Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (6)

Foto.Bildiride, diğer öneriler şöyle sıralandı.

Foto: Hüseyin Barut

--- KUTU 1 ---

Bildiride, diğer öneriler şöyle sıralandı: Havadaki partikül madde konsantrasyonunu azaltmak için ülkeler standartlar geliştirmiştir. Bu limit değerler belirlenirken insan sağlığı ve çevreye verdiği zarar üzerinde durulmaktadır. AB standartlarına göre partikül madde için sınır değer PM10 24 saatlik ortalama maksimum değer 50 µq/m3 dür. Antalya'da bu sınırın 5-6 katına çıkılan ölçümler yapılmıştır. Sınır değer korunmalıdır.

Kış aylarında, inversiyonlu günlerde ısıtma sistemlerinin baca çekilişlerinde ciddi düşüşler olmaktadır. Bu durum eksik yanmaya neden olur. Eksik yanma sonucu daha fazla zehirli ve zararlı kirletici bacadan atmosfere atılır. Hava kirliliğinin daha çok artacağı inversiyonlu günlerde ısınmada kullanılan özellikle katı ve sıvı yakıt kullanımı azaltılmalıdır.

Kent planlamasında yeşil alanlara öncelik verilmeli, coğrafi koşullar göz önüne alınarak yapılaşma gerçekleşmelidir, mevcut rüzgar yönlerinin önü kesilmemelidir. Toplu taşıma araçlarının kullanılmasının özendirilmesi, diğer araçların egzoz emisyon kontrolleri arttırılmalıdır. Antalya'da 12 ay turizm planlanmaktadır. Turizm yaparken AB hava kalitesi kriterlerini baz almak durumundayız. Ulaştırma Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekli mevzuatları hazırlayarak turizm bölgelerinde de hava kalitesi ölçümleri yapılmalıdır.

--- KUTU 2 ---

DOĞALGAZ KULLANIMI YAYGINLAŞTIRILMALI

Panelin sonuç bildirisinde, dört mevsim güneş gören Antalya'da güneş enerjisinin ısınmada kullanımı yaygınlaştırılması gerektiğine de işaret edilerek, hava kalitesiyle ilgili ölçüm değerlerinin saatlik ve 24 saatlik olarak kamuoyuna internet sitesinde duyurulması gerektiği üzerinde duruldu. Mahalli Çevre Kurulu'nun kente girecek ve kullanılacak kömür özelliklerini belirlerken bakanlığın belirlediği kirlilik derecelendirmesiyle birlikte; Antalya'nın topografik yapısını, atmosferik şartlarını, meteorolojik parametreleri, nüfus yoğunluğu, sanayi, tarım, turizm etkenlerini ve önceki yılların hava kalitesi ölçüm sonuçlarını dikkate alarak belirlemesi de öneriler arasında yer aldı.

===

Oratoryo duygulandırdı

ALANYA'da, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci Yıldönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni ile başlayan etkinlikler Alanya Kültür Merkezi'nde devam etti. Alanya Fevzi Alaettinoğlu Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı Çanakkale Şehitlerini Anma Programı'na, Kaymakam Erhan Özdemir, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ve Askerlik Şubesi Başkanı Personel Yarbay Adnan Arseven, şehit yakınları, gaziler ve kamu kurumu temsilcileri katıldı.

İZLEYENLER DUYGULANDI

Üsteğmen Hüseyin Hesapçıoğlu'nun günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı sunumun ardından Çanakkale Oratoryosu sahnelendi. Duygulu anların yaşandığı etkinlik, Kaymakam Erhan Özdemir, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Üsteğmen Hüseyin Hesapçıoğlu ve Milli Eğitim Müdürü İbrahim Köseoğlu'nun, resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini vermesiyle sona erdi.

Daha sonra ilçe protokolü, Obaköy İlköğretim Okulu'nun, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci Yıldönümü nedeniyle hazırladığı fotoğraf sergisinin açılışını yaptı. Alanya'daki etkinlikler, İlçe Şehitliği'ndeki törenle son buldu.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Etkinliklerden fotolar

===

Şehitlerimizi andık

FİNİKE'de, Çanakkale Zaferi'nin 98'inci Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle tören düzenlendi. Yunuslu Park'ta Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törene, Kaymakam Mesut Yakuta, Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Murat Pazarbaş, Belediye Başkanı Nail Dülgeroğlu, askeri erkan, kurum amirleri, siyasiler, gaziler ve şehit yakınları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Buradaki töreninden sonra program Finike Anadolu Lisesi'nde devam etti. Çanakkale Zaferi ve yapılan savaşlar hakkında bilgi veren tarih öğretmeni Nimet Kolbar, Çanakkale Zaferi'nin dünya savaş literatüründe bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Güç dengelerinin tamamen değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk milletinin belirleyici ve aktif rol oynadığının ortaya konulduğunu vurgulayan Kolbar, Kurtuluş Savaşı'nın meşalesinin burada tutuşturulduğu belirtti.

Çanakkale'nin Kuva-yi Milliye ruhunun hazırlandığı yer olduğunu belirten Kolbar, "Oradaki büyük direnişin sonucunda elde edilen zafer 'ulusal onuru ve bilinci' canlandırmış, Türk insanında özgüveni tazelemiş, o özgüvenin bilinçli uzantısı ise Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması olmuştur. Çanakkale savaşlarını, insanoğlunun 5600 yılda yaptığı 14 bin savaşın en trajik, en dostane, en kahraman, en onurlu ve en anlamlı savaşı olarak nitelendirmek hiç yanlış olmaz" dedi. Program, öğrencilerin seslendirdiği oratoryo ve türkülerin ardından sona erdi.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Tören sırasında çekilen fotoğraflar

===

Bucak'ta coşkulu kutlama

BURDUR'un Bucak İlçesi'nde Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci Yıldönümü törenlerle kutlandı, şehitler anıldı. Bucak'ta düzenlenen törenlere Burdur Vali Yardımcısı ve Bucak Kaymakam Vekili Bülent Uygur, Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Özgürer Türkmenel, Bucak Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, öğrenciler ve halk katıldı.

Emin Gülmez Ortaokulu tarafından hazırlanan kutlama ve anma programı, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Çanakkale şiirlerinin okunduğu törende, 'Çanakkale Geçilmez' adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Kutlamalarda, öğrenciler tarafından hazırlanan 'Anadolu da Bir Kasaba' adlı tiyatro oyununu da sergilendi.

Halim AKCA/BUCAK, (DHA)

Foto: Etkinliklerden

===

Çanakkale'yi sanatla anlattılar

DEMRE'de Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci Yıldönümü törenle kutlandı, şehitler anıldı. Demre'deki kutlama ve anma etkinlikleri Cumhuriyet Alanı'nda başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrak göndere çekildi. Beymelek Belde Belediyesi Karabibik Kültür Salonu'nda devam eden törene, Kaymakam Yusuf İzzet Karaman, Garnizon Komutanı Üsteğmen Hasan Erdoğan, Beymelek Belediye Başkan Vekili Kamil Çakar, Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün ve çok sayıda davetli katıldı.

Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitleri şiirin okunmasından sonra Demre Anadolu Lisesi öğrencileri 'Çanakkale Oratoryosu'nu seslendirdi. Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nün halk oyunları ekibi, oynadıkları zeybeklerle Çanakkale Destanı'nı anlattı. Törende İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen Çanakkale konulu şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Etkinlikler kapsamında Özel Anka İlköğretim Okulu, öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı Çanakkale Zaferi'ni anlatan resim sergisi açıldı. 'Çanakkale Yenilmezlerin Yenildiği Yer' adını taşıyan sergide 90 tablo yer alıyor. Resimlerde, Çanakkale'de Türk askerinin kahramanlığı, barış, özgürlük, vatanseverlik temaları işleniyor.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Etkinliklerden

===

'Sadece bir gün yetmez'

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde Çanakkale Zaferi'nin 98'inci Yıldönümü ve Şehitler Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Protokol üyelerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başlayan tören, Kemer Belediyesi Kültür Salonu'nda devam etti. Törene, Kaymakamı Murat Bulacak, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Fikret Görmüş, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Göynük Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Çamyuva Belediye Başkanı Ahmet Can, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından program Kemer Belediyesi Kültür Salonu'nda devam etti. Göynük Fen Lisesi Müdürü Özer Baş'ın açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Birol Emil, 'İstiklal Marşı'ndan Çanakkale'ye' adlı bir konferans verdi. Çanakkale Savaşı'nı anlatan Emil, "Sadece belli günlerde toplanıyoruz ve konuşuyoruz. Bir yıl sonra yeniden aynı şeyleri tekrarlıyoruz. Olayların ruhu üzerinde de düşünmemiz gerekir. Sadece tek bir gün olmamalı" dedi.

Prof. Dr. Emil, Avrupa emperyalizminin dünyada ilk çökertildiği yerin, Çanakkale olduğunu da sözlerine ekledi. Konferansın ardından Prof. Dr. Birol Emil'e, Göynük Fen Lisesi Müdürü Özer Baş tarafından teşekkür plaketi verildi. Göynük Fen Lisesi öğrencileri ise, şiirler okudu ve Çanakkale Savaşları'nda göz ardı edilen bilgiler, 20'inci yüzyılı şekillendiren savaş: Çanakkale ile 'cepheden bir anı' adı altında sunumlar yaptı. Program, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Güzel Sanatlar Lisesi'nin müzik dinletisi ile sona erdi.

Saffet YENİGÜN/KEMER (DHA)

Foto: Törenden fotolar

===

Çanakkale'yi sergiyle anlatılar

ANTALYA'nın Akseki İlçesinde Çanakkale Zaferi'nin 98'inci Yıldönümü törenle kutlandı. Kutlamalar kapsamında, 'Çanakkale Savaşı'nda kullanılan silah ve eşyaların yer aldığı sergi açıldı. 'Çanakkale Savaşları Harp Malzemeleri Resim Belge ve Objeler' adlı sergi, Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren ve Belediye Başkanı Mehmet Gölcü tarafından açıldı. Sergideki eserler, emekli makine mühendisi Orhan Akseki tarafından 50 yıl süren çalışmanın sonunda toplandı.

Açılışta konuşan Kaymakam Çeviren, Çanakkale şehitlerinin anısına sahip çıktıklarını söyledi. Çanakkale Savaşlarına ait objelerin, inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destanın belgesi niteliğinde olduğunu vurgulayan Kaymakam Çeviren, "Ecdadımızın 98 yıl önce yaşanan zorlukları ve kahraman Mehmetçik'in iman dolu göğsü ile düşmana karşı imkansızlıklar içinde vermiş olduğu mücadeleyi yansıtan bir sergi" dedi.

50 YILDA TOPLADIM

Sergideki eserlerin yaklaşık 50 yıldır toplandığını belirten Orhan Akseki ise şöyle dedi: "Sergide 1854 yılında ve sonrasında imal edilmiş, Çanakkale'de kullanılmış silah, mermi, kasatura, süngü, madalyaların yanı sıra telgraf, mektup, para ve daha birçok eser var. Koleksiyonumda yaklaşık 4 bin eser bulunuyor. Eserleri görev yaptığım İzmir, Çanakkale, İstanbul ve diğer illerden topladım. 12 Eylül döneminde topladığım silahlar nedeniyle defalarca yargılandım."

Sergiyi ziyaret edenlerden Hasan Başman, Akseki'de böylesi bir sergi açılmasından mutlu olduğunu belirterek, "Çanakkale kahramanlarının çektikleri sıkıntıları bu sergi sayesinde canlı canlı yaşadım, çok duygulandım. Herkesin bu sergiyi görmesi gerekir" diye konuştu. Sergiyi gezen ilköğretim okulu öğrencileri de Sergi çok beğendiklerini söyledi.

Adem ÇETİN/AKSEKİ, (DHA)

Foto: Sergiden, Orhan Akseki - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Çanakkale Zaferi Antalya Akseki Bucak Yerel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İbrahim Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İbrahim Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

title