Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.ISPARTA ve çevresinde olası afet, yangın ve trafik kazalarına anında müdahale edilmesi amacıyla ilk müdahale kurtarma arazözü alınarak İtfaiye Müdürlüğü'nün araç parkına dahil edildi.324 bin TL'ye mal olan aracı Belediye Başkanı Yusuf Ziya...

Foto: Toplantıdan

===

İtfaiye'ye 'can kurtaran' araç

ISPARTA ve çevresinde olası afet, yangın ve trafik kazalarına anında müdahale edilmesi amacıyla ilk müdahale kurtarma arazözü alınarak İtfaiye Müdürlüğü'nün araç parkına dahil edildi. 324 bin TL'ye mal olan aracı Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın tanıttı. İtfaiye Müdürlüğü'nde tanıtım toplantısı yapan Başkan Günaydın, Isparta'ya 8 ay araştırma yaptıktan sonra aracı aldıklarını kaydetti. Bunun yanında su baskınlarına anında müdahale edebileceğimiz bir araç daha alındı" dedi.

İtfaiye parkında 5 itfaiye arazözü, biri 18, diğeri 28 metrelik 2 adet merdiven aracının bulunduğunu anlatan Başkan Günaydın, "Acil kurtarma ve bir takviye aracımız var. Toplam 11 araca sahibiz. Bu Isparta için yeterli. Isparta'da yüksek katlı binaların yapılacağını da öngörerek, hazırlıklarını yapıyoruz. 42 metre merdivenli bir araç alacağız" dedi.

Bunun yanında 7 adet su emme aracı aldıklarını da kaydeden Başkan Günaydın, "Bu araçlar 1 milimetreye kadar suyu adeta yalayarak çekiyor. 21 adet motopompumuz var. Şu anda bu araçlar fazla geliyor. Çünkü yağmur suyu hatlarında bypass yaptık. İlk belediye başkanlığı dönemimde her yağmurda en az 475 evi su basıyordu. Şu anda 25 evi geçmiyor. Bu dönem tüm Isparta'yı planladık. Sağlı sollu 5 bin 500 ızgara sistemi kurduk. Bunu 20 bine çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

YÜKSEK ISIYA DAYANIKLI KIYAFETLER

İlk müdahale kurtarma arazözünün 2 bin 500 litre su kapasitesine sahip olduğuna dikkat çeken Günaydın, "Yüksek basınçlı su sıkma özelliğine sahip. Aynı anda 25 hortumla yangına müdahale edebiliyorsunuz. Üç dakikada 2 bin 500 litre suyu boşaltabiliyorsunuz" dedi. Aracın çok iyi bir aydınlatma özelliğine sahip olduğunu anlatan Başkan Günaydın, "Elektrikli keskileri, basınçlı pompalar sayesinde trafik kazalarında bir numaralı kurtarıcı araç. Trafik kazalarında kısa sürede yaralıyı kurtarabilmeniz mümkün" dedi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Basın toplantısı foto

===

Emniyet kendi enerjisini üretecek

ISPARTA Emniyet Müdürlüğü, merkez hizmet binasında rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayan proje hazırladı. İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, Vali Memduh Oğuz'u makamında ziyaret ederek 'Rüzgar-Güneş Enerjisi Projesi' hakkında bilgi verdi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Ar-Ge yenilikçilik başvuru kısmına sunulacak olan proje, Strateji Geliştirme Büro Amiri Atilla Ayata tarafından Vali Memduh Oğuz'a anlatıldı.

Emniyet müdürlüğü merkez binasının yıllık toplam elektrik tüketiminin 492 bin kilovat saat olduğunu belirten Ayata, projeden üretilecek olan enerjinin yıllık olarak 514 bin kilovat saat olacağını söyledi. NASA verilerine göre geriye dönük 10 yıllık yapılan ölçümlerde rüzgar ve güneş enerjisi verilerinin elektrik üretimine olanak sağladığının kaydeden Ayata, proje hayata geçtiğinde 3 yıl içerisinde kendisini amorti edeceğini belirtti.

Ayata, projeden elde edilecek rüzgar ve güneş enerjisi, emniyetin araçlarında kullanılarak yakıt tasarrufu sağlanacak. Vali Memduh Oğuz ise "Projenin altyapısı bilimsel verilere dayanıyor. Bu örnek projeyi gönülden destekliyorum. Çevre kirliliği bakımından da büyük önem teşkil eden bu projeyi kalkınma ajansının hem yönetim kurulu üyesi olarak, hem de dönem başkanı olarak destekleyeceğim. Emniyet müdürümüz başta olmak üzere emeği geçen bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyorum" dedi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Ziyaretten

===

Çocuklara hijyen eğitimi

TÜRKİYE Eğitim Gönülleri Vakfı (TEGV) Afyonkarahisar Öğrenim Birimi köy ve beldelere hijyen eğitimi veriyor. TEGV ile Unilever işbirliğiyle 2011 yılında başlatılan 'Eğlen, Öğren, Hijyen Projesi' ile çocuklara, mikrop, mikropların bulaşma yolları, hijyen bölgeleri gibi birçok konuda bilinç kazandırılıyor. TEGV gönüllüleri, proje kapsamında Nuribey, Büyükkalecik ve Sinanpaşa'da hijyen semineri verdi. Seminerler kapsamında son bir yıl içinde 3 bin çocuğa hijyen eğitimi verildi.

Afyonkarahisar Öğrenim Birimi'nin 18 Şubat'ta başlayacak yeni etkinlik döneminde de köy ve beldelere ulaşmaya devam edeceklerini anlatan öğrenim birimi sorumlusu Serdar Gülbahar, proje eğitimlerinin çocuklardaki kazanımlarının çok net ve hızlı bir şekilde gözlemlendiğini söyledi. Değerlendirme anketlerinde de kazanımların çok verimli olduğu anlatan Gülbahar, Afyonkarahisar'ın pek çok yerinden okulların hijyen eğitimi için kendilerini davet ettiklerini kaydetti.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Hijyen eğitimlerinden fotolar

===

Çocuklar topluma kazandırılmalı

AİLE Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün yürüttüğü 'koruyucu aile hizmeti' konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Rehberlik Araştırma Merkezi'ndeki (RAM) toplantının açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci, koruyucu aile hizmetinin çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakılamayan çocukların, kısa veya uzun süreli olarak bakımlarını üstlenen aile ya da kişilerin yanında, devlet denetiminde yetiştirilmeleri olduğunu anlattı.

Çizmeci, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde çocuğun öncelikle ailesi yanında, mümkün olmadığı takdirde ise uygun bir aile ortamı içinde yaşamını sürdürmesi ve gelişmesinin bir hak olarak yer aldığına değindi.

Bireyleri topluma kazandırmasının en asli görevleri içerisinde yer aldığını söyleyen Vali irfan Balkanlıoğlu ise, "Aile toplumun temelidir. Aile içi saygı, sevgi, çocukların eğitilmesi ve geleceğe güvenle bakılmasıyla ters giden olaylar önlenerek bu olumlu çalışmalar etkinlik kazanacaktır" dedi.

Birçok problemden dolayı ailelerin dağıttığını kaydeden Vali Balkanlıoğlu, "Bundan en çok çocuklar zarar görüyor. Önceleri yurt ve yuvalarda barınan çocuklarımız okullarına gittiklerinde biraz da olsa dışlanma durumları oluyordu. Bu durum aşıldı. Artık çocuklarımıza çıkarı için değil, sevdikleri için bakılıyor. Çocuklarımız toplumda daha sosyal hale geldi" dedi. Tüm birim müdürlerinin katıldığı toplantıda, Koruyucu Aile Hizmetleri' hakkında sunum yapıldı.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Kış okulu sona erdi

AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen '2'nci Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu' tamamlandı. Afyon Kocatepe, Pamukkale, Osmangazi, Anadolu, Bilecik, Ege ve İstanbul Teknik üniversitelerinin organize ettiği 'kış okulu' yapılan sınavın ardından sona erdi.

Türkiye genelinden 20 üniversitesinden 120 kişinin katıldığı kış okulu kapsamında toplam 22 saat ders anlatıldı. Bu yıl, 'biyokütle, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, güneş takip sistemleri, hibrit sistemlerin boyutlandırılması, jeotermal enerji araştırmaları, tarife fiyat politikaları' başlıkları altında ileri düzey konular ve yenilikler katılımcılara aktarıldı.

Fransa, Bulgaristan ve Yunanistan'da görev yapan öğretim üyelerinin de ders verdiği kış okulunda, Yenilenebilir Enerji Sistemleri Genel Müdürü Yusuf Yazar tarafından 'Türkiye'deki Yenilenebilir Enerji Politikaları' konulu sunum yapıldı. Etkinliğin son günü katılımcılara Yrd. Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu tarafından 'İleri Teknikler ile Hibrit (Rüzgar-Güneş) Sistemlerinin Boyutlandırılması' başlıklı bir ders anlatıldı.

Uygulamalar için tasarlanan foto-voltaik deney paneli üzerinde gölge etkisi ve by-pass diyotlara ilişkin birtakım uygulamalar gösterildi. Katılımcılara uygulama yapma olanağının da sunulduğu etkinlik sonunda düzenlenen törenle Etkinlik Düzenleme Kurulu Başkanı ve Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu tarafından katılım belgesi verildi.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Toplu foto

===

'Büyük Usta' anıldı

GAZİPAŞA Musiki Derneği, 24 Eylül 2012'de yaşamını yitiren Türk Halk Müziği sanatçısı Neşet Ertaş anısına konser düzenledi. Belediye Kültür Merkezi'ndeki konserde koro, Neşat Ertaş türkülerini seslendirdi. 'Bozkırın Tezenesi' olarak bilinen usta sanatçının anısına düzenlenen konserde Ertaş'a ait 19 türkü seslendirildi. Konseri, Kaymakam Muhittin Pamuk ve İlçe Emniyet Müdürü Ercan Çelik'in ile birlikte 250 kişi izledi. Konser öncesi konuşan Gazipaşa Musiki Derneği Başkanı Ayfer Özden, yılda 2 kez konser düzenlediklerini belirterek, bu konseri Neşet Ertaş'ın anısına hazırladıklarını söyledi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Konserden resimler

===

Isparta vergide duyarlı

ISPARTA'da geride bıraktığımız yıl tahakkuk eden 655 milyon 562 bin TL'ye karşı 461 milyon 618 bin TL vergi tahsil edildi. Genel tahsilat oranı yüzde 71 olarak gerçekleşti. Defterdar Rahmi Turan, Isparta, Türkiye'de vergi konusunda çok duyarlı bir kent olduğunu söyledi. 2012 yılında tahakkuk bir önceki yıla göre yüzde 37 artış gösterdi. 2011'de 478 milyon lira tahakkuk buna karşılık 344 milyon lira vergi tahsil edilmişti.

Böylece vergi tahsilatı bir yılda yüzde 33 arttı. Defterdar Rahmi Turan, Isparta'nın Türkiye'de vergi konusunda çok duyarlı bir il olduğunu belirterek, "Isparta'da vergi ödeme bilinci yüksek ve il bu konuda yükümlülüklerini yerine getiriyor" dedi. Tahsilat oranın bir önceki yıla göre artmasının nedenleri mükellef sayısının artmasına bağladı.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Rahmi Turan

===

Okulda kan bağışı kampanyası

MANAVGAT'ta Özel Sema İlköğretim Okulu ve Kızılay'ın ortak çalışmasıyla kan bağışı kampanyası düzenlendi. Kızılay'ın başlattığı 'Okullarda kan verme kampanyası' çerçevesinde, Özel Sema Koleji okul yönetimi gönüllü velileri okula davet ederek kampanyaya destek verdi. Okulun öğretmenleri de kampanyaya destek oldu. Okul Müdürü Ahmet Çakır, Kızılay'ın kampanyasına katkı koymak için okulda kan verme günü düzenlediklerini söyledi. Kızılay görevlileri de, öğretmen ve velilere desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Kampanyadan

===

Yolcu ücretine zam

BURDUR'un Ağlasun İlçesi'nde yolcu taşıma ücretlerine zam yapıldı. Sagalassos Minibüsçüler Kooperatifi zam oranını yüzde 11.2 olarak belirledi. Yeni zamla birlikte Ağlasun- Isparta ve Ağlasun- Burdur arası yolcu taşıma ücreti 4.5 TL'den 5 TL'ye yükseldi. Öğrenci taşıma ücreti ise 4 TL'den 4.5 TL'ye yükseldi. Ağlasun- Antalya arası yolcu taşıma ücreti ise yüzde 9 oranında zamlandı. Daha önce 12 TL olan Ağlasun-Antalya arası yolcu taşıma ücreti 13 TL'ye yükseldi.

Ağlasun-Bucak arası yolcu taşıma ücreti de 3.5 TL'den 4 TL'ye yükseltildi. Antalya seferlerinde öğrenciye indirim uygulamayan taşıma Kooperatifi zamların artan motorin ve diğer harcama kalemlerindeki artışı gerekçe gösterdi. Kooperatif Başkanı Muzaffer Uğur, "Ulaştırma Bakanlığının bize ermiş olduğu taşıma ücretleri Ağlasun- Isparta ve Burdur arası 5.75 TL'dir. Kooperatifimize yüzde 30 zamlı tarife gönderilmiştir. Biz Bakanlığın belirlediği fiyatların altında taşıma ücreti alıyoruz" dedi.

Sadun KILIÇ/AĞLASUN, (DHA)

Fotosuz

===

Avdan bezini yaşatalım

KORKUTELİ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Avdan Köyü'nde unutulmaya yüz tutan 'Avdan bezini' yaşatmak için çalışma başlattı. 'Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İş Birliği Komisyon' toplantısında 'Avdan bezi'nin gündem maddesi olduğunu kaydeden Halk Eğitim Merkezi Müdürü Harun Topay, Avdan bezi dokumacılığının yeniden gelişmesi için proje hazırlayacaklarını kaydetti.

Avdan Köyü Muhtarı İbrahim Yavuz'la birlikte incelemelerde bulunan Topay, "Yakın geçmişe kadar Avdan bezi dokumacılığı köyde çok yaygındı. Yok olmaya yüz tutmuş bu el sanatının yeniden gelişmesini sağlanarak ekonomiye kazandıracağız. Yöredeki genç- yaşlı kadınlar tarafından ailelerine katkı sağlamak için gelire dönüştürülecek. Bu anlamda kurs açarak eğitim vereceğiz. Avdan bezi üzerine geleneksel motif ve desenler işlenerek evlerdeki yerini alacak" dedi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: İncelemelerden

=== - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Neşet Ertaş Ağlasun Antalya Isparta Yerel Haberler

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den 'Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok' çıkışı

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den "Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok" çıkışı

Bakmadan Geçme

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title