Haberler

"Anmaktan Anlamaya Doğru Atatürk" Büyük Beğenı Topladı

Selçuk Belediyesi nin öncülüğünde Atatürkçü Düşünce Derneği'nin sponsorluğunu yaptığı, Selçuk Belediye Spor Kulübü Derneği ve Zuhal Fitnes Cimnastik Gençlik ve Spor Kulübünün katkılarıyla gerçekleşen "Anmaktan Anlamaya Doğru Atatürk" konulu...

Selçuk Belediyesi nin öncülüğünde Atatürkçü Düşünce Derneği'nin sponsorluğunu yaptığı, Selçuk Belediye Spor Kulübü Derneği ve Zuhal Fitnes Cimnastik Gençlik ve Spor Kulübünün katkılarıyla gerçekleşen "Anmaktan Anlamaya Doğru Atatürk" konulu teatral konferans büyük beğeni topladı.

Konferansa Müthiş anlatımıyla Atatürk Bilimci, Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı katıldı. Proğramın sunumunu Zuhal Fitnes Cimnastik Gençlik ve Spor Kulübü Antrenörü Bahadır Uygur' un yaptığı gece, Belediye Spor Kulübü Halk Müziği Eğitmeni Yahya Murat Ukap'ın bağlaması eşliğinde kursiyerler Belçim Çelik ve İrfan Yıldırım Esener'in seslendirdiği Atatürk'ün sevdiği Şarkılarla başladı. Atatürkçü Düşünce Derneği Selçuk Şubesi Başkanı Tuncay Kireç'in konuşması ile devam eden gece Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı'nın Atatürk'ün hayatından araştırıp arşivlediği teatral konferans ile devam etti.

Gece Atatürk ile müzikten şiire, resimden, dansa, çevreciliğe ve liderliğine bir yolculuk yapıldı. Atatürk'ün bu güne kadar duyulmayan ve bilinmeyen yönleri dile getirilirken Araştırmacı yazar İklnur Güntürkün Kalıpçı Atatürk'ün "Çocukluğumda ben çok fakirdim. Eğer çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini kitaplara vermeseydim, bu gün yaptığım işlerin hiçbirini yapamazdım" sözünden çok etkilendiğini dile getirdi. Ayrıca Norveç'de Atatürk gibi düşünmek değimi olduğunu aktaran Kalıpçı, "Bir konuyu çözemedikleri zaman 'Sen şimdi git bir de Atatürk gibi düşün ve öyle gel' derlermiş. ve bizler bunu bilmiyorduk" dedi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde barkovizyondan izlenen " Son Balo- Vals ve Zeybek" belgeseli sunuldu. Belgeselde; "2 Şubat 1938 de yani Atatürk'ün ölümünden 8 ay önce Bursa Belediyesince O' nun onuruna verilen Son baloya katılamayacak kadar hasta olan Atatürk, belediyeye giderek yaşamla ölüm arasındaki o çizgide çok mutlu bir gece geçirecektir. Hafif ve zarif hareketlerle dans ediyor herkes onu izliyordu. Gözlerini ondan, bilhassa ayaklarından, yere ne zaman değdiği yerden ne zaman ayrıldığı zor farkedilen ayaklarından ayıramıyorlardı.Dört buçuk ay sonra yataktan çıkamayacak kadar hastalığı artacak olan Atatürk' ün bu dansın arkasından takatsiz koltuğa çökmesini bekleyenler öyle yanıldılar ki...

Atatürk modern dans, vals den sonra şimdi bizimde mükemmel bir dansımız var dediği, cesaret, güç, gurur ve uyumun simgesi olan " zeybek" oynuyordu. O na göre zeybek batının valsi gibi her zaman kadınlarla oynanabilecek bizim salon dansımızdı. O efeler gibi savaşırcasına, adeta hastalığa meydan okurcasına oynarken doktorunun endişesi gittikçe artmaktaydı. Bu onun oynadığı son zeybekti." konusu anlatıldı.

Barkovizyonda bu görüntüleri izlerken Zuhal Fitnes Spor Kulübünün desteği ve Dans eğitmeni Semih Selçuk' un öğretimi ile oluşan Tango Dansını Semih Selçuk, Hilal Selçuk, Özer Çatori, Ümran Songun, Bahadır Uygur, Zuhal Uygur, Gökhan Çetinçelik, Cansu Eser sahneledi. Ayrıca Belediye Spor Halk Oyunları ekibinden Anıl Katrancı zeybek oynayarak tüm katılımcıları büyüledi.

Gecenin sonunda Selçuk Belediyesini temsilen Meclis üyesi Filiz Ceritoğlu Sengel, araştırmacı Yazar ilknur Güntürkün Kalıpçı'ya Artemis heykeli, Belediye Spor Kulübü Başkanı Ümran Songun gecenin anlamına ithafen Atatürk çiçeğinden oluşan plaket, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Tuncay Kireç bir buket çiçek verdi. Son anda arkeolog Yusuf Yavaş'ın dört yaşındaki yeğeni Emirhan Kuzey Akar andımızı okuyarak tüm izleyiciler tarafından büyük alkış aldı.

Cumhuriyetin 90. yıl anısına Atatürkçü Düşünce derneği tüm katılımcılara Atatürk rozeti dağıtırken, Selçuk Belediye Spor Kulübü derneği de Atatürk magnetleri hediye etti.

Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı geceye katılan misafirlerin aldığı kitaplarını onlarla tek tek sohbet ederek imzaladı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İlknur Güntürkün Kalıpçı Mustafa Kemal Atatürk Selçuk Belediyesi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title