Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3)

Foto.ANTALYA Sanatçılar Derneği'nde (ANSAN) bu yıl 13'üncü Öykü Günleri düzenlendi.'Hasan Kıyafet'in Öykücülüğü' konulu etkinliğin oturum başkanlığını Fevzi Ceylan ile Nuri Erkal yaptı.

Foto: Kesik Minare fotosu

===

Öykücülük masaya yatırıldı

ANTALYA Sanatçılar Derneği'nde (ANSAN) bu yıl 13'üncü Öykü Günleri düzenlendi. ' Hasan Kıyafet'in Öykücülüğü' konulu etkinliğin oturum başkanlığını Fevzi Ceylan ile Nuri Erkal yaptı. Niyazi Yaşar, Kamile Yılmaz, Şehmuz Ay, Nisa Leyla da konuşmacı olarak katıldı. Kıyafet'in öykücülüğünden yayımlanan kitaplarından övgüyle söz edilirken, Türk öykücülüğünün dünü ve bugünü de masaya yatırıldı. ANSAN'ın, okullar arasında düzenlediği 'Öykü Yarışması'nda eserleri dereceye giren öğrenciler Sultan Zengin (Atatürk Ortaokulu) ile İlknur Yıldız'a da (A.Ferda Kahraman Ortaokulu) plaket ve teşekkür belgesi verildi.

Açılış konuşmasını yapan ANSAN Başkanı Kamile Yılmaz, '13. Öykü Günleri'nin onur konuğu olan Hasan Kıyafet'e övgü yağdırdı. Yılmaz, "Kıyafet'in 1969'da basılan ve -ilk acemiliğim- dediği 'Komünist İmam' adlı öykü kitabı, bugüne kadar 58 baskı yapmış. Çektiği acılara, baskılara, gördüğü işkencelere karşın devletini hiçbir zaman şikayet etmemiş" dedi. Nuri Erkal da Kıyafet'in eserlerinde sınıfsal çekişmelere ışık tuttuğunu, sınıf gerçeğini vurguladığını anlattı. Fevzi Ceylan ise "Kıyafet, insanları yeniden düşünmeye, demokrasi mücadelesine, gelecek için bir şeyler yapmaya sevk ediyor, yazdıklarıyla ütopyalar yaratıyor" diye konuştu.

Övgüler karşısında duygulanan Hasan Kıyafet, kültür ve edebiyatın birilerinin tekelinde olduğuna, fiyatları da onların belirlediğine dikkat çekti. Edebiyat türü olan hikayenin son yıllarda birtakım değişime uğradığını, daha da kısaltıldığını ifade eden Kıyafet, şöyle dedi; "Emperyalizmin uydurduğu 'Postmodern' adı verilen edebiyatın bir parçası olan hikaye türleri üretildi. Buradan vurup oradan çıkan, bilmece-bulmaca gibi garip bir şeyler yaratıldı. Bu hikayelerin özünde işçi düşmanlığı yatıyor. Ülkemizdeki öykü yazarları yoğun bir otokontrol yaşıyor. Ben de öykü yazarken, iki omuzumda birden polislerin oturduğunu hissediyorum."

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Konuşmacılardan, dinleyicilerden, Hasan Kıyafet'ten ve öğrencilere ödül verilirken görüntü

===

Öğrencinin hediyeleri hazır

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bağlı Resim ve El Sanatları Atölyesi'nde boş zamanlarını değerlendiren öğrenciler, yakınlarına gönderecekleri yeni yıl hediyelerini hazırladı. Atölyede, yağlıboya, karakalem resim, ahşap, cam, porselen, kumaş boyama, ebru, kurdele nakış çalışmaları yapan öğrenciler, büyük bir heyecan içinde eserlerine son rötuşlarını attı. Kimi öğrenciler, el emeği, göz nuru harcadıkları hediyelerini elden teslim edecek, kimi de kargo servisleriyle gönderecek.

Değişik fakültelerde eğitim gören öğrenciler, birbirinden güzel yağlıboya resim ve ebru tablolar, karakalem portre resimler, göz kamaştıran rengarenk ahşap mücevher kutuları, resim çerçeveleri, çay tepsileri, gazetelik, üzerleri resim ve desenlerle süslenmiş porselen ve cam vazolar, şekerlikler ve daha birçok hediyelik eşya üretti. Öğrenciler, eserlerinin bir kısmını da sömestr tatilinde yakınlarına götürecek. Atölyedeki çalışmalar, uzman öğreticiler Hacer Yıldır, Mukadder Kavas, Mine Tanır, Esin Yağcı'nın gözetiminde sürdürülüyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Öğrenciler, hazırladıkları yeni yıl hediyesi sanat eserlerini gösterirken

===

Sanatçıdan yeni yıl hediyesi

ANTALYALI bir grup sanatçı, 2000 Plaza Sanat Galerisi'nde 'Yeni Yıl Hediyeniz Sanat Olsun' konulu resim sergisi açtı. Yağlıboya, akrilik, suluboya, pastel boya resim, tezhip, ebru, cam altı çalışmalardan oluşan birbirinden güzel eserler, 50-500 TL arasında satışa sunuldu. Sergilenen eserler, daha ilk günde sanatseverlerin büyük ilgisini gördü. Sanatçılar, "Amacımız, Antalyalıların sanata ilgisini artırmak, evlerin ve işyerlerinin sanat eserleriyle süslenmesini sağlamak" dedi.

Sergiye, Orhan Zafer, ismet Yılmaz, Kemal Çankaya, Nurdan Karakaş Genç, Sedat Ertüzün, Sevil Mehdi, Fügen Köksal, Nil Kıyak, Serap Tor, Derya Bardakçı, Nadide Gül Güner ve İclal Dağlı eserleriyle katkıda bulundu. 2000 Plaza Sanat Galerisi Yöneticisi İclal Dağlı, 60 değişik göz alıcı sanat eserinin yeni yıl hediyesi olarak vitrine çıkarıldığını belirterek, "Antalyalılar, sevdiklerine unutamayacakları bir sanat eseri hediye ederken, sanata ve sanatçıya da destek vermiş olacak" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Sergiye katılan sanatçıların ve davetlilerin toplu, İclal Dağlı'nın sanat eserleri önünde görüntüsü.

===

Sudan çıkan sanat

Ebru uzmanı Mukadder Kavas'ın atölyesinde eğitim alıp, açtıkları atölyede kendilerini geliştiren ebru sanatçıları¸ yeni yıl içinde çevre il ve ilçelerde sergiler açıp, canlı performans uygulaması yapacak. Sabır gerektiren ebru sanatına gönül veren Gülser, Yağanoğlu, Kamalıoğlu ve Erten, "Ebru sanatını çok sevdik. Boyalarla su yüzeyinde çeşitli desenler oluşturup, kağıt ya da beyaz ipek kumaş üzerine aktarıyoruz. İnsana heyecan veren çok zevkli çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Sergi açan ebru sanatçılarının, sergiyi gezen davetlilerin

===

Tezhip sergisine 'Hürrem' damgası

ANTALYA'da 'Lalezer Tezhip Grubu' adı altında asırlar öncesinin tezhip sanatını yaşatan kadınlar, titiz çalışmalarıyla ortaya çıkardıkları tablolarını sanatseverlerin beğenisine sundu. Artpark Gallery'de açılan göz kamaştırıcı sergide, 'Muhteşem Yüzyıl' adlı dizi filmdeki ' Hürrem Sultan'ın 24 ayar altın varak (ince levha) işlemeli tablo ilgi topladı. Tezhip sanatı, Osmanlı İmparatorluğu'nun en parlak dönemlerinde, Osmanlı saraylarının duvarlarını, Kuran-ı Kerim, değerli birçok kitabın kapaklarını, sayfalarını, ferman ve berat gibi resmi evrakları süslemişti.

Kurs öğretmeni Zülbiye Sevgili Polat'ın gözetiminde çalışmalarını sürdüren Yasemin Temir, Emine Aka, Peri Özay Albayrak, Musine Koru, kökeni Uygur Türkleri'ne kadar dayanan sanatı çok sevdiklerini söyledi. Polat, "Tezhip sanatına, özellikle genç kızların ve kadınların ilgisi her geçen gün artıyor. Zevkle, heyecanla, sabırla çalışıyoruz. 24 ayar altın ve gümüşü dövüp, zar şeklinde ince levhaya dönüştürüyoruz. Parçacıklarını da hatların üzerine dikkatle işliyoruz. Çalışmalarımızda kamış, kargı, tahta kalemlerle çizim, mürekkeple de renklendirme yapıyoruz" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA,(DHA)

Foto: Sergi açan kadınların bir ara, açılışa katılan davetlilerin toplu, kurs öğretmeni Zülbiye Sevgili Polat, Hürrem Sultan çalışmasını gösterirken görüntüler.

===

Yaşar kitaplarını tanıttı

ANTALYALI yazar Yunus Yaşar, bugüne kadar yayımlanmış şiir, öykü ve anı romandan oluşan kitaplarının tanıtımını Gelişim Sanat Merkezi'nde yaptı. Yaşar'ın son çıkan 'Fotoğraf Aralığıdan' adlı anı-romanı, okurlarının beğenisini kazandı. Yaşar, ünlü isimlerle anılarına yer verdiği kitabında, "Bu kitap, bir fotoğraf albümü değil, sanki anıların başkenti" dedi. Bazı gazete ve edebiyat dergilerinde köşe yazarlığı yapan, zaman zaman resimli şiir sergileri de açan Yaşar'ın, birçok yarışmadan birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülleri bulunuyor. Yazar Yunus Yaşar'ın 'Sana Bir Şiir Yazdım', 'Ekin Kokan Ellerin', 'Umut Yüklü Kağnılar', 'Beni Tanımalısın', 'Acılar Ürüne Durdu', 'Sorunları Morga Kaldırdılar', 'Çok Sesli Ağıtlar', 'Benim İşim Seni Sevmek', 'Düşe Kumlu Zemberek' adlı kitapları da bulunuyor. Yaşar, 'Dünya Şairler Kurultayı'nda da Türkiye ve Antalya'yı temsil etmişti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA,(DHA)

Foto: Yunus Yaşar kitabını tanıtırken

==========

SERGİLER:

==========

DEVLET GÜZEL SANATLAR GALERİSİ

-A.Yasemin Gülser-Emel Erten- Selma Yağanoğlu'nun resim sergisi…….…21-31 Aralık

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

-Yeni yıl hediyesi resim sergisi……………………………………..….19 Aralık-10 Ocak

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

-ANFAD fotoğraf sergisi…………………………………………………..…18-28 Aralık

= = = = = = = = = =

OPERA - BALE

= = == = = = = = =

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

-Yeni Yıl Konseri……………………………………………………………….29 Aralık

-West Sıde Story (Müzikal)………………………………….……………...…….8 Ocak

-hadi Çocuklar Operaya (Çocuk Operası)………………………………………....9 Ocak

= = = = = = =

TİYATRO

= = == = = =

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

-Toros Canavarı……………………………………………..…28-29 Aralık-2-3-4 Ocak

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

-Heccav…………………………………………………………………………28 Aralık

-Tebeşir Dairesi Öyküsü…………………………………………………….….29 Aralık

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Yenimahalle Kültür Merkezi)

-Mızıkçı Bremen Mızıkacıları…………………………………………………..28 Aralık

(Antalya Kültür Merkezi)

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

-3. Sayfa (Çarşamba günleri)…………………………………………...26 Aralık-2 Ocak

= = = = = = =

KONSER

= = == = = =

DEVLET SENFONİ ORKESTRASI

(AKM Aspendos Salonu)

-Yeni Yıl Konseri………………………………………………………….....28 Aralık

AKM PERGE SALONU

-Neveser Kökdeş şarkıları……………………………………………………29 Aralık

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

-Türk Halk Müziği Konseri (Cumhuriyet Korosu)…………………………..30 Aralık

MURATPAŞA BELEDİYESİ KÜLTÜR SALONU

-AMEDEUS Müzik Okulu'nun 'Yeni Yıl Konseri'…………………………28 Aralık - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Hürrem Sultan Hasan Kıyafet Antalya Yerel Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Pazarcılıktan su örgütü yöneticiliğine! Çapkanlar'ın lüks araçları ve tekneleri görüntülendi

Pazarcılıktan su örgütü yöneticiliğine! Çapkanlar'ın lüks araçları ve tekneleri görüntülendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title