Haberler

Antalya Bürosunun Bölge Haberleri (2)

Foto.GAZİPAŞA'da Toros Dağları'nda yağan yağmur nedeniyle doğal mantar erken çıktı.

Foto: Yemeklerini yerde iyen öğrenciler

===

Mantarın zehirlisine dikkat

GAZİPAŞA'da Toros Dağları'nda yağan yağmur nedeniyle doğal mantar erken çıktı. Pazar tezgahlarında yerini alan mantar, köylülerin gelir kaynağı oldu. Köylüler tarafından toplanan doğal mantar, manav tezgahlarında kilosu 8 ile 10 lira arasında fiyatlarla satılıyor. Dağlık alanlardan toplanan mantar, Gazipaşa'nın yanı sıra Alanya başta olmak üzere diğer ilçe ve illere de gönderiliyor. Mantar öğrencilere okul harçlığı olurken, birçok köylünün ev ekonomisine de katkı sağlıyor.

Hafta sonunu fırsat bilen öğrenciler, ormanlarda doğal mantar toplayıp satarak okul harçlıklarını çıkarıyor. Çörüş Köyü'nde ormanlık alanda hafta sonu mantar toplayarak satan Akın Gözüküçük, "Ormandan toplayıp pazarda satıyoruz. Bunlar doğal mantar, biz bu mantarları yıllardır toplayıp yiyoruz ve satıyoruz" dedi. Topladığı mantarları kilosunu alıcılara 5 liradan satarak aile ekonomisine katkı sağladıklarını anlatan Zafer Ay ise "Aile ekonomisine katkı sağlıyoruz" dedi.

MANTARDIN ZEHİRLİSİNE DİKKAT!

Gazipaşa İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Aslan ise mantar sezonunun başladığına dikkat çekerek vatandaşları zehirli mantar konusunda uyardı. Yağmurların yağması ile doğal mantarların oluşmaya başladığını belirten Aslan, vatandaşların ormandan mantar toplarken mantarın zehirsiz olmasına dikkat etmeleri gerektiğini, "Zehirsiz olduğuna kesin olarak emin olmadığınız mantarları yemeyin" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Mantar fotosu, Hasan Aslan fotosu

===

Alanya'da fotoğraf eğitimi verilecek

ALANYA Fotoğraf Sanatçıları Kulübü (AFSAK) temel fotoğraf eğitim seminerlerinin 8'incisi 16 Kasım'da başlayacak. Fotoğraf çekmeyi seven ve daha iyi nasıl fotoğraf çekebilirim diyenler için AFSAK 'temel fotoğraf eğitimi semineri' düzenliyor. Bu yıl 8'incisi düzenlenecek olan seminer, 7 hafta sürecek. Eğitim çalışmalarına katılmak isteyen fotoğraf tutkunları, 'info@afsak.org', 'aaral@superonline.com' adresleri üzerinde kayıt yaptırabilecek.

Eğitimlere farklı meslek guruplarından fotoğrafa ilgi duyanların katıldığını belirten AFSAK Başkanı Ali Aral, "Birinci dönemde ileri fotoğraf teknikleri semineri ve 3'üncü dönem fotoğraf düzenleme seminerleri yapılacak. Ayrıca 'saydam fotoğraf gösterileri ve fotoğraf sergileri' yeni sezon etkinlikleri kapsamında fotoğraf severler ile buluşturacağız" dedi.

Eğitim kapsamında ders verecek AFSAK üyeleri, ekipman, fotoğraf telifi, ışık-renk kullanmak, dış mekan çekim, temek fotoğraf çekim, arşivleme, kompozisyon, gün batımı çekimi başlıklarından eğitim verecek. Kursun sonunda verilip başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Tanıtım broşürü

===

Zehirli balık uyarısı

EĞİRDİR Gölü'nde balık popülasyonunu arttırmak amacıyla bırakılan 'sazan' balıkları kanal kapaklarının açılması üzerine Kovada Kanalı'na geçiş yaptı. Kanal kapaklarının kapanmasıyla birlikte binlerce balık yüzeye çıktı. Vatandaşlar yüzeye çıkan balıkları elleriyle tutarak evine götürdü. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nden kaçarak Kovada Kanalı'nda yaşayan balıkların zehirli olduğunu ileri sürdü.

Kanal etrafında bulunan soğuk hava depoları ve plastik fabrikalarının atıklarının kanala gittiğini ve bu yüzden suyun oldukça pis olduğunu savunan Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, kanala gelen balıkların ölüme terk edildiğini söyledi. Kanaldaki kaplumbağa ve kurbağaların bile öldüğünü kaydeden Kesici, "Soğuk hava depoları ve plastik fabrikalarının bakım onarım sırasında atıkları kanala veriliyor. Geçtiğimiz yıllardan bu yana balıkların bu yüzden öldüğü bilinmektedir" dedi.

Kovada Kanalı'na su verilmemesinin kokuya da neden olduğunu anlatan Kesici, "Kanal tarım atıkları ile birlikte çöp deposu haline dönüşmüş. Yine kanal boyunca bulunan meyve bahçelerinin drenajları kanala atılmakta. Sudaki kurbağa ve kaplumbağalar dahi ölüyor. Bu da Kovada Kanalı'nın alabildiğince çok kirli ve tehlikeli su özelliğine sahip olduğunu gösteriyor. Bu nedenle kanalda yaşayan balıkların kesinlikle yenilmemesi gerekir. Kedi veya köpeklere dahi yedirilmemeli" diye konuştu.

Ali ÇEVİKBAŞ/EĞİRDİR, (DHA)

Foto: Kovada Kanalı'nda balık tutanlar ve ölü balıklar

===

Hayırseverden Isparta'ya okul

ISPARTA'da Halife Sultan Mahallesi'nde Zübeyde Hanım İlkokulu bahçesine yaptırılan 12 derslikli Ferhat Uzunlulu Ortaokulu törenle açıldı. İş adamı Ferhat Uzunlulu tarafından yapılan okulun açılışına Vali Memduh Oğuz, Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ömer Uyan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt, İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve halk katıldı.

Açılışta konuşan iş adamı Ferhat Uzunlulu, hayatı boyunca kendisine öğrenmeyi ilke edindiğini belirtti. Sürekli yeni şeyler öğrenmenin peşinde koştuğunu anlatan Uzunlulu, "İşte bu öğrenme aşkını yeni nesil gençlerimize de aşılamak adına bir şeyler yapmak istedim. Okullar eğitim ve öğrenim yerleridir. Ülkeler okullarının çokluğuyla ve iyi yetiştirilmiş gençliğiyle daha güçlü olur ve büyür. Burada öğrenim görecek gençlerin büyük hayallere sahip, büyük amaç ve hedeflere sahip olacaklarına inanıyorum" dedi.

'Ferhat Uzunlulu'yu eğitim aşığı olarak nitelendiren Vali Memduh oğuz ise, "İşin başı ve sonu sevgi olunca güzel birliktelikler, güzel eserler, güzel sonuçlar elde ediliyor. İyi niyetle, sevgiyle yola çıktıktan sonra büyüklerimizin söylediği gibi, 'Niyet hayır, akıbet hayır' oluyor. Hayırsever işadamı Ferhat Bey bu düsturla yola çıkarak ilimize yeni bir eğitim yuvası kazandırdı" dedi. Konuşmaların ardından Vali Oğuz, Uzunlulu'ya plaket verdi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Açılıştan fotolar

===

Trafik kazaların karşı reflektör

ANTALYA'nın Elmalı İlçesi'nde İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı Trafik Tim Komutanlığı ekipleri, trafik kazalarını en aza indirmek için traktör römorklarına ücretsiz reflektör takıldı. Elmalı Sanayi sitesinde faaliyet gösteren Meykon A.Ş.'nin katkılarıyla alınan 200 reflektör traktör römorküne takıldı. Uygulama, katkı sürdükçe ilçede reflektörsüz römork kalmayıncaya kadar devam edecek.

İlçe Jandarma Trafik Tim Komutanlığı tarafından 'Reflektör tak, görünürlülüğünü arttır' parolasıyla başlatılan kampanya ile trafik kazalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Trafik ekipleri, 'reflektörün bir tanesini biz takıyoruz, diğerini de siz takın diyerek' sürücüleri uyarıyor.

Elmalı'da tarımın yaygın olması ve çok sayıda traktörün bulunması nedeniyle, kampanyanın uzun süre devam edeceği kaydedildi. Tarım faaliyetlerinin yıl boyuncu sürmesi, traktörlerin sürekli trafikte olması nedeniyle reflektörün önemine işaret eden yetkililer, ceza yazmak yerine, kimsenin canının yanmamasını hedeflediklerini belirtti.

Adem DURMAZ/ELMALI, (DHA)

Foto: Reflektör takılırken

===

Kan vermek için kuyruk oldular

KORKUTELİ'nde düzenlenen kan bağışı kampanyasına vatandaşlar ilgi gösterdi. Cumhuriyet Meydanı'nda konuşlanan Kızılay TIR'ına gelen vatandaşlar kan vermek için sıraya girdi. Korkuteli Kızılay Şube Başkanı Sait Eryılmaz, sağlıklı herkesin kan vermesi gerektiğini söyledi. Kanın hayat kurtardığına dikkat çeken Eryılmaz, "Trafik kazası, ameliyat, kan hastalıkları gibi durumlarda kana acil ihtiyaç duyulmakta. Kan merkezlerinin de bu talebe cevap verebilmesi için, kan stoklarının her zaman için yeterli seviyede olması gerekmekte. Bunun için 18-65 arasındaki herkesin kan vermeye bekliyoruz "dedi.

Korkuteli'nde vatandaşların büyük bir duyarlılık göstererek gönüllü kan bağışçısı olduklarını belirten kan merkezi doktoru Mete Gültekin ise "Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaç' sloganı ile ülkemizi karış karış dolaşıyoruz. Korkuteli'ne gelen TIR'a vatandaşlar yine büyük bir ilgi gösterdi" dedi. Dr.Gültekin, "Kan stoklanamayan bir madde. O yüzden sürekli yenilenmesi ve stok seviyesini makul düzeylerde tutmak gerekiyor. Bu yüzden kan alımlarını sürekli hale getirmekteyiz" diye konuştu.

Kızılay TIR'ının Türkiye'yi dolaştığını anlatan Dr. Gültekin, "Aldığımız kan örneklerini hemen tahlil ediyoruz. Bu tetkikler kan ünitelerinin merkeze ulaşması sonrasında ikinci kez tekrarlanıyor. Verici de eğer hastalık bulgusu tespit edilirse kan kullanılmıyor ve o verici derhal aranıp rahatsızlığı kendisine bildiriliyor" dedi. Her erişkin vatandaşın yılda 1 kez de olsa kan vermesinin sağlık açısından da oldukça önemli olduğunu anlatan Dr. Gültekin, Korkuteli'nde 2 günde 62 ünite kan topladıklarını söyledi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Kan veren vatandaşlar

===

Tezgahtan İngiltere'ye

ISPARTA'nın Keçiborlu İlçesi'nde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından 12 ay sürecek halıcılık kursu açıldı. Halk Eğitim Müdürü Mevlüt Avcu 15 kadın kursiyerin devam ettiğini kursta, 4 halı dokuma tezgahı bulunduğunu belirtti.

Her tezgahta 2 olmak üzere ayda 8 halı dokunduğunu anlatan Avcu, dokunan halıların aracı firma kanalıyla İngiltere'ye ihraç edildiğini, buradan elde edilen paranın ise kursiyerlere gelir kaynağı oluşturduğunu söyledi.

Kursun usta öğretici Kezban Bingöl tarafından verildiğini belirten Avcu, kullanılan ipin ise doğal yoldan elde edilen kök boyasıyla boyandığını söyledi. Kursiyerlerin halılara çeşitli resimleri de dokuyabildikleri vurgulayan Avcu, yeni kayıtları kabul etmeye başladıklarını anlattı.

Remzi YALÇINKAYA/KEÇİBORLU,(DHA)

Foto: Halı dokuyan kadınlar

===

Manavgat'ta yol genişletiliyor

MANAVGAT Belediyesi, Aşağı Pazarcı Mahallesi Aşık Veysel Caddesi ve 4081 Sokak'ta yol genişletme ve kaldırım düzenlemesi çalışmalarını başlattı. Yapılacak çalışmayla 1100 metrelik yol güzergahında, 2 bin 750 metrekare parke, 1500 metre yol bordürü döşenecek. Yol genişletme çalışmaları sonucunda istinat duvarları da yapılacak. Manavgat Belediyesi ekipleri, çalışmalarına yolda kalan bahçe duvarı, çit, korkuluk ve ağaç gibi engelleri kaldırarak imar planındaki yerlerine getirme işleriyle başladı.

Yol genişletme ve kaldırım çalışmaları, bölgedeki okullardaki öğrencileri olası kazalardan korumak adına yapılıyor. Çalışmaların sonunda kanal kenarına demir korkuluklar takılacak ve tehlike ortadan kaldırılacak. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, çalışmaların en kısa sürede tamamlanarak, yolun yeniden düzenlenmiş şekliyle hizmete açılacağını söyledi.

Çalışmaları yol üzerindeki okullarda okuyan öğrencilerin okula gidip gelirken tehlike yaşamamaları için başlattıklarını anlatan Başkan Sözen, "Yolumuzu en kısa sürede düzenlemeye çalışacağız. Her şey Manavgat halkımızın daha iyi şartlarda yaşamasını sağlamak için. Burada açık kalan kanalı tehlike olarak gördük" dedi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Çalışmalardan foto

===

Cezaevinde zeytin hasadı başladı

MAHMUTLAT Beldesi'nde yaklaşık 255 bin metrekare üzerine kurulu çevresindeki atıl arazilerin ıslah edilmesiyle meyve ve sebze üretimi yapılan Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda zeytin hasadı yapılıyor. Sezonun ilk zeytinini Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz, cezaevinden sorumlu Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Günay ve Cezaevi Müdürü Sabri Karataş ile açık bölümünde kalan mahkümlar birlikte yaptı.

Islah çalışmalarının ardından 2099 yılından itibaren dikilen 3 bin 500 kök zeytin ağacından toplanan zeytinler, kurum personeline, zeytinyağı fabrikalarına ve vatandaşlara satılacak. Geçen yıla göre daha verimli bir hasat dönemi yaşadıklarını belirten Cezaevi Müdürü Sabri Karataş, "Kurumumuz kendi zeytin ve yağını üreten bir konumda. Sağlık yönünden oldukça faydalı ve ekonomik değeri yüksek olan zeytinciliğe büyük önem vermekteyiz" diye konuştu.

Özgür YILMAZ/ALANYA (DHA)

Foto: Zeytin hasadından foto

=== - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Toros Dağları Korkuteli Gazipaşa Antalya Yerel Haberler

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

O anlar kamerada! Okuldaki mezuniyet kutlamasında helyum gazlı balon patladı

O anlar kamerada! Okuldaki mezuniyet kutlamasında helyum gazlı balon patladı

Bakan Şimşek: Vergi kaçakçılarını ihbar edenlere ikramiye

Bakan Şimşek: Vergi kaçakçılarını ihbar edenlere ikramiye

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title