliyetini burada öğrencilerimizle birlikte gözlemledik. Bu yıl ilk kez deneme amaçlı Bayburt bal kabağını ektik, onun ilk çapalama işini bugün gerçekleştirdik. Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde ve Bayburt Ortaokulu öğrencilerden 18 kişilik bir grupla beraber yaptık bu işi. İyi bir başlangıç yaptıklarını söyleyen Yıldız, sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu dernek uzun vadede, Bayburt'ta ata tohumunun çoğalmasına, geliştirilmesine, paylaşılmasına önemli ölçüde katkıda bulunacaktır."

"Birçok ata tohumumuz bulunmaz oldu"

Uzun yıllardır tarımla, seracılık işiyle uğraşan 73 yaşındaki İsmail Öksüz, ata tohumunun devamını sağlamak amaçlı dernek kurduklarını bu amaçla bir takımın girişimlerde bulunarak çalışma başlattıklarını dile getirerek, "Buradaki amacımız ata tohumlarının devamını sağlamak, bu nedenle bir çalışma başlattık. Birçok ata tohumumuz bulunmaz oldu. Biz bunları Türkiye çapında araştırıp, bulup neslini devam ettirmek için sertifikalandırıp, burada çalışmalar yürüteceğiz. Buraya bir bağ evi yapacağız, sera kuracağız ve bütün hububat dahil sebzenin, meyvenin tohumlarının neslinin devamını sağlama gayreti içerisinde olacağız" diye konuştu. Melezleşmiş, bozulmuş ata tohumlarını doğru uygulamalarla yeniden üretime katacaklarını ve nesillerini devam ettireceklerini kaydeden Öksüz, doğru sulama, gübreleme yoluyla doğası bozulmuş ata tohumlarının düzeltileceğinin mümkün olduğunu ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Rıfat Yıldız Bayburt Haberler

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

19 Mayıs Cumartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Mayıs burç yorumları nedir? Galatasaray Pınar Karşıyaka Play Off Serisi kaç kaç, kim önde? GS Basketbol hangi kanalda? Galatasaray Ekmas Pınar Karşıyaka Play Off maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? Antalyaspor Adana Demirspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Antalyaspor ADS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kanada bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? Antalyaspor Adana Demirspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Antalyaspor ADS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Tayland bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? Sırbistan bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? 16-17 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Antalyaspor Adana Demirspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs Antalyaspor ADS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Ateş Kuşları yok mu, Ateş Kuşları final mi yaptı? Indiana Pacers New York Knicks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 18 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! 17-18 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? İstanbulspor Sivasspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İstanbulspor Sivasspor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kemerburgaz son hali nasıl, Galatasaray antrenman tesisi bitti mi 2024?
Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title