Haberler

Aydın 112 İlk 7 Ayda 50 Bin Vakaya Müdahale Etti

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr.

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, günde 7 bin çağrı alan Aydın 112 Acil Servis ekiplerinin Temmuz ayı itibariyle toplam 50 bin 248 vakaya müdahale ettiğini belirtti.

112 Acil Sağlık Hizmetleri'nin Aydın'da 1998 yılında faaliyete geçtiğini anımsatan Dr. Hüsnü Tırpancı, "2013 yılı itibariyle 1 Komuta Kontrol Merkezi (KKM), il merkezinde 3, ilçeler de 21 olmak üzere toplam 24 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonuyla hizmeti yürütmektedir.112 Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde 33 Acil Yardım Ambulansı bulunmaktadır. Komuta Kontrol Merkezinde nöbetçi hekim ve Acil Tıp Teknisyenlerimiz büyük bir titizlikle mesleki sorumluluklarını yerine getirmektedirler. İstasyonlarımızda çalışan personellerimiz ise tüm riskli çalışma şartlarına rağmen fedakarca görevlerini yapmaktadırlar. İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı Komuta Kontrol Merkezinde kullandığımız sistem sayesinde tüm görüşmeler kayıt altına alınmaktadır. Komuta Kontrol Merkezinin değerlendirmesi sonucunda yapılan aramada vakanın acil yardım gerektirdiği öngörülmüş ise söz konusu adrese en yakın ekip olay yerine yönlendirilmektedir. Komuta Kontrol Merkezi çalışanlarımızın hasta yakını şahıstan istediği en önemli hususlardan birisi ise olay yerine en yakın cami, okul, alışveriş merkezi gibi bir noktada ambulansı karşılamasıdır.Acil yardıma ihtiyacı olan şahsa kolay ulaşmak adına bu konu önemlidir. Bu süreler ilimizde, kentsel ilk 10 dakikada ulaşım oranı yüzde 97, kırsal 30 dakikada ulaşım oranı yüzde 92 olup, bu süreler standart değerlerdedir. Ambulansla karşılaşma ve KKM'ne düşen ilk çağrıdan itibaren hastaneye nakle kadar geçen tüm süreç, ambulans hızı ve konumu da dahil, sistemde kayıt altındadır. Aynı zamanda bu araçlarda bulunan iç ve dış mekan kamera sistemleri ile hem kabin içi hem de olay yeri görüntülere kayda geçmektedir.

OLUMSUZLUKLAR 112'NİN VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR

-112 Komuta Kontrol Merkezine günlük 7 bin çağrı geldiğinin altını çizen Tırpancı, "Bu çağrıların yaklaşık 300 tanesi KKM tarafından değerlendirildikten sonra acil vaka olarak kabul edilip nakil gerçekleştirilmektedir.2013 yılı Temmuz ayı itibariyle toplam 50 bin 248 vakaya müdahale edilmiştir. Sistem tarafından tespit edilen; sistemi gereksiz yere meşgul eden çağrılar, uygunsuz ambulans talepleri, sözlü taciz içeren aramalar 112 personelimizin iş verimini düşürmektedir. Ayrıca bu tür aramalar 112 Komuta Kontrol Merkezinde gereksiz bir yoğunluk oluşturmaktadır. Bu durum da, acil yardım çağrısının iletilmesi ve ambulansın ihtiyaç sahibine ulaşması sürecinde hasta mağduriyetine yol açmaktadır. İstenmeyen olaylara sebebiyet verilmemesi maksadıyla bu içerikteki görüşmelerin ses kayıtları ve telefon numaraları savcılıklara iletilmektedir" diye konuştu.

112 Acil Yardım Ambulanslarının donanım ve koşulları ile eş değer durumda olduğuna dikkat çeken Tırpancı, şunları söyledi: "Acil sağlık ihtiyacına yönelik her türlü tıbbi donanım ve personel ambulansla birlikte olay yerine götürülmektedir. Olay yerinde hasta yakınları ve diğer şahısların ısrarcı ve aceleci tutumları 112 personelini sıkıntıya sokmakla birlikte hastaya gerekli müdahaleyi geciktirmektedirler. 112 Ambulans ekibinin çevredeki duyarlı vatandaşlardan talep doğrultusunda ekibe hasta taşıma konusunda destek verebilir, talepleri dışında hiçbir müdahaleye müdahil olunmamalıdır. Bazı vakalar için olay yerinde yapılacak müdahale yeterli olabildiğinden hastaneye nakil gerektirmeyebilir. Bu kararı verme yetkisinin sadece 112 ekibine ait olduğu bilinmelidir. Hasta ya da yaralı ile karşılaşıldığında İlkyardım konusunda eğitim sahibi bireyler ilkyardımda bulunmalıdır ve unutulmamalıdır ki olay yerinde yapılan bilinçli ilkyardım, sakat kalma ve ölüm oranlarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Belirtilen bu gerekçelerden de anlaşıldığı üzere vatandaşlarında İlkyardım Eğitimi alması hayati öneme sahiptir. Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü Eğitim Birimi tarafından İlkyardım Eğitimleri program çerçevesinde devam etmektedir"

112'YE YARDIMCI OLUNMALI

Sağlık Hakkı'nın şüphesiz anayasal bir hak olduğuna işaret eden Tırpancı, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu hakkın doğru bir şekilde kullanılması hem sağlık çalışanları hem de hasta ve hasta yakınlarının yaptıkları tüm davranışlar ile bir bütün olarak bu hakkın kullanılmasını olumlu ya da olumsuz olarak etkilemektedirler. Sağlık teşkilatı olarak alınan hukuki-idari önlemlerle birlikte tüm gayretimiz sağlık hakkının doğru bir şekilde kullanılmasına yönelik olmalıdır. 112 Acil Sağlık Hizmetlerinden yararlanma hakkının ihtiyaç sahibi her bireye ait olduğu unutulmadan talepte bulunulmalıdır. Bu anlamda, gerçek ihtiyaç sahipleri ile empati yapılarak daha hassas olunması, trafikte ambulanslara kolaylık gösterilmesi, olay yerinde 112 personeline yardımcı olunması, tüm vatandaşların İlkyardım bilinci konusunda kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi hizmetin daha kaliteli biçimde sunulmasını sağlayacaktır" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüsnü Tırpancı Aydın Yerel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title